РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
статии цветя рецепти галерия Каталог
 Нова тема  |  Всички теми  |  Към тема  |  Търсене   << По-нова тема |  |  | По-стара тема >> 
 ШАРЕНИ КАМИНИ - НАСЛЕДНИЦИ НА ДОМАШНОТО ОГНИЩЕ
Автор: stonetales 
Дата:   10-02-10 09:22

Здравейте :)
Искам да отворя една тема за камините, които самите ние си правим без никаква помощ или по-точно за творчеството във всеки от нас. Творчеството е това, което ни удовлетворява, независимо в какъв бранш сме! Творчество е дори да останеш сам на обекта и да се справиш по най-безболезненият начин с боклука, шума, клиента, комшиите, комина, водата пияниците пред входа и т.н. Когато пожелах да правя сам камини - (процес, който течеше от години в главата ми) - просто си купих книга- (бях сурово "наказан" от търговците на Славейков в София - книга за 12 лв. ми бе продадена за 25). Но, халал да им е, купих си книгата, прочетох си я надлежно, блъсках си главата няколко дни и влязох в час. Е, моите чертежи не са много сложни, като публикуваните на доста места из интернет - (които обаче не заменят живата практика или поне присъствие при изграждане на камина) - но практиката ми показа, че съм на прав път. Тъй като съм заклет индивидуалист и се разтрепервам отвътре, когато някой започне да ме "поучава"- а не да споделя - което е на светлинни години разстояние и е много положителен процес -(повечето от нас са попадали на обект, дето се вихри "БАШ МАЙСТОР" и нерядко довършват след него и му избърсват д-то:) - аз измислих свой собствен изход от проблема. Направих си изчисленията, начертах си го в главата и на лист и направих прост модел от гипскартон - 1 към 1, сложих го на действителното място на бъдещата камина, вързах го в комина със закупената негорима тръба и запалих огън вътре. Пуши ли? - Ако пуши търсиш грешката. Не пуши ли? Не! Слагах вестници и картони - за да имитирам силен огън, пръсках със спирт за да лумне силно, седях и гледах огъня, заглеждах отстрани за издайнически езичета дим и се размазвах от кеф - Ей за това ви говоря:)

Камините които ще ви представя, са правени с такова удоволствие.

Във с. Долни окол отидох за да направя камина. Къщата беше стара, но масивно изградена и много здрава.На времето в земите на селото е имало гранитна кариера и стените на първият етаж бяха зидани с гранит. Дебелината им беше около 60 см. Основната идея на камината беше да затопля бързо помешението, тъй като въпросната къща беше вила, а зимата в планината е студена. Предложих на собственика да вкараме външен въздух в горивната камера. Предимството е, че кислорода в помещението се изразходва само от дишането на хората, а не от горивният процес и че при отваряне на врата или прозорец – (сменяне на динамиката в помещението) – камината продължава да тегли нормално, тъй като не зависи от вътрешният въздух. След обмисляне на вариантите”откъде” решихме да го вземем от външната стена – откъм улицата – май само оттам щеше да стане без разбиване на пода. Тъй като старият комин беше с огромно сечение си позволихме да пробием дупка с диаметър160мм. Това стана със специална машина и дюза. Отлях плота, върху който щеше да стои камината, иззидах я с огнеупорни тухли и огнеупорен теракол. Комина се получи така приказно крив, защото отвора на старият комин беше предвиден явно за стара готварска печка, а пък новата камина беше решена като ъглова, за да може равномерно да огрява цялото помещение. Плота е продължен, за да се използва като пейка към масата или като малко миндерче, на което човек може да полегне с гръб, опрян в топлата стена на камината, а формата му е мека за да кореспондира с извитите форми на камината:).
Първоначално при отваряне на външният въздушен клапан камината “набираше”мощност със звук, наподобяващ “Формула 1”. Но в последствие - (в мое отсъствие) - след затапване на отвора за външният въздух с решетка със ситни дупки (6мм - по решение на някой си незнаен майстор -разбирач) и въпреки специалното издаване напред на устата на камината, се получи леко окадяване, което личи ясно на снимките. Както се казва - “Клиентът НЕ винаги е прав”. Камината стана приказна и лично аз я наричам "Голямата Уста", защото е в състояние да изгори всичко, което и сложиш, за сметка на много бързото затопляне на помещението. Ето 3 нейни снимки:
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4/4#photo=4
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4/4#photo=5
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4/4#photo=6

Следващият ми опит ме хвърли в тъч, защото беше страшна мизерия, а и уцелих най-студеното време на годината.
Братовчедът на моя колега Пацко, ЗАКЛЕТ ловец и рибар ни помоли да му направим камина с пещ. В стар военен блок в Болярово той имаше огромно - (около 25кв.м.) - мазе, пълно с греди и боклуци. В единият ъгъл на тавана – срещу входната врата строителят беше оставил 3 коминни отвора със сечение 100мм. Изчистихме мазето, метнахме два реда тухли на мястото на бъдещата камина и пещ, за да вдигнем нивото – (след това братчеда направи каменна настилка и нивата се изравниха) - и за да топлоизолираме отдолу. Изляхме подпорна рамка за комина и тъй като сложихме подобрител за по бързо стягане - (тъй като не разполагахме с много време) - се наложи да декофрираме и да излеем отново, защото ускорителят не работеше или пък ние бяхме объркали рецептата. Бързата работа знаете как е. Откъм лявата стена и отзад, преди издигане на зидарията от огнеупорни тухли сложихме вата, за да не бяга топлината напразно към стените. Пещта има уста откъм огнището на камината, а от другата и страна, откъм вратата оставихме вградена скосена по дължина тухла, която при издърпване напред-назад играе ролята на клапан за въздух при паленето на пещта. Устата на пещта е изчислявана така, че със завъртане надясно през входа на камината да влезе общовойскова тавичка, побираща почти цяло агне. Комина е иззидан с обикновенни тухли – кофража остана вътре и изгоря при изпичането. Наложи се да се влезе отново вътре в камината и да се запуши един от коминните отвори, за да се намали дебита на камината - (същинска ламя) - и същевременно да се спре опушването на един от етажите. Димният клапан е решен със “гофре” заварено на ос и затварящо цялото сечение в основата на комина. В неработещо положение затваря изхода на въздух през комина, а в работещо играе ролята на димен зъб и скосяващ се гръб, отразяващ топлината на огъня към стаята. Просто и ефикасно. Получи се великолепна съвременна “баджа” както казват в Болярово.

Впоследствие стана великолепна битова стая, както виждате:

http://stonetales.multiply.com/video/item/2/2
http://stonetales.multiply.com/video/item/1/1
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4/4#photo=1
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4/4#photo=2
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4/4#photo=3

Искам да ви представя и още един личен опит за съхраняване на каменарската традиция:)

Запознах се с Бацо Пацо в малката му пицария в София. Дълго време ми говореше за някаква камина, която искал да прави някъде около града. В крайна сметка човека си реши камината да е италианска, с водна риза - (оказа се много добра) - пък аз да я “скрия от окото”. Приех и както често се случва по обектите, направих и една външна чешма - ( съвсем не между другото:). В задният двор на къщата беше пълно със стари плочи пясъчник – великолепен материал, както личи от снимките. Използвах една обикновенна тухла за мярка и започнах да цепя на ръка нови каменни тухлички. При градежа съвсем съзнателно не съм използвал нивелир, но за сметка на това всяка една “тухличка” беше оглеждана от три страни “на живо”, преди монтажа, за да се получи хармонично звучене на зида. Целта на занаятието беше крайният изглед да се получи ”старинен”, битов. Елемента на страничната стена е направен съзнателно, за да носи усещането за старинна пещ. Между камината и пясъчния зид оставихме 5-6 см. разстояние, между гредите отгоре – цепнатини около сантиметър, за да може с помощта на излъчваната от камината топлина да се получи допълнителна въздушна риза. По този начин цялата топлина от дървата беше “впрегната” за благото на къщата. Плочата отпред над горивната камера е оставена незазидана, за да има достъп до ревизията на водната риза.

http://stonetales.multiply.com/photos/album/4#photo=7
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4#photo=8
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4#photo=9
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4#photo=10
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4#photo=11
http://stonetales.multiply.com/photos/album/4#photo=12

Отворих тази тема, защото си мисля, че само със споделяне и творчество можем да съхраним България непокътната:)Публикацията е редактирана (10-02-10 09:23)
Отговори на това съобщение
 Re: ШАРЕНИ КАМИНИ - НАСЛЕДНИЦИ НА ДОМАШНОТО ОГНИЩЕ
Автор: julka 
Дата:   10-02-10 17:56

Браво майсторе!Прекрасни неща излизат изпод ръцете и сърцето ти!Харесвт ми много и думичките,с които ни ги представяш.За мен ти си истински творец!Бъди жив и здрав!
Отговори на това съобщение
 Re: ШАРЕНИ КАМИНИ - НАСЛЕДНИЦИ НА ДОМАШНОТО ОГНИЩЕ
Автор: stonetales 
Дата:   10-02-10 18:25

Благодаря, то, знаете, Господ е събирач:)
Искренно се радвам на оценката ви:)
Отговори на това съобщение
 Re: ШАРЕНИ КАМИНИ - НАСЛЕДНИЦИ НА ДОМАШНОТО ОГНИЩЕ
Автор: vesko01 
Дата:   30-08-13 01:44

Много добро начало колега.Публикацията е редактирана (02-11-13 11:19)
Отговори на това съобщение
 Всички форуми  |  Всички теми  |  Дървовиден изглед   << По-нова тема |  |  | По-стара тема >> 


 първа  назад  [1]     всички  напред  последна
За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2023 www.zadoma.com. Всички права запазени.

Станете почитател на ЗаДома във Facebook