|
Автор: kia
Дата: 27-11-12 13:03
Момичета и момчета,споделете вашите идеи за коледна украса,рецепти,семейни ритуали,споделете снимки от минали Коледи.За да се заредим с празнично настроение и празнични очаквания!
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: smurfieta
Дата: 27-11-12 15:22
Много добра идея. Аз вече събирам рецепти за коледни сладки. Мисля да се пробвам и с един щолен, въпреки че в големите супермаркети продават всяка година по Коледа.
А украсата ще направим с децата, както и коледни картички за приятелите, госпожите и т.н:)
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: kalinka
Дата: 27-11-12 15:35
Някой канил ли е Дядо Коледа у дома? Как го приеха децата? Можете ли да препоръчате някоя фирма или актьор Благодаря!
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: kia
Дата: 27-11-12 16:08
Смърфиета,миналата година правих щолен по рецепта от нета,получи се.Тестото е много бпизо до нашенския козунак.Но...направих грешката да послушам съвета да го оставя на открито 24 часа и след това да го увия във фолио.Не знам, може би в Германия харесват този тип сладкиши,дето имат неопределена трайност,но след престой няколко дни,моят щолен имаше мекотата на тухла,въпреки че вкусът беше страхотен.Ако събера смелост да го направя тази година,още горещ ще го предложа на децата.
Иначе у нас меденките с много украса са задължителни.Когато децата ми бяха малки,ги правех с дупчици,после нанизвах панделки и ги закачах на елхата.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: smurfieta
Дата: 27-11-12 16:19
Цял ден извън хладилника наистина е много време за каквото и да е тесто:)
Моите меденки винаги се получават, но не съм пробвала да сложа отгоре някаква глазура. Ще трябва да поразгледам за рецептии
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: didka60
Дата: 27-11-12 16:47
Темата е мнохо хубава брaво kia,момичета за Коледа аз правя,курабийки с масло харесват ги,кифлички с мармалад и т.шоколад,сладки фунийки с домашен крам,гръцка баклава и еклери с дом. крем, това са любимите сладкиши на децата в яденето вече се включи и малката ми внучка,а как помага....след нея чистя 1 час но ми доставя удоволствие,ако някой желая рецепти ще ви ги напиша лек ден
Публикацията е редактирана (27-11-12 16:48)
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: kalinka
Дата: 27-11-12 17:10
А имате ли любими филми, в които действието е по Коледа? Аз обожавам "Наистина любов" с Хю Грант. Много романтичен и забавен.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: snejanadonkova
Дата: 27-11-12 17:12
Най-после нещо хубаво,весело и празнично във форума!
Браво,Неда,за темата!!!
За Коледа аз задължително правя торта,а баклавата за Нова година...
Дидка,и аз бих желала рецептата за гръцката баклава!
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: kia
Дата: 27-11-12 18:10
Калинка,нямам определен любим коледен филм,гледам почти всички на коледна тематика по празниците.Най-много обичам с приказни сюжети,сигурно компенсирам липсата им в моето детство.А и просто обичам приказки!Коледата е подходящо време за тях!
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: azcho
Дата: 28-11-12 16:37
Преди Коледа мисля да разпечатам в офиса различни шаблончета и картинки за оцветяване за децата в детската градина на сина ми, хем да им е забавно, хем сами да си направят украсата.Малко труд и творчество, хехех.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: nadira
Дата: 28-11-12 17:37
Прекрасна тема,Неда!
Всяка Коледа приготвям различни сладкиши,но всяка година пека канелини курабийки,стават много ароматни и вкусни,а и цялата къща ухае прекрасно от тях.Грис халвата,без пържене, е другият сладкиш,който присъства всяка година на Коледната ми трапеза,децата много го обичат.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: kia
Дата: 28-11-12 17:40
Да ,Какво е Коледа без аромат на канела!Аз много харесвам канелените пръчици и за интериорна украса,в магазина ги ползваме за украса на букетите върху пиефлора и се получава много добре.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: didka60
Дата: 28-11-12 18:59
Ето рецептата за ,,Гръцка баклава''5бр. яйца,1,1/2ч.чаша захар,1/2к.ч.вода,1/2 к.ч. олио 2ч.ч. брашно,1 1/2ч.ч.нарязани орехи(може и повече орехи), 1 бакпулвер,1 ванилия,1 пакет точени кори по избор. За сиропа 1л. вода,1кг.захар вари се около 10 мин.,1 ванилия,кора от лимон- ако обичате.Разбиват се яйцата и захарта, на части се прибава вадата и олиото, когато захарта се разбие хубаво се прибавя брашното и бакпулвера пресяти 2 пъти заедно,ванилията и накрая орехите като тях ги разбърквате с лъжица,може да сложите за цвят 1 с.л. какао и кора от лимон-тестото е кексово.От точените кори отделяте 4бр.настрана 2 по 2,другите ги навивате на руло нарязвате на тънки ивици.Подредбата в тавичката(диаметър 24-30см.) е следната:намазнява се дъното и страните на тавичката вземат се 2 бр.кори и се застля дъното по възможност корите да покрият и страните на тавичката изсипва се от тестото и върху него се посъсват нарязани ивици от корите,пак тесто,ивици....до изчерпване на тестото слагат и последните листя отгоре обръщат се крайщата от корите и се пече в загрята фурна на горен и долен реотан около 30мин.температурата на фурната не ви казвам тъй като всяка има различна мощност,аз я пека на градусите на кекс 160 градуса защото моята е голяма мощност,с клечка за зъби проверявате дали се е опекла,като я извадите от фурната след 3-4 мин.я нарязвате на ромбоиди и заливате със студен сироп оставяте я наколко часа да поеме сиропа и похапвате.Аз слагам и стафиди,дано да съм обяснила добре начина за направата на тази вкусотия,ако нещо не е ясно пишете на лични .Забравих да пиша че от точените кори слагам малко повече от половината,защото грамажа е по голям от по старите пакети.
Публикацията е редактирана (29-11-12 01:12)
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: kia
Дата: 29-11-12 07:37
Формичките за сладки са ми слабост и през годините съм събрала доста,но точно елхичка нямах.Намерих си във Варна в магазинче за левче и много и се радвам.миналата колина ползвах тубичките със захарен крем на Д-р Йоткер за декорация и останах много доволна от тях/въпреки цената им/.Втвърдява се бързо и с един комплект украсихме с дъщерята доста дози сладки.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: nas-6205
Дата: 05-12-12 08:33
ЗДравейте цветенца!Обожавам коледа и затова реших да споделя с вас един сладкиш ,който намерих в интернет и пробвах и мисля че е добър вариант за коледа.Ето и рецептата. 2 яйца
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша пюре от райска ябълка/ 2 големи ябълки/
1/2 чаена чаша орехови ядки
1/2 чаена чаша нарязани на ситно фурми
1 чаена чаша захар
1 - 1/2 чаена чаша брашно
1 чаена лъжица сода
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица индийско орехче
1/4 чаена лъжица карамфил Аз сложих и сушени плодове -ошав и стафиди.А подправките ми бяха канела и джинджифил и 3 райски ябълки вместо 2.Надявам се да ви хареса този сладкиш.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: donni
Дата: 05-12-12 20:02
nas-6205,доколкото виждам продуктите са изредени но каква е технологията на сладкиша?Ако обичаш сподели.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: nas-6205
Дата: 05-12-12 22:52
Разбиваме яйцата,захарта,олиото и пюрето от райските ябълки.Прибавяме брашното с хлябната сода и бакпулвера докато се поеме и след това прибавяме и канелата и джинджифила и сушените плодове и орехите.Изсипваме сместа във форма за печене като я намазваме с олио и поръсваме с брашно.Печем в преварително загрята фурна при 170/180градуса около 30 минути.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: didka60
Дата: 12-12-12 18:06
Здравейте цветенца,ето ви рецепта за баклава бърза, лесна и много сполучлива:1 пакет т.кори ,,Белла''орехи,локум,1к.ч.олио,ванилия,за сиропа:300мл.вода,300гр.захар и кората на 1 лимон;сиропа се вари около 3-4мин.да се разстопи захарта като застине се настъргва кората на лимона и ванилията.Начин на приготвяне: разделяме корите с нож на две равни части(по широчина)всяка половинка кора намазваме с олио прегъваме на две,намазваме пак с олио и пак прегъвама,в едения край слагаме парче локум и ядка орех завиваме на пура и слагава в намазнена тавичка,и така докато завием всички кори намазваме пуричките с олио и печем в загрята фурна до златисто(не ви пиша градусите че всяка фурна е с различна мощност)като извадите баклавата от фурната изсчаквате приблизително 5 мин.и залейте с охладяния сироп след 15мин. е готова за ядене. Локума и орехи вие преценете колко да сложите е една пуричка(аз слагам четвъртинка орех и четвъртинка локум)по ваш вкус
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: miravictory
Дата: 15-12-12 17:40
ето и една идея от мен за украса:
[imghttps://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/61471_309971835773603_1606031984_n.jpg]
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: kia
Дата: 16-12-12 06:41
Дидка,рецептата е страхотна-лесна и много вкусна!Аз също мисля да я правя по празниците,моите деца много я харесват.
|
|
Отговори на това съобщение
|
|
Автор: didka60
Дата: 16-12-12 18:14
Здравей kai,радвам се че си доволна от рецептата,те всички са много вкусни и лесни и често ги правя,съпруга и зетя обичат домашно приготвени сладкиши,слад цветята и гобланите това ми е другото занимание лека вечер
|
|
Отговори на това съобщение
|
За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
|
|