РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
статии цветя рецепти галерия Каталог
 Нова тема  |  Всички теми  |  Към тема  |  Търсене   << По-нова тема |  |  | По-стара тема >> 
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   25-02-10 14:25

Една съфорумка ме попита дали в момента е в мржата за продажба книжката на Никол Данева - ето това намерихhttp://www.helikon.bg/books/118/143213_13-rozi.html
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   26-02-10 15:53

Това е за Дони, която се поинтересува как да открие книгата "13 рози" , а и за всеки, който не успее да я открие в книжарниците. Авторката е качила пълния текст и е достъпен в интернет http://www.nikoldaneva.com/13roses
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   04-03-10 14:16

Момичета предстои ни студен уйкенд и май все още няма да можем да излезем в градинките. Ето моето предложение за занимание Романът обещава да е четивен, лек и разтоварващ.
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   04-03-10 14:19

Луиз Бегшоу е едва четиринайсетгодишна, когато пише за в. Ди Таблет, а през 1989 г. получава наградата Млад поет на годината. Тя е бивш президент на рок обществото в Оксфордския университет. На двадесет и седмия си рожден ден Бегшоу започва работа в Сони Мюзик Ентъртеймънт Интернешънъл, където работи с рокендрол групи. Луиз е написала седем бестселъра, публикувани на осем езика, и е адаптирала книгите си за големи холивудски филмови студиа. Сега живее със съпруга си в Ню Йорк. Авторката пише по един роман годишно.
Бегшоу не вярва на хора, които се оплакват от писателската кариера. “Искате да работите друго? – пита тя. – Тогава вървете в някоя фабрика. Тук става дума за забавление. За живот-мечта! Писателите нямат никакво право да се оплакват от каквото и да било!”

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   11-03-10 09:20

Улица „Оборище”

Улицата на моята втора детска градина. Сега там е Британски съвет. Вече далеч от детството си, вървя бавно по нея, като един нажален сляп Яворов, а от втория етаж на старата кооперация се носи омайната миризма на пържени яйца с чушки в ранния и пълен с надежди съботен подиробед. Отсреща в Докторската е „педераското” – градската тоалетна, която години наред вярно приютяваше софийския гей актив и гей пасив. Оттам някъде дойде и поговорката „улица Оборище - педерастко сборище”.
Отделно от споменатото сборище, през април 1876 в местността Оборище се провежда първото Велико народно събрание на българите, решили да се борят срещу османския гнет. То заседавало 4 дни и дало дата за Априлското въстание – 1 май. Това е кратката версия за идиоти. Ако сте такива, натиснете тук и да ви няма. Всъщност срещата била само на Четвърти революционен окръг. На нея Бенковски отстранил Волов от длъжността главен апостол и сам станал шеф. Делегатите не се допитали до другите окръзи как и кога ще правят въстанието, за да няма въстание и кръвопролитие там. Целта на Бенковски била не масово въстание, а локален бунт, който даде повод на Русия да се намеси – както и станало. Намерил се и предател, Ненко, предал на турските власти заверата и приел цялата вина за погрома. А Оборище, наречено първи български парламент, се превърнало в поредната серия от българската митология.
Улицата стига чак до Ситняково, чудя се как в тая жега ще издържа дотам. Насреща ми една жена разрязва юлската мараня, да и кажа ли „здравей”, не, по-добре да бягам, добре мамо, няма да ходя чак до шитняково, избождам с поглед 90 градусова дъга в напечения тротоар, а после потен и сляп бързо продължавам по улицата на предателя Кракра.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   11-03-10 10:14

За Васил Георгиев:

Васил Георгиев е на 33 години и е от София. Публикува разкази и текстове в изданията "Капитал Light", "Едно", "Интро", "Една седмица в София", "Мениджър", "Литературен вестник", "Страница" и други.
От 2006 г. Васил Георгиев води рубриката "Упътване", в списание "Една седмица в София", където представя по една софийска улица.
През 2008 г. разказът "Черният мъж" на Васил Георгиев печели първа награда на конкурса за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на Йордан Йовков – организиран от дом паметник "Йордан Йовков" - гр. Добрич и електронното издание "Литературен клуб".
Васил е доктор по право и работи като адвокат.


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   11-03-10 14:30

Това не е поредният самоцелен опит за рекорд на Гинес, а реликва на 350 години.

Атласът "Кленке", смятан за най-голямата книга в света, ще бъде представен пред публика на 30 април в изложба на Британската библиотека (BL.uk). Досега той е бил показван само затворен, но сега за първи път любопитните ще надникнат в огромните му страници.

За да бъде вдигнат и преместен атласът, са необходими шестима души. Той е висок 1,75 м, широк е 1,9 м и бил подарен на английския крал Чарлз ІІ през 1660 г. по случай възкачването му на трона.

Монархът получил безценната книга от холандския търговец Йоханес Кленке. В нея са подредени 37 стенни карти на Великобритания, Франция и други европейски страни, както и цели континенти.

Повечето от тях са единствени по рода си, а останалите имат съвсем малко умалени копия. В онези времена се е смятало, че в този атлас е събрано цялото знание на света.Атласът "Кленке" е сред най-ценните експонати, които ще бъдат показани на изложбата "Великолепни карти: Мощ, пропаганда и изкуство" (Magnificent Maps:Power, Propaganda and Art), която ще продължи до 29 септември 2010 г.

3/4 от тях никога не са излагани публично.

От Британската библиотека казват, че това е рядък шанс хората да видят карти, изобразени върху хартия, дърво, сребро, злато и мрамор. Сред експонатите има и каменна от Рим, датирана около 200 г. пр. Хр.

Кураторите обясняват, че картите са много повече от обекти, описващи географски територии. Те представят различни гледни точки за света, а чрез размера си и детайлите в тях казват много за статуса и влиянието на техния притежател.

Ръководителят на картографския архив в Британската библиотека Питър Барбър твърди, че експонатите по същество представляват визуални енциклопедии.

Според него изложбата ще провокира възприятието на посетителите за произхода и предназначението на картите, създадени преди векове.
Източник: VESTI.bg

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   11-03-10 14:35

Миниатюрна книга с големината на нокът се пази в Народната библиотека “Иван Вазов” в Пловдив. Книгата е издадена по повод Международния младежки фестивал у нас през 1968 г. Пловдивската библиотека отбелязва 130 години от създаването си. Тя разполага с над милион и половина книги.

Най-малката книга у нас е издадена в София преди повече от четири десетилетия. Тя е поставена в специална кутийка и сякаш е непокътната от времето.

Венета Ганева – зав. отдел специални сбирки в НБ “Иван Вазов”: “Уникалното е, че се чете с лупа. Тя е с размери един сантиметър на един и три сантиметра. Това е едно рядко издание, печатано през 1968 година. Посветено е на младежки международен фестивал, който е бил в България и се е подарявал като юбилейно издание.”

Отскоро най-малката книга може да се види в електронен каталог. В него са вписани стари и уникални издания.Публикацията е редактирана (11-03-10 14:37)
Отговори на това съобщение
 Re: За книгата до възглавницата ни...
Автор: mivebi 
Дата:   11-03-10 16:20

В момента чета Хорхе Букай, всичко ,което мога да намеря от него.А Чудомир ми е слабост.valentinikola написа:

> Еми не видях че си питала - по Диема 2
Отговори на това съобщение
 Re: За книгата до възглавницата ни...
Автор: valentinikola 
Дата:   28-03-10 18:49

Димчо Дебелянов

* * *


Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни.
Кат бреме хвърлил черната умора,
що безутешни дни ти завещаха -
ти с плахи стъпки да събудиш в двора
пред гостенин очакван радост плаха.
Да те пресрещне старата на прага
и сложил чело на безсилно рамо,
да чезнеш в нейната усмивка блага
и дълго да повтаряш: мамо, мамо...
Смирено влязъл в стаята позната,
последна твоя пристан и заслона,
да шъпнеш тихи думи в тишината,
впил морен поглед в старата икона:
аз дойдох да дочакам мирен заник,
че мойто слънце своя път измина...


О, скрити вопли на печелен странник,
напразно спомнил майка и родина!

Елегията е публикувана за първи път в сп. "Смях", г. II, бр. 64 от 19.08.1912 гБиографични бележки

Димчо ДебеляновДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ е роден на 28 март 1887 год. в гр. Копривщица. Бил е последното, шесто дете в семейството на Вельо Дебелянов и Цана Илиева Стайчина. Кръстен е на дядо си Динчо Дебелян.

През 1896 год. след смъртта на баща му, се изселват в гр. Пловдив при най-големия му брат Иван. Там записват Динчо ученик в "Жълтото училище". Първите години на гимназията учи в мъжката гимназия "Александър I", където пише първите си стихотворения, които после изгаря.

През 1904 г. семейството му се преселва в гр. София, наема квартира на ул. "Оборище" 46. 1906 г. в сп. "Съвременност" са отпечатани първите публикувани творби творби на поета: "На таз, която в нощи мълчаливи", "Когато вишните цъфтяха" и др. които са подписани с името ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ. Бил е на 19 години. Негов кумир по това време е бил Пенчо Славейков, малко по-късно и Яворов.

През 1907 год. и през следващите само девет години от краткия му живот Димчо Дебелянов сътрудничи на "Българска сбирка", "Съвременник", "Нов път", "Оса" и много др. В хумористичните издания той печата сатирични творби с псевдоними: Аз, Амер, Тафт, Сулбатьор и др. Есента на 1907 год. се записва в юридическия факултет, следващата година се записва в историко-филологическия факултет - литература, но следва само две години.

В края на октомври 1912 г. Димчо Дебелянов постъпва в казармата на 22 пехотен тракийски полк в гр. Самоков. Две години по-късно е произведен в чин подпоручик. На 29.01.1916 год. Димчо Дебелянов пристига на фронта където престоява около осем месеца. Загива на 2 октомври 1916 г. в боя близо до Демир Хисар като командир на рота, навършил 29 години и 6 месеца. Родната къща на Димчо Дебелянов е реставрирана и през 1958 г. е превърната в къща-музей.
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   11-05-10 09:40

Днес е 11 май...по стар стил - празник на св.св. Кирил и Методий...а освен това и празник на библиотекаря. Помислете коя е най-близката библиотека до вас...и от колко време не сте прекрачвали прага й.. заведете детето си...може да му хареса.Днес ще ви подсетя и за една книга "Името на розата" на Умберто Еко, а на тези които не желаят или просто нямат време да четат - вижте поне филма...може да ви отведе до библиотеката...Лек ден на всички!!!
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: igabeva 
Дата:   11-05-10 18:24

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,ВАНЯ!!!!
Благодаря на съдбата,че ни срещна...бъди жива и здрава и не се уморявай да ни просвещаваш[smile]
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tinastar 
Дата:   11-05-10 19:00

Виждам че тук рядко се влиза,повече там където има скандали и се пишат празни приказки,но за да следва темата,тоест да се придържам към нея искам да кажа аз коя книга прочетох и ще търся другите и томове.За хора които искат да променят начена си на мислене,да помогнат на себе си и хората,да помогнат на света предлагам книгата Крион.Много могат да ме еупрекнат и счетат че са глупости,но всеки има право на избор и за това сме на планетата на избора.Четенето на тази книга ще отвжри очите ви за много неща.Блгадаря ви и Бог да е с вас
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: petq0505 
Дата:   11-05-10 20:22

[smilie24] Тинче, само така .........[smile]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tinastar 
Дата:   11-05-10 23:03

Пропуснала съм грешки за които се извинявам,но горещо препоръчвам четивото[smile]
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   12-05-10 11:19

Ще допълня малко информацията на Тина, защото зная от опит, че е трудно да намериш една книга само по заглавието. Още повече когато е книга като тази, която има 10 отделни книжки - всяка с различно заглавие. Автора е Лий Каръл - така ще ви е по-лесно и в книжарницата и в библиотеката.
Тематиката е парапсихология, окултизъм и езотерика.
Кн. 1 Финалната епоха : Нова информация за вътрешен мир : Предадени чрез ченълинг учения, споделени с любов
Кн. 2Не мисли като човек : Получени чрез ченълинг отговори на някои основни въпроси
Кн. 3Алхимия на човешкия дух : Пътеводител в човешкия преход към Новата Епоха
Кн. 4Притчите на Крион
Кн. 5Пътуване към дома: Историята на Майкъл Томас и седемте ангела
Кн. 6Партньорство с бог
Кн. 7Писма от дома : Изпълнени с любов послания от семейството
Кн. 8Преминаване на границата : Разбиране на енергията на новото хилядолетие
Кн. 9Новото начало : 2002 година и след това
Кн. 10Новото разрешение^cПрев. Антония Терзиева
И накрая - позволете ми да изкажа моето мнение за този род литература,която в последно време е заляла пазара на книги и издателствата с охота я издават, защото се продава. Няколко левчета и "живота ти се превръща в песен". Аз се радвам, че я има, но си мисля че човек трябва да чете такива неща доста внимателно и в никакъв случай да не допуща всяко нещо написано в книжките безкритично.Публикацията е редактирана (12-05-10 11:20)
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: pelovska 
Дата:   12-05-10 11:29

И аз да споделя за книгата на раклата ми. Завладяна от сериала Листопад си купих едноименната книга, но не ви я препоръчвам. Действието в нея се развива преди много, много години. Докато филма е приспособен към настоящия начин на живот.
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: petq0505 
Дата:   12-05-10 11:31

И , аз ще допълня нещо , има много инфо по повод новото време и начина за промяна към добро във виртуалните библиотеки и книжарници , чрез нета ...[smile] там можете да прочетете и принтирате евентуално желаното от вас...[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: petq0505 
Дата:   12-05-10 16:48

За книгата - Листопад , аз също я имам, там едно към едно Турция и Азия ... то си останало и до днес, но някой , който се е сетил и искал да се промени , го е направил от части ....[smile] [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   16-05-10 20:03

http://bg.leadersrules.com/articles/kafe-za-sabujdane-po-televiziia-bbt
Предлагам би едно интервю на млад автор, което ми се стори интересно...книгата му "Кафе за събуждане" предстои да излезе след няколко дни...

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   18-05-10 15:40

Днес ще ви представя единствения български филм номиниран някога за Оскар Светът е голям и спасение дебне отвсякъде. Създаден по романа на Илия Троянов
Илия Троянов, роден през 1965 г. в София, България, пише проза на немски и поезия на английски език. Автор е на 19 романа, множество публикации и преводи. Книгите му са издавани в десетки страни по света и са отличени с престижни международни награди за литература.
В началото на 2008 г. в България бяха издадени сборникът с пътеписи “По пътя на Ганг” и романът “Събирачът на светове”, отличен с наградата за най-добър роман от изложението на книгата в Лайпциг и литературната награда на Берлин. http://www.theworldisbig.com/Публикацията е редактирана (18-05-10 16:45)
Отговори на това съобщение
 Re: За книгата до възглавницата ни...
Автор: valentinikola 
Дата:   05-06-10 08:07

Книгатая която избрах днес да ви представя е на Димитър Божанов "Кафе за събуждане"

Тя е своеобразно пробуждане за неизменимата истина, която е в ядрото на всеки един от нас – в сърцето ни, в душата ни.

Повечето от нас вървят през света спейки. Остават слепи за смисъла.
Остават глухи за причините. Занемаряват душата си, подмамени от илюзията на формите и живеят нещастно.

„Кафе за събуждане” Ще им помогне да счупят черупката на илюзиите и да се освободят от вътрешната неудовлетвореност бремето на невежеството.

Това не е просто книга. Това е пътешествие към себе си. Екскурзия до автентичната ни същност.

Преживяване, което нито ще забравите, нито ще можете да подминете просто така.

Отговори на това съобщение
 Re: За книгата до възглавницата ни...
Автор: valentinikola 
Дата:   05-06-10 08:10

Авторът за себе си:

Кой съм аз ли?

Погледнато отстрани, Димитър Божанов е необикновен млад българин, който дръзва публично да обяви вярата си в любовта, красотата, доброто, творческото начало и неограничения човешки потенциал. Димитър е предприемач, писател, журналист, музикант, философ, лектор и тънък познавач на човешката култура, поведение и душевност.

Но, нали знаете, това са само външни критерии за идентификация. Ти не си името си, не си професията си, не си колата, която караш, нито къщата, в която живееш. Ти не си социалния си статус и не си дори историята, която разказваш на хората, когато им обясняваш кой си. Ти си отвъд това. Ти си наблюдателят, съ-създателят на всички обстоятелства в живота ти, но не си самите обстоятелства. Представете си за миг, че нямате име. Кой остава там? Кой стои зад това неопределено несоциализирано същество без име. Пак ли си ти? Разбира се, ти си.

Преживяване, което нито ще забравите, нито ще можете да подминете просто така.
http://www.youtube.com/watch?v=0z_tGJ7T_AA&feature=player_embeddedПубликацията е редактирана (05-06-10 11:30)
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   21-06-10 09:54


автор Ростислава Тодорова
Днес, книгата, която съм избрала да ви представя е по-скоро адресирана към конкретен човек - nadira. Наде, надявам се да ти бъда полезна и да откриеш в тази книга нещичко, което да ти послужи в красивото ти и благородно дело...

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valentinikola 
Дата:   05-07-10 10:14

Днес ще ви представя една книга, която бихте могли с удоволствие да подарите както на себе си така и на всеки ваш приятел. Колкото и малка да е нашата България, в нея има кътчета, които всеки трябва да види. И ако не успеем да пътуваме дори из Родината ни - това е книгата, която ще ни заведе по тези кътчета. Пък кой знае може и да ни накара да попътуваме... ще ви изредя само някои от интересните музеи...на киселото мляко на риболова на розата, на солта на мозайките на родопския кварц на текстила...на образованието...на ДЕТЕТО...
В България има стотици музеи, сбирки и експозиции, всяка от които е ценна и с огромно значение за българската история и култура. Съществуват обаче места - музеи и отделни експозиции, които са по-специални, уникални по някакъв признак или пазещи невероятно ценни експонати в световен мащаб. Именно тези музеи са обект на изданието "Уникални музеи в България".

Много са музеите, които биха могли да влязат в тази селекция, но ние сме подбрали 23, които според нас са най-впечатляващи и интересни. Надяваме се да споделите нашия ентусиазъм и четейки тази книга да усетите поне част от чувствата, които породиха в нас тези места - възхита, гордост, възторг и едно невероятно културно удовлетворение, което рядко днес може да се постигне.
Надявам се да съм пробудила интереса ви...а цената на книгата е само колкото две кутии цигари[smilie8] [smilie3] [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Всички форуми  |  Всички теми  |  Дървовиден изглед   << По-нова тема |  |  | По-стара тема >> 


 първа  назад  1  2  [3]  4  5     всички  напред  последна
За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2021 www.zadoma.com. Всички права запазени.

Станете почитател на ЗаДома във Facebook