РЕГИСТРАЦИЯ | КОНТАКТИ | ЗА РЕКЛАМА  
Име: Парола: Забравена парола
статии цветя рецепти галерия Каталог
 Нова тема  |  Всички теми  |  Към тема  |  Търсене   << По-нова тема |  |  | По-стара тема >> 
 Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   11-09-12 21:20

http://dobrodeteli.com/New_teme/270612.htmУвахаеми съфорумци,незнам за Вас,но аз напоследък изпитвам,духовен ГЛАД и СЛАВА БОГУ намирам с какво да го заситя.Ако и Вие чувствате нужда от духовна храна,ето Ви менюто за днес!И много ЛЮБОВ от мен-Донка.Предлагам Ви да помислите за конкретно име на темата![smile]
Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   13-09-12 15:11

[http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/1627124/Main/1623519/url]Уважаеми съфорумци днес Ви предлагам да станете малко по-горди с това,че сте българи![smile] Много любов и Светлина!
Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: tinastar 
Дата:   13-09-12 23:21

http://www.spisanie8.bg/рубрики/история/1209-заветът-на-цветните-лъчи.html
Ето това е нещо полезно и в помощ на много хора,но трудно намиращо се по книжарнците.Аз успях да си го набавя и работа по него.[smile]
Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   14-09-12 09:49

[smile] [smile] [smilie3] [smilie25]
Името на темата си е баш[smilie24] [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   14-09-12 15:52

http://www.youtube.com/watch?v=bn9HEfTsHLE&feature=relatedТина,сърдечно ти благодаря,че беше пуснала преди време този материал,и също така много ти благодаря за новия.Той наистина е нов за мен.Не се бях докосвала до него а на всичкото отгоре е създаден толкова близо до мен,че ми се иска да отида и да видя къщата в която е станало това.Само през баира какво толкова...[smile] .

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   24-09-12 21:42

http://www.youtube.com/watch?v=GBljx93A8w4&feature=relmfuКолкото повече научаваме по темата,толкова по лесно ще ни бъде декември и след това.Уважаеми съфорумци не пренебрегвайте тази информация.Нещата се случват и ще се случват...[smile] [smile] [smile] Лека и спокойна вечер.Обичайте и бъдете обичани!

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   15-10-12 13:00

http://www.beinsadouno.com/статии Колко актуално звучи! [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   22-10-12 20:42

http://dobrodeteli.com/New_teme/171012.htmСтрува си да се замислим!

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   22-10-12 21:38

http://www.vbox7.com/play:646414b9f8&start=131

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: tinastar 
Дата:   31-10-12 10:20

Здравей Дони.Обръщам се към теб понеже не виждам да са се включили много духовни хора,ако беше нещо сиирджийско може би.Радвам се че съм ти дала полезна информация.Имам доста неща които съм си набавила ,а други ми ги изпращат.Сега чета една книга която ми е много интересна и не е трудна за разбиране .Ако желаеш можеш да ми пишеш на лични.Много любов и светли дни на всички
Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   01-11-12 19:52

[urlhttp://dobrodeteli.com/New_teme/311012.htm]За деня на будителите!

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   04-11-12 14:44

Текущата ситуация - последно тримесичие на 2012 - от 2.11.2012

Само егоистичният Аз заставя хората да правят толкова важно желанието си да са прави. Тук съществува възможност за опасен преход, от своята правота към въображаеми добродетели, надменност, чувство за превъзходство и осъждане. Скъпи мои, когато настоявате на своята истина, вие настоявате за "неистинността" на някой друг. Разбирате ли, ...колко разделя всичко това, а не обединява? Можете твърдо да се придържате към своите убеждения, без да искате от другите обезателно да ги споделят. Вярванията и убежденията на всеки човек са необходими за преживяването именно на неговия опит. Вие просто няма как да знаете, какъв опит е необходим на душата му. Затова е правилно да се разминавате в мненията си с другите. Постъпвайки по този начин, практикувате уважение и почит, приемане и позволяване - атрибути, необходими за обединението и позволяваща на всяка душа да сияе с уникална Светлина.
Архангел ГавраилОтговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   04-11-12 15:07

[smilie24] [smile] ! С Любов и Светлина!

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   06-11-12 12:15

Казвала съм го много пъти и няма да спра да го повтарям - всички вие, всички ние сте/сме невероятни, могъщи, Божествени същества, с огромна светлинна мощ! Няма нито един сред нас, който да е по-малък, или по-голям от другите! Няма гурута, н
яма Богоизбрани водачи - всички сме равни в силата и възможностите си. Единственото, което трябва да направим е да приемем и осъзнаем собствената си сила, да пуснем свелината си силно, така че да пропука пашкула, който ни е стягал толкова време - да встъпим в силата си, която се таи вътре в нас и да оставим Божествената ни същност да разцъфти в цялата си красота, краски и светлина!

Когато отново и отново някой от вас се пробуди и сам осъзнае собствената си красота и величие, когато застане в центъра си, когато поредният човек ми каже "Щом развържа някое възелче и пред мен се открива нов хоризонт. Изключително вълнуващо е :) Прекрасно приключение! " - тогава сърцето ми пее, душата ми празнува и единственото, което ми остава е да се преклоня в любов пред светлината на поредното пробудило се същество!

И както казва моята приятелка и светла съмишленичка Михаела Петрова - "Има една група хора, които не са насочвали вниманието си към тази материя 20, 15, 9, 7 ... години, но в момента, в който "отключат", се оказват по-готови от някои от най-отдадените на каузата си светлинни работници. И на тях също е важно да бъде даден шанс, а не да им се казва "кога стана циганин, когато ти почерня задника". Ами, те са си имали свой път и кармични дела. Но си им е дошъл моментът да "се активират". Та, нашата задача е да се синхронизираме едни с други, да се радваме на всеки нов медиатор и да се свързваме чрез сърцата си.

Поклон пред всички вас, обичам ви и благодаря за общото чудо, което сбъдваме заедно!

~ Мартина Иванова

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: Dessyta 
Дата:   06-11-12 23:09


[smilie24] [smile] ! С Любов и Светлина!
Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   08-11-12 13:15

http://www.svoizbor.com/[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   10-11-12 17:4807.11.2012 г.УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНОРАЗДЕЛЕТЕ СЕ СЪС СТАРОТО МИСЛЕНЕЧовечеството сега, условно казано, е разделено на две: хора, които се интересуват и в някаква степен вярват на информацията за края на света и другите, които напълно отхвърлят и изобщо не приемат истината за тази информация.

Всъщност самата истина е някъде по средата. Тя обяснява, че светът вече не е същият, че се извършват съществени промени, които преустройват същността на Сътворението. Истината казва още, че хората много или малко, усещат в някаква степен тревога от настъпващите промени. Има и съвсем неоснователна тревога, която е свързана предимно с представите за мрачния, напълно унищожителен край на света.

Като установявам тези факти, Аз не искам да ви кажа: бъдете напълно спокойни. Напротив! Аз искам вие да сте разтревожени, но тази тревога да е напълно основателна, което означава да е свързана със стремежа ви за духовна работа. Кога и как може да се получи това? То може да се получи тогава когато разберете какво се изисква от вас и какво сте постигнали. Когато установите колко сериозно е разминаването между това, което се изисква и това, което е постигнато ще разберете, че наистина има място за тревога. А как да се разтревожите е въпрос, който може да получи отговор само и единствено от вас самите. Защо? Защото, как ще се разтревожа например Аз от нещо щом не съм разбрал какво ми казва това нещо. Така е и с всеки от вас. Вашето лично разбиране за нещата от живота ще определи и отношението ви към тези неща.

Сега на преден план стои една структуроопределяща по своето значение задача. Тя е структуроопределяща по отношение на градивния процес, който създава Бъдещето. Нейното изпълнение или неизпълнение ще определи съществуването и развитието на Живота. Става въпрос за вашата лична подготовка за среща с Новите Промени. Ще кажете, че вече е късно – само след месец е критичната дата. Не е късно! Тази дата няма да сложи край на света. Тази дата ще отбележи, върховният момент, от който нататък човечеството трябва да се активизира като съзнателно организирано общество за хармонично взаимодействие между всички разумни сили в Природата. Само пълната интеграция на разумните сили в Природата, а това включва и човешкия разум, може да изведе човечеството от мрака и закостенялостта на старото мислене. Когато преодолеете бариерата на ограниченото, на невежественото разбиране на Новите Промени, тогава ще се наредите в редиците на онези, които заслужават да получат Живот в Новия Свят. Всъщност, нито светлия Живот, нито Новият Свят могат да настъпят без вашето лично участие. Те не могат да бъдат реалност, ако няма кой да ги създаде. Вие сте тези, които ще превърнете сегашния живот в нова и светла реалност. Затова ви призоваваме да се разделите с досегашното си мислене, да се разделите с безличното съществуване, с вашата неангажираност, да се разделите с бездушието си и да осъзнаете голямата роля на вашето лично участие в създаването на Новия Свят. А как ще изглежда той? Какво е различното, което го прави по-значим за бъдещето? Различното се налага от самата действителност. Сега тя е повече от неясна. Човечеството е стигнало до определено ниво от своето развитие и тъпче на едно място вече 4 години – от 2008-ма насам. И всички са се вторачили в икономическото развитие, търсят уж нови възможности, а не искат да разберат, че няма как да се намерят нови възможности след като няма ново мислене. Няма го новото разбиране за начина на живот, няма нито ново виждане, нито нови инициативи. А за да има полза от тях, те трябва да са създадени с разбирането и пълното желание за установяване на духовно извисено, благородно общество. От там трябва да се тръгне – от създаването на духовен живот. Сега човечеството като цяло няма духовен живот. Няма, защото хората търсят спасението си в парите. Погледнете сега като се организират протести какво е искането на хората. Те искат по-високи заплати. И това е правилно. Заплащането на труда трябва да бъде справедливо, но защо никой не говори за нова култура във взаимоотношенията между самите работещи и между работещите и техните работодатели. Нали точно новата култура ще промени и заплащането. Ако един работодател живее с разбирането, че тези хора имат толкова права за живот, колкото и самият той, би ли ощетявал труда на своите работници? Така че ще трябва първо да се оправи мисленето на хората.

Всеки човек би трябвало да потърси справедливо обяснение за кризата, в която се намира сега човечеството. Аз ще кажа, че справедливото обяснение може да бъде дадено само в едно изречение и то е: Много години вече знанието е отделено от вярата и това доведе бездуховността, която убива Живота. Убива го бавно, но последователно и неотклонно. Сега вече имате високи технологии и низши прояви на човешката същност. Напред е умът със всичките негови предимства, но и с големият му недостатък да не признава нищо друго освен себе си. Това е то старото мислене, което трябва бъде преодоляно. Човешкият ум ще трябва да приеме истината за правата на сърцето, духа и душата. Тези тримата ще трябва да бъдат водещи в следващите години, за да може Животът да укрепне.

Старото мислене е мисленето на индивида ограничил себе си в рамките на своите личи потребности. Всички говорят за щастие и щастлив живот, но може ли някой да ми каже какво е щастие. Щастливият живот се разбира като охолен живот. Охолството и самодоволството са критерий за щастлив живот. А къде е вярата? Къде е мисълта за Бога? Ако човек живее с вяра в Бога, ще има и разбирането за равноправие и справедливост. Защото Христос учи да обичате ближния си като себе си, и още защото Христос учи да търсите истината и справедливостта с вяра в Бога:”Почукайте и ще ви се отвори, поискайте и ще ви се даде”. Колко от вас вярват, че ако живеят с любов към ближния, животът им ще се промени? Нищо друго не се изисква, освен любовта да определя отношенията ви: отношения към себе си, отношения към другите и към Природата. Новата култура ще бъде създадена, ще бъде нова култура, само ако се гради върху основата на любовта.

Вие сега очаквате да ви говоря за нови енергии, за нови вибрации, за изключителни, почти апокалиптични промени и е твърде вероятно това, което ви казвам в тази лекция да ви изглежда ненужно, или най-малкото неподходящо за времето. А аз ви казвам, че това е най-подходящото Слово, това е най-наложителното разбиране, това е крайно съществената Истина, защото без всичко това, без нов подход във взаимоотношенията ви, няма как, да се промените, няма как да дойде новият живот. Как бихте постигнали завишени вибрации на вашето тяло, на вашият организъм и най-вече на съзнанието ви с досегашното си закостеняло разбиране на живота. Може ли с нисши чувства и мрачно мислене да постигнеш нивата на ангелската йерархия, към която ви призоваваме? Няма как да бъдете нови хора след като не искате да се разделите със старото си разбиране за живота.

Ще ви посъветвам да се ориентирате към три основни направления във вашия живот, за които ви беше говорил преди време и Йоан Богослов. Ще ви ги припомня и ще добавя и нещо от Себе си, като се надявам да се вслушате в Нашите думи.

Трите основни направления са:

- промяна в храненето;

- освобождаване от кармичните зависимости;

- освобождаване от страха.

Какво имам предвид за храненето? Преди всичко да знаете, че месото не е храна за съвременния човек. Животинската клетка съхранява в себе си генетичната информация на животното. В животинската клетка се съдържа всичко за болестите и характера на съответното животно. Знаете, че всеки животински вид има свои специфични заболявания и специфични характерови особености. С усвояването на месото, човешкият организъм усвоява и информацията, на която то е носител. Така вие оставате в ниските нива на развитие, защото енергията получена от този вид храна, особено ако тя е основна, ще бъде с много ниски вибрации. Тя е коренно различна от слънчевата храна, от плодовете и зеленчуците, които съхраняват в себе си слънчевата енергия. Ето, това трябва да се осъзнае, за да се прекъсне едната основна нишка със старото мислене.

Другото, което искам да ви говоря е за кармичните зависимости. Ще ги има, до тогава до когато вие не осъзнаете грешките си. Какво е кармата? Тя е неблагоприятното, тежкото, трудното положение, болезнено преживени в следствие на допуснати грешки, в следствие на създадена причина. А кога вие създавате неблагоприятната причина? Когато живеете с неразбиране на основните правила на живота.

Основните правила са ръководното начало, което може да ви даде отправната точка за правилен живот. Те са:

- Живей с вяра;

- Създавай с Любов;

- Търси Божията Мъдрост и Истина.

Няма друго! Това е всичкото. Затова на вас трябва да ви е напълно ясно, че когато се говори за изплащане на кармата, вие трябва да знаете, че става въпрос за напълно осъзната задълбочена духовна работа. Да работите със желанието да откриете грешката си и да започнете да създавате своето ново отношение към нея, своето разбиране за нейната причина. Така ще преустановите неблагоприятните следствия, или както казвате вие ще платите кармата си. Плащането ще бъде цената на вашия духовен труд за постигане на необходимата ви интелектуална извисеност.

Няколко думи и за страха. От какво се страхувате вие сега? От неизвестното, от другите, че и от себе си дори. Страхувате се, защото нямате вяра. Нямате вяра в себе си, нямате вяра и в Бога. Неверието е вашият голям враг, който ви държи на нивото на посредствения човек, на нивото на неудачника. Ако ти, който и да си, имаш вярата в Бога, ще знаеш, че чрез това свое силно чувство ти принадлежиш към йерархията на онези същества, които създават и творят чрез Божията любов, с Божия подкрепа. От какво ще се страхуваш тогава? Щом Бог е с теб, ти можеш всичко!

Не можете да вървите напред със страх в душите и сърцата си. Страхът винаги ще ви спъва и винаги ще ви държи в мрак и зловоние. Защото страхливеца най-лесно става подлец, защото страхливеца е неспособен да възприеме ново мислене. Страхливеца не може да се раздели със старото си мислене точно поради страха, който го сковава и ограничава неговите възможности.

Заради всичко това ви казвам: не мислете за чудеса, не се надявайте на някакви свръхвъзможности или магични влияния. Всичко е във вашите ръце. Дадено ви е пряко и безвъзвратно; дадено ви е, за да можете да работите над себе си и да се развивате духовно. Духът е силата и същността на вашия земен живот. Духът е вашето минало, настояще и бъдеще. В него е съхранена Програмата за вашето личностно развитие. Дайте му възможност да я разработи! С вас и чрез вас, т.е. чрез хармонично изградените отношения между ума, душата и сърцето, Духът може да се разгърне. Разгърне ли се, той ще ви отведе на нивото на ангелската йерархия, ще ви направи съпричастни към Божия Промисъл за Еволюция на Сътворението.


Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   11-11-12 11:08

[smile] [smilie24] Тук и сега[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   13-11-12 08:05

Често съветваме Светлините работници да следват пътя, който им носи радост. Тъжно е, но мнозина от вас преживяват живота си изключително заради другите, ставайки толкова задължени и измъчени от самоналожените задължения, че просто губят виждането си за това, какво може да им донесе радост. За да го усетите отново, ще трябва да изпробвате нови пътища и неща, но мнозина намират тази идея плашеща или нямат, или не чувстват достатъчно свободна енергия за целта. Имаме друго предложение. Идете в библиотеката или в книжарница. Прекарайте там известно време, бродейки между книгите и обърнете внимание, къде се застоявате най-много. Там, където прекарвате най-дълго време, лежи ключът към вашата страст. Скъпи мои, следването на пътеката към радостта е толкова важно сега. Когато сте заети с дейност, която кара сърцето ви да пее, прегръщате Настоящето, намирате се в наслада и вдъхновение и това естествено ви включва към Източника. Когато прекарвате времето си в радост, благодарността струи сама от сърцето ви. Обичайте се достатъчно, за да откриете отново това, което ражда във вас ентусиазъм и страст - и отново ще усетите вкуса си към живота!
Архангел Гавраил

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   16-11-12 12:3114.11.2012 гУЧИТЕЛЯТ ИИСУС ХРИСТОСВРЪЗКАТА С ВЕЛИКИТЕ СВЕТЛИ СЪЩЕСТВАПриятели мои, искам да ви посоча чрез тази лекция, една редовно допускана грешка, или ако искате наречете го пропуск. Пропуск, който вие не забелязвате поради инерцията, която ви движи във вашето ежедневие. Става въпрос за установяване на вашата връзка със Великите Светли Същества.

Кои са Великите Светли Същества? Това са онези пратеници на Бога Абсолют, които са най-близки помощници на Създателя. Бързам веднага да поясня това изречение. В други лекции ви е обяснявано, но за целта конкретно на тази лекция ще трябва да припомня и в някаква степен да уточня информацията.

Бога Абсолют, е Създател на Вселената, на Живота, на всичко, което може да се нарече Сътворение като Идея. Той създава Великата Идея за Живот на Сътворението. В този смисъл Той стои над всичко и над всички, защото всичкото и всичките са плод на Неговата Мисъл, плод са на изявената Негова Идея за Сътворението, включително и Аз. Той чрез силата на Своя Дух създава Бог Отец като прекия изпълнител на Неговата воля, създава Мен, като Словото, чрез което работи и се изявява самият Той, създава и Великите Светли Същества, които са първи помощници на Бог Отец.

Забележете, че казвам: Той чрез силата на Своя Дух създава… Това е Светият Дух, истинното проявление на Абсолюта. Така както вие като разумни същества не можете да се проявите без вашата мисъл, без идеята за каквото и да било начинание, така и Той не може да се прояви без пряката изява на Своя Дух. Не беше много отдавна, когато обяснявах в друга лекция, че Сътворението е постигнато чрез прякото участие на Съзидателната Сила. Частица от Съзидателната Сила е вложена във всичко Съществуващо, а това означава частица от Духа Божии, Който е Идея и Мисъл на Абсолюта, Негова енергийно-информационна Същност проявена и проявяваща се като Съзидателната Сила.

Необходимо е и още едно пояснение. Кой е Бог Отец? Той е Строителят на Живота, Строителят на Сътворението, в този смисъл Той е Създателят. Той е Изпълнител на Волята на Абсолюта с най-голямо участие на Своята творческа проява. Вселената и всичко в нея има своя вид и качествено организиран Живот в резултат на Неговата деятелност. Той е Бог Отец за хората, защото е техен Създател, но неговата творческа дейност е подчинена на Волята, подчинена е на Идеята на Абсолюта. Сам Той е Създаден от Абсолюта, за да бъде Проявление на Волята Му. Така Ние: Бог Абсолюта, Бог Отец и Аз сме едно Цяло, Една Машина (съжалявам за грубото уточнение, но то е необходимо), Която може да съществува благодарение и само на Духът Божий, Светият Дух. В рамките на физическият свят Бог Абсолюта присъства, или по-точно Бог Абсолюта е познат като Светият Дух, и затова вие казвате Бог Отец, Бог Син и Светият Дух. Това, което стои над всички и всичко е Светият Дух. Той няма как да бъде отделен от Абсолюта, Той Е Неговата Същност, Неговото най-първо Проявление. В този смисъл вашето разбиране за Светата Троица трябва да бъде, изразено като напълно осъзнато от вас възприемане на Бог-Абсолюта чрез Неговите ТРИ СЪЩНОСТИ: Светият Дух, Бог Отец и Бог Син. Той Е всичко това, и чрез Него е постигнато Сътворението.

Сега вече можем да говорим за Великите Светли Същества, кои са те и каква е тяхната роля във вашия живот?

Великите Светли Същества са Създадени като Архангели, Власти, Престоли и т.н. вие най-общо ги възприемате като ангели. Всеки от тях е създаден, за да бъде пряк помощник на Абсолюта в изпълнението на Неговия Промисъл за Живот във Вселената. Те вземат участие във всичко, което се случва не само тук на вашата планета, но и във цялата Вселена. Затова са и многобройна Армия от Велики Светли Същества, защото се грижат за въдворяване в живота на Чистите Божии Мисли. За тази Цел, те служат на Създателя, като се стремят да установят връзка с вас, за да ви помагат във вашето духовно осъзнаване и израстване. Те са най-прекият път между вас и Бога, защото като Негови първи помощници Те са взаимно свързани с Бог Отец, Бог Син и Светият Дух. Те работят като осъществяват ежедневна и определено профилирана връзка с хората. Профилирана, защото всеки има свое направление, за което отговаря и всеки от тях работи с хората съобразно тяхното (на хората) ниво на съзнание. Ти, който и да си, можеш да установиш връзка само с онзи клас помощници на Бога, които отговарят за хората с твоето ниво на съзнание. Когато ти успееш да повишиш вибрационното ниво на своето съзнание, което означава, когато успееш да постигнеш напредък в духовното си развитие, тогава Тези, с които си работил до този момент ще те свържат със своите по-висшестоящи братя.

Всички Светли Същества са Велики, защото проявяват по най-съвършения начин Божията Любов и Мъдрост и защото служат напълно безрезервно на Божията Истина. Те в своята дейност имат само един ориентир: Божията Любов, и само Те до сега са успели в Света на Своето Съществуване да въдворят Мъдрост и Истина чрез Божията Любов. На вас ви предстои да постигнете точно това: да въдворите в своя живот Мъдрост и Истина чрез Божията Любов. Ако добре ме разбирате, това означава да успеете да създадете първо у себе си отношение към Истината, като осъзнаете същностното значение на добродетелта Справедливост. Това изисква да я приемете като Правдата, за която ви говори вашият Учител Беинса Дуно. В своите беседи, Той говори много често за Правдата, но вие все още не разбирате смисъла на тази дума. Правдата е истината на Сърцето, Справедливостта е истината на Съзнанието. И в единия и в другия случай говорим за Истината, но в двата случая тя се проявява по два различни начина.

Когато трябва да установи Истината, Сърцето винаги допуска в някаква степен компромис. Сърцето може и да отстъпи, да направи прошка, да преотстъпи позицията си в името на Любовта – за да не Я загуби, за да Я запази, което означава, че сърцето винаги има у себе си в някаква степен страх, че може да загуби Любовта и се стреми винаги да я съхранява. Затова Правдата носи Истината на Сърцето. Правдата е омекотената сила на Истината, а тя е омекотена, за да може човекът да се приучи да работи с Нея, да работи с Истината.

Когато трябва да установи Истината, Съзнанието я приема като твърдото основание на Разума. Разума е проявената възможност на Ума да анализира и съпоставя безкористно и безкомпромисно фактите от живата реалност. Когато една Истина достигне до съзнанието, това означава, че тя е преминала висшата оценка на Разума, Разума е преценил, че тя носи най-точната информация, че тази истина с точността на своята информация се намира най-близо до Божията заръка за установяване на Справедливост. Тук вече няма компромиси за сметка на точността на фактите, които определят Истината. Те се предават и възприемат в своята пълна автентичност. И точно чрез проявата на пълната автентичност на всички обстоятелства, явления или най-общо казано факти, се проявява Любовта – Божията Любов. Тя е всеобхватна, еднакво се интересува от всичко съществуващо и с еднаква сила присъства в неговото проявление. Когато човешкото съзнание достигне това ниво на своето развитие, което ще му позволи да живее чрез Любов, тогава Справедливостта ще се установи в Света като водеща Сила в организацията на Новия Живот. Затова, когато Любовта участва в определянето на Истината говорим за Висша Справедливост, но Любовта от нивото на Божия Любов. Това е Великият Замисъл на Създателя: човечеството да изгради Живот, чрез който Висшата Справедливост да служи като основа на новоизграденото чрез този Живот Общество.

Каква е задачата на Великите Светли Същества? Да ви помогнат да изградите Общество като тяхното, Общество на Висша Справедливост. Те трябва да ви научат да въдворите в своя Живот Мъдрост и Истина чрез Божията Любов. Но това може да се случи само когато вие поискате, само когато вие осъзнаете колко е необходимо да създадете точно такъв Живот, точно такова Общество.

Приятели мои, Аз дълбоко вярвам във вашата изначална добронамереност! Вярвам, че е възможно човечеството да създаде условия и възможности за пълноценна изява на тази добронамереност. Потърсете помощта и подкрепата на Великите Светли Същества. Те ви очакват! И ви търсят, но вие все още не можете да осъзнаете порива на това чувство, което идва у вас, за да ви призове към нов живот. Повярвайте във вашите възможности! Те са напълно реални. Никой от вас не е създаден, за да бъде лъжец, подлец, крадец или, не дай Боже, убиец! Всички имате вложени във вас добродетелни качества, които да ви служат за създаването на високо нравствен живот. Затова искам да ви посъветвам следното: отделяйте всеки ден пет минути за връзка с Великите Светли Същества. Не си мислете, че само молитвите към Бога могат да ви бъдат в помощ. С тези молитви вие предимно искате и за съжаление много рядко се досещате да благодарите. Аз сега ви предлагам нещо съвсем определено. Във време, което е удобно за вас, време в което да не сте притеснени от нищо и да не бързате за някъде, потърсете връзка с Великите Светли Същества. Отначало използвайте обръщението „Велики Светли Същества”. С времето, ако достатъчно искрено търсите връзка с тях, сами ще разберете, кой ви помага и сами ще усетите как да назовавате вашият духовен помощник. Всеки желаещ да работи с вдъхновение и любов за своето духовно развитие има до себе си свой духовен водач. По напредналите от вас не могат да отрекат усещането за това духовно присъствие.

Какво по-конкретно е необходимо да правите? Нищо друго, освен да сте спокойни и уравновесени в минутите за общуване с Великите Светли Същества. Разговаряйте с тях като с най-близък приятел. Доверете им вашите тревоги и съмнения във връзка със способностите, които са ви необходими за духовна работа. Поискайте съвет, напътствие, а това означава подкрепа за пълноценната ви работа. Обичайте ги, като желания от вас близък приятел, когото искате да имате. Не си мислете, че след като сте приключили разговора си с тях, сте преустановили и връзката си. Винаги има някой до вас, и в този смисъл бъдете уверени, че ако се стараете да приложите в живата действителност своята добродетелност, непременно ще получите подкрепа.

Желая ви успех!

Мир вам!


Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   20-11-12 16:32

[urlЕнергиите на прехода
July 28, 2010 by Стефи Недевска
Filed under Общи, Статии
6 Comments
Сигурно няма по-спорна и дискутирана тема от темата за края на времето, наричан и обрисуван от мнозина като апокалипсис. Към това като прибавим календара на Маите, климатичните промени, предполагаем удар с астероид и какво ли още не излиза една голяма каша от страх и безизходност. В следващите редове реших да обобщя, анализирам и отсея идеи и предположения какво може би се случва или предстои. Със следната уговорка: Никой НЕ ЗНАЕ и не може да знае какво ТОЧНО и КОГА ще се случи! По причина, че човечеството разполага със СВОБОДНА ВОЛЯ и ТВОРИ бъдещето си във всеки миг. Това, което ще опиша по-долу са предположения идващи от моя опит и усещания и ползваните от мен източници: Друнвало Мелхизедек, Мариана Везнева, Дорин Върчу, Йорданка Николова, С.Н. Лазарев и др. Препоръчвам когато четете подобни материали винаги да ги слагате на вътрешната си везна, за да премерите според вашите критерии дали има тежест и истина в написаното.

Най-точна и подробно темата за прехода е изложена в книгите на Йорданка Николова „Съкровищата на тракийските царе” книги 1 до 5 и най-вече 4 и 5. Горещо препоръчвам да се запознаете с тези четива, тъй като там ще намерите потресаваща информация за историята на България и сътворението.

Нашата красива планета Земя е живо същество и също като нас има душа и тяло, което ние като дребни бактерии обитаваме. Предполагаемия край на света е край на един етап от развитието на Гея и подготовката й заедно с живите същества вкл. и човечеството в преминаване на по-високо енергийно ниво. В материален план става дума за движение на земята водена от нашето слънце по синусоид, като през 2012 нашето слънце ще застане на една ос с Централното, Голямо Слънце на Вселената. Това е закономерен еволюционен процес, който се осъществява в цикъл от 280 000 години. По-високото енергийно ниво изисква „олекотяване” на материалните обекти в това число земята и нейните обитатели в материални тела. Това не означава според мен смърт на телата и превръщането ни в дух и сенки в рамките на дни или часове. Никой от споменатите източници не говори за революция, а за еволюция, а еволюционните процеси са бавни и постепенни. Всички обаче са единни, че се върви към четвърто измерение, където времето като категория няма да съществува, т.е. няма да има минало, настояще и бъдеще, а всичко ше се случва едновременно както например в едно и също време телевизорът има по няколко канала с програми. Т.н. олекотяване има и друг смисъл- освобождаване от агресия, завист, алчност, гордост, ревност, и всички подобни негативни емоции блокиращи каналите за чистата енергийна субстанции на живота, наречена ЛЮБОВ. Негативните, емоции, както и позитивните, си имат центрове, разположени в мозъка- негативните в дясно полукълбо, позитивните в ляво. Запомнете това, ще се върна към него след малко. Така наречения период на прехода, в който се намираме сега, е започнал според маите с появата на ярка синя звезда (която астрономите регистрираха като комета) на небосклона през есента на 2007 и продължава до 2012 където спира календара им. Защо няма повече предсказания за след 2012? Да помислим:

Хипотеза 1 и най-разпространена: Светът свършва с потоп или удар на астероид. Земята загива, а и ние с нея.

Хипотеза 2: Минаваме в друго измерение, материалните обекти се разпадат, ние губим телата си, но продължаваме да живеем като духове.

Хипотеза 3: Животът става коренно различен поради нарастване на духовния потенциал на човечеството и способността му със силата на мисълта и свободната воля да твори живота си ежесекундно по подобие на бог, т.е. информационното поле става отворено за всеки и минало, настояще и бъдеще се сливат и непрекъснато променят, т.е. престават да съществуват. Като няма бъдеще как маите могат да го предвидят?

Вие, четящите тези редове, коя хипотеза си избрахте? Защото точно това се случва днес, в ситуацията на прехода, подпомогнат от влиянието на звездите, конфигурацията на Големия кръст , ускореното темпо на живот и отварянето на все по-вече енергийни и информационни канали. ИЗБОР.

Във времето на прехода се дава шанс на всеки да направи САМ своя ИЗБОР накъде ще се самоопредели- ще върви напред по пътя на духовното или предпочита да си остане в материалното измерение.

Уговорка: Духовния етап е закономерен и не може да се избегне, но може да се забави и отложи ако душата предпочита така. Във времето на прехода на всички души се дава шанс и помощ да преминат по пътя безболезнено и с радост и удоволствие. Някои отдавна вече са направили избора, други тепърва ще го правят. Казват също, че няма значение към кой момент ще се обърне душата, краен срок няма, на всички ще се помага. Но някои ще са в първата вълна, други по-късно и т.н. Тези процеси непрекъснато са се случвали и преди нас е имало високо еволюирали духовни същества, но тогава е било поединично, а сега групово за цялото човечество. Успелите преди са напускали нашето измерение, някои от които са се върнали и са сред нас като въплътени или не наши духовни учители или ангели, архангели, а други обитават различни по-еволюирали планети.

И така – човечеството се разделя и оформя в две групи, които в бъдеше, в новите времена ще съществуват паралелно, в различни енергийни полета, т.е. ще обитават различни „програми на телевизията”. Нека просто да ги наречем Духовните и Материалните.

За духовните програмата се очертава да бъде феерия от светлина, любов и хармония, божествени багри и звуци. Всички онези мечти, които пазим в генетичната си памет.

За да се стигне до там обаче, нека се върнем обратно в реалността днес.

Земята, нашата Майка и Дом, също се променя, за да се олекоти и освободи от натрупаното замърсяване и негативни мисли и енергии, които човечеството неконтролируемо излъчва. Как? С нейните механизми – земетресения, вулкани, вятър, проливни дъждове- всички те природни процеси имащи отношение към нейното и наше пречистване. Честотата и силата на природните катаклизми се оказва в пряка зависимост от отношението на човечеството- с увеличаване на неговата загриженост към планетата, респ. неговата духовност, честотата на тези планетарни катаклизми се видоизменя. Вече има достатъчно доказателства за проведени медитации и молитви, които променят силата и интензитета на очакван природен катаклизъм. В отговор на спорния за науката въпрос – климатичните промени предизвикани от човека ли са или са закономерен процес на развитие на планетата, моя отговор е да и на двете групи. Но с допълнение, че човечеството има способността да влияе на силата и скоростта на процесите.

И така да видим както още се случва в прехода. Откъде изгрява слънцето днес? Констатираното изместване на земната ос, както и на магнитните полюси изпрати слънцето да изгрява от североизток. Лесно може да се провери. Тези, които наблюдават небето забелязват промяна в траекторията на Млечния път. Това са външните белези на променената ос на Земята спрямо космическите тела. Климатичните промени са другия показател. За България се очертава установяване на тропичен климат- влажен и топъл. Промените в климата се коментират в медиите обстойно, но нека да видим какво се случва в нашите тела и души.

Последващото изброяване се основава на прочетеното и много точно обяснение в книгите на Йорданка Николова, български посветен и сензитив, и по специално книга 4 от „Съкровищата на тракийските царе” стр.111-118.

1. При завъртане оста на земята кристалната решетка на земята и кристалната решетка на човека и неговия мозък се енергизират по начин, по който центровете на положителните емоции, връщам се към момента по-горе, в лявото полукълбо се зареждат, и се отварят нови центрове на духовност. Тъй като положителните центрове са като скачени съдове с центровете на агресията и дуги негативни емоции, негативните се запушват , а позитивните отпушват. Това е замисълът, а на лично ниво повтарям личният избор е фактора. Например центъра на страха се уравновесява с центъра на …..вярата. Ако се движим по правилния път земята с преместването на земните оси ни помага да увеличим вярата и елиминираме страха.

2. Друг признак е безсъние или липса на сън. Това е свързано с преминаването ни към друго измерение, част от които е сънят. До сега възприеман като пасивен, неконтролируем от нас процес, а сега превръщащ се в активен фактор на нашата духовна промяна.

3. Буденето в 3 часа през нощта и заспиването отново в 5 ч случва ли ви се вече?

На мен и моя приятел ни се случваше всяка нощ от почивката на о. Крит през юни и особено се радвам, че намерих обяснението защо. През тези два часа енергиите носят най-фините вибрации и творческия потенциал е най-мощен. Почти напълно отсъства Егото и мисълта, подпомогната от отворения канал към божественото, твори промените в менталното, емоционално и духовно тяло. Това отдавна го знаят посветените и монасите, както например на Атон, и техният режим е съгласуван с ранно ставане и молитви. Само че сега, почти „без да искаме” го правим и ние. Всъщност нашата душа решава. През тези скъпоценни два часа мислите се материализират така че внимание с егото и желанията, ако се прокраднат такива!

4. Ярки или кошмарни сънища – идват за да помогнат изчистването на стари травми и подтиснати чувства, които се преодоляват с ПРОШКА и ЛЮБОВ.

5. Главоболие, виене на свят, неадекватност- всички те свързани с магнитните промени и промените в мозъчните центрове и изчистването на страховете и негативното.

6. Дихателни проблеми, алергии, простуди с нехарактерни признаци, трудно подлагащи се лечение. Свързани с преструктуриране на дихателната система и пренастройка към намалена употреба и зависимост от кислород. В прехода намалява количеството на кислород в атмосферата и дихателната система, белите дробове ще поемат други функции като антена и разпределител на информация.

7. Аутизъм – свързан с новото измерение. Това са предимно хора, които получават толкова много информация, че изпадат в гняв и за да се предпазят се затварят. При останалите хора има филтри, чрез които пропускат само информацията, която могат да понесат и така се предпазват. Децата аутисти могат да общуват с кристали, животни, растения за да се разтоварват. Да не се насилват да бъдат като другите, това е опасно за тях и останалите. Болестта е божествен механизъм за тяхното спасение.

8. Промени в храносмилателния тракт – изчезване на чревни бактерии, гадене, повръщане, отхвърляне на храни, и по-специално някои видове месо – като свинско, телешко. С новите вибрации намалява зависимостта от месото и организмите се пренастройват към суровоядство и по-фините енергии на зеленчуци, плодове, ядки. Особено полезен мед и медни продукти.

9. Депресия – промяна в емоционалното тяло поради насочване на творческата енергия навътре, а не навън. Депресията се появява и при намаляване на енергийното ниво когато вместо жизнерадост се отдава превес на страхове. Страхът се храни от жизнена енергия. Припомням страх се лекува с вяра. Препоръчително е всеки да намери механизъм за изява на творческата енергия – според заложбите – като рисува, пише, пее, свири, танцува или се грижи за другите, върши работата си с любов и т.н. както е най-подходящо.

10. Съотношение кръв : лимфа от 3:1, се променя на 1:3, което се отразява по днешните медицински критерии като анемия, тъй като количеството на желязо намалява за сметка на силиция. Лимфата се счита за преносител на божествената енергия. Промяна също в ритъма на сърдечна дейност, тъй като лимфата е по-тежка от кръвта. Далакът върви към закърняване, тъй като досега той се е грижил за преработка на кармичните уроци, заложени в гена, и след като няма да има карма, не е нужен.

11. Бъбреци и пикочно-полова система – запазва се начина на размножаване с разликата че водеща става Любовта, а не привличането, изразяващо се с танца на хормоните и феромоните. Водата продължава да е от изключителна необходимост, но препоръчително да се зарежда преди употреба- ако не идва от чист извор, може да се работи с мисъл или кристали. Най-лесният начин е препоръчваният от известния японски учен Масару Емото, заснел и изследвал кристали на водата, като той препоръчва към всяка бутилка с вода се отправи мисъл и/или напише на който и да е език послание „Любов и благодарност”. Според изследванията това послание превръща водата в много красиви и енергизирани кристали. Любовта и благодарността повдигат енергетиката на всичко към което се отправя -човека, растенията, животните, кристалите, земята и т.н . За допълнително енергизиране на водата може също да се използа литиев кварц, поставен близо до шишето с вода.

12. Костната система – поради олекотяването на телата костната система губи от тежестта си и предимно намалява калция. Съпроводено е с болки в кръста, изправяне на гръбнака, удължаване на тялото и крайниците (може да са ви нужни следващ номер обувки). При изследвания прилича на остеопороза поради намалелия калций. Препоръчва се преди лягане 50 мл. червено вино с лъжица мед.

По темата вероятно ще пиша още. Може би са възникнали въпроси или имате да споделите лични преживявания в подкрепа или отрицание на изложеното. Моля пишете като ползвате линка за коментар. Всичко което можете да споделите ще обогати картината, така че пишете, споделяйте. Винаги съм вярвала, че знанието или както обичам да казвам, за какво става дума, е най-важното оръжие в ръцете на пробудения човек. Това е мечът на Арх. Михаил, Ескалибъра на Крал Артур, гръмотевицата на Зевс. Който се сдобие с него е издържалият изпитанията посветен в царството небесно.

Написах тези редове с вярата, че това познание ще подпомогне вашия личен избор, ще надвие колебанията и ще изтрива окончателно страховете, съпътстващи неизвестното. И оставам с тази вяра.

И накрая тъй като постъпиха много запитвания от мои приятели и познати ползващи английски от днес всичко, което публикувам ще има и английски вариант. За съжаление ще ми бъде много трудно да се върна назад и преведа вече публикуването. Ако някой от вас се сдобие с време и възможност, едно по едно да превежда и да ми праща по е-mail за редактиране предишните теми, ще съм много благодарна.

А който се вдъхнови да рисува, пише музика или сътвори нещо- е добре дошъл в сайта! Или според моя любим Учител Тот/Зевс/Меркурий/Хермес:

Написаното не съществува, защото някой го е написал, а защото някой го чете.

:
]

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   22-11-12 19:25

[smile] [smilie24] [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   23-11-12 13:35

С всеки изминат ден все повече се убеждавам, че хората, които обичаме, са само наши отражения – подобното привлича подобно и открива подобието си в околния свят
. А другият човек е само повод за изява на любовта, която носим в себе си – не той предизвиква любов в нас, а само събужда любовта ни към нас самите – към себе си, отразен в другия. Когато обичаме другия, обичаме го заради това, в което си приличаме – определяме го като сродна душа и виждаме наистина с очите на любовта – тоест, само подобието. Ти си като мен, ние сме еднакви, ние сме сродни души, дали не сме едно… Има безброй сентенции за любовта, половината от които на тема “Обичам начина, по който ме караш да се чувствам”.

Любовта към другия човек всъщност се оказва любов към себе си – чрез другия човек ние започваме да се харесваме, да се обичаме, да чувстваме удовлетворение от себе си. Подобно на любовта усещане е вдъхновението – то привидно се пробужда от някаква нова дейност, която просто ни грабва и ни отнася, изпадаме в състояние на безвремие, на самодостатъчност, на висше щастие, когато се занимаваме с нещо, което ни харесва. Такова чувство може да предизвика всеки човек, всяко живо същество, всяко занимание, на практика всичко в света – стига човек да има “рецептори” за него.

Истинско откритие за човека обаче е същото това състояние на висше щастие, което го спохожда… без никакъв повод. Едва тогава човекът разбира, че състоянието на любов принадлежи на него, а не се внася отвън, от някой друг или нещо друго. В такъв момент разбрах защо хората, които наричаме Учители, не са зависими от други хора, от вещи, от дейности – именно защото те са постигнали това състояние на наистина безусловна любов. Те нямат необходимост от никой и нищо, за да пробужда любовта в тях – умеят сами да я пробуждат. Намерили са източника в себе си.

Любовта побеждава всичко – човек в името на любовта, в името на запазването на това състояние на висше щастие, е готов да преодолее страховете си, да се бори с недостатъците си, да промени принципите си – на практика, готов е на всичко, което е по силите му. Любовта е разменната монета – в замяна на тази висша енергия се изисква малко усилие, малко работа в полза на душата. Ако в другия човек ни привличат собствените ни качества, които харесваме, то у него не харесваме именно онова, което остава в сянка при самите нас – качествата, от които душата желае да се освободи. Това е цената на любовта – освобождаването на душата от един ненужен за нея товар. Какъв е той, можем лесно да разберем чрез човека, който обичаме.

Срещу тази цена обаче получаваме много повече. Когато обичаме – в това високо-енергийно състояние, светът наистина се разтваря за нас и всичко става възможно. С каквото и да се захване човек, то се реализира по магически начин. Притокът на енергия, радостта, вдъхновението изпращат човека на “седмото небе”. Светът става различен. За някои хора той винаги е такъв. Тоест, любовта, която се пробужда в човека, винаги е дар от Бога и му позволява да живее с щастието толкова дълго, колкото може да го задържи. Дотогава, докато не пожелае да запази на всяка цена това щастие завинаги, докато не се опита насила да впримчи другия човек или вдъхновението си (което е и краят на любовта).

Защо свършва любовта? Аз мисля, че не свършва, а се трансформира в друга любов, с едно стъпалце по-висока, когато си изпълни задачата. Любовта ни променя и следващият човек, който ще я пробуди отново в нас, ще съответства на новото ни състояние. Затова и всяка следваща любов е по-силна, по-хармонична и всеки следващ човек в живота ни все повече се доближава до истинската ни същност. В този смисъл, ако съществува “любов за цял живот”, тя трябва да е между хора, които се променят хармонично, всеки за себе си и двойката като цяло. Факт е обаче, че при повечето двойки любовта изчезва, а оковите на брака променят окованите насилствено и не особено хармонично… и това е път.

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   23-11-12 17:45

21.11.2012 г.МАЙКА БОГОРОДИЦАМОЯТА ЗАРЪКАДеца Мои! Вие всички хора сте деца, независимо от възрастта си. Вие сте деца като съзнание и разбиране за живота. Божията воля за вас е все още нещо абстрактно.

Вие – голямата част от населението на планетата, все още не разбирате как и по-какъв начин Бог съществува, не разбирате и не можете да си обясните как Той е извършил сътворението, но най-тревожното е, че въпреки вашата неориентираност, вие не искате да повярвате на информацията, която ви предават Възнесените Владици и Висшите Учители от Бялото Братство.

Аз идвам сега на този ден, при един съвършено нов за Мен информационен източник, за да може това, което предавам и твърдя в други свои контакти, да се разпространява все повече. Искам всеки от вас, който чете този текст, да знае, че Аз Майка Богородица, Майка Мария, съм вашият силен и истинен закрилник. За съжаление вие все още имате такъв начин на живот, за който ви е необходим закрилник. Вие грешите почти на всяка крачка от своя живот. Така се получава когато децата прохождат. Техните неуверени крачки са причина да залитат и падат, макар че началния път има съвсем кратко предначертание. В своите начални стъпки детето не може да си изгради пълна представа за посоката, в която се движи. Много често то тръгва съвсем неориентирано към нещо, само защото това нещо му се е видяло интересно. То, поради своята ранна възраст, а това означава и неопитност, не може да си представи, че в живота има трудности, то не познава волеизявата, последователността и голямата необходимост от всеотдаен труд, за да постигне своето желание. Ето, така ви възприемам Аз - като малките деца, които не знаят всичко това и поради тази причина допускат грешки. Но колкото и да е голяма майчината ми любов към вас, Аз виждам, че вие вече сте достатъчно пораснали, за да можете да разбирате какво ви се говори. Да! Вие пораснахте, а ви се иска все още да бъдете деца. Вие все още искате да ви се прощават грешките и все още не осъзнавате, какви са последствията от това неразбиране.

А защо вие не можете да разберете сериозността на положението в което се намирате? Всъщност, в какво се състои сериозността според мен. В създалото се недоразумение между вас и вашият Създател. А недоразумение наричам Аз, вашето незачитане на Неговата Воля – да бъдете праведни и да живеете чрез любов. Аз се обявявам за ваш закрилник, защото чрез своите действия, чрез всичко, което е възможно и е по силите ми, искам да ви науча да зачитате бащината воля. Моята закрила се състои в големите ми усилия да ви науча да обичате. Само този, който искрено обича може да бъде нравствен и силен човек. Да ви науча да обичате според мен означава, да ви помогна да повярвате, че сте създадени с любов и да потърсите тази любов във вашите души, във вашите сърца. И най-същественото: да можете да отвърнете на бащината любов с любов. Излишно е тепърва да ви убеждавам как навсякъде в природата, как навсякъде в Живота можете да срещнете тази любов.

С всичката сила на майчината си любов, ви уверявам, че вие сте създадени, за да бъдете щастливо попълнение на Божия свят. С дарената ви способност да притежавате разум вие сте богоподобни. Тази истина трябва да бъде напълно осъзната от вас, за да можете да се развивате в посоката на духовно облагородяване. Животът, който имате сега не е това, което трябва да бъде нито според Божия промисъл, нито според вашите възможности. Божият промисъл е вие да живеете чрез любов, а във вашите възможности е вие напълно да проявите тази любов.

С това обръщение към вас, искам да ви вдъхна увереност и да ви подскажа колко съществено за вас е сегашното време. То е време на подем за цялата Вселена, а вие се отклонявате от тази вездесъща градивна Сила само поради вашето неверие. Аз няма да ви увещавам, нито пък тепърва ще обяснявам истината за вашия Божествен произход. Искам само да знаете, че сте обичани, че на вас се възлага голяма надежда за спасението на човечеството, и че няма друга по-голяма грешка във вашия живот от отрицанието на предложената ви помощ от Йерархията на Светлината. Всички Ние, които сме носители на светлата Божия любов ви прегръщаме с много нежност и ви приканваме да отговорите с любов на нашата любов. Няма друго спасение за живота, тъй като самата любов е живот; няма друго спасение за бъдещето на човечеството, защото бъдеще може да има само там където има любов.

Оставям ви с пожеланието искрено да обичате, и със заръката да създавате добро, да проявявате доброта и изявявате добродетелта, с която ви е дарил вашият Отец.


Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   23-11-12 18:12

[smile] [smilie24] [smilie25]
В цялото изложение използвам някои понятия, които се употребяват с доста противоречив смисъл, затова се налага да уточня какво съдържание влагам в тях:


В най-общ смисъл, под илюзия разбирам нереалистична представа или възприемане на действителността - субективно преувеличаване или смаляване на някои ценности и смислови определения. Повечето философски направления не употребяват това понятие, защото за тях действителността или я има, или я няма. Но когато навлезеш в многоплановото битие и се сблъскаш с многопосочните взаимодействия, то неминуемо се натъкваш на илюзорните възприятия и тяхното отражение върху човешкия мироглед. Подчертавам: действителността е реално съществуваща, но нашите представи за нея са илюзорни защото сме приели, че материалният свят е единствено съществуващият. Илюзията се явява като следствие от самонадценяване на собствените ни способности за реално възприемане и оценка. В този смисъл илюзията е повърхностно знание, а не несъществуваща действителност, както я възприемат мнозина.
Една от причините създаваща постоянно илюзии в хората, е самозаблудата, че една причина е напълно достатъчна за някакво събитие. Самовлюбеността е друг постоянен източник на илюзии. Например, почти всеки се смята за потърпевш, за жертва на другите хора, докато в действителност - в 99% от случаите, причина за лошото отношение е самият потърпевш, независимо, че му се струва, че не е давал конкретен повод. Тази илюзия на самовлюбената жертва, поражда много конфликтни ситуации, като същевременно изключва самонаблюдение и установяване на действителността, а заедно с това и възможността за съзнателно поправяне на допуснатите грешки.
Постоянен източник на илюзии е абсолютизирането на истината. Истината винаги е относителна и подвластна на времето: "Всичко тече, всичко се променя". А в повечето случаи причините са комплексни и многопосочни.
А може би най-големия източник на илюзии за хората е едностранчивото осъзнаване на действителността като черно-бяла, като истина и неистина. А реалната действителност винаги има най-малкото две страни - положителна и отрицателна. Нашето ограничeно съзнание винаги възприема само едната страна на действителността и изпуска другата (другите) и по този начин се отдалечава твърде много от действителността. Но както не можем да разделим магнита на два самостоятелни, отделни полюса, така и не можем да твърдим, че нещо е само добро, а друго само лошо. Един от аспектите на разширеното съзнание е постоянно да си дава сметка за съотношението на тези съставки и тогава става трудно да се лепят етикети "това е добро", а "това е лошо"
Ще се опитам да дам няколко примера за масови илюзии:

Човешката същност е само материално тяло и с разлагането му изчезва, престава да съществува и човешкото съзнание - с премахването на тази илюзия ще изчезнат и всички причини пораждащи стрес.

Човешкият организъм се състои само от биохимични процеси - преодоляването на тази илюзия ще промени изцяло медицината.

Науката е изучила почти изцяло действителността, оставали съвсем дребни подробности - с осъзнаването на горното твърдение като илюзия, ще стане възможна и коренната промяна в мирогледа на повечето хора.

Може да се каже, че едно от определенията за мъдър човек е - човек избавил се от илюзиите си.

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: petq0505 
Дата:   23-11-12 18:18Любовта крепи Вселената, тя е в основата на всичко. Много малко хора са се замисляли, какво означават тези простички думи. Всеки е с нагласата, че Вселената е прекалено далеч и няма нищо общо с неговото житие-битие. Но любовта участва във всеки миг от нашия живот, независимо дали имаме престава за това. Без любовта не може да съществува нищо, всичко е наситено с повече или по-малко любов. Когато любовта е достатъчна, наситеното с нея, е приятно, хармонично, естетично. В присъствието на любовта се чувстваме здрави, силни, добронамерени, великодушни. Когато любовта не достига, всичко изглежда сиво, безнадеждно, грозно. Без любов ние сме болни в буквалния смисъл на думата, вяли, раздразнителни, подтиснати, агресивни, не сме склонни на компромиси. Замислете се, нима всичките ви проблеми в живота не са от липсата на любов?
При това не е важно дали сте обичани – тогава също получавате енергията на любовта, но в много по-ограничени количества. Много по-важно е, вие да обичате, и колкото се може повече неща, а най-добре е, ако обичате всичко и всички – ще можете ли да се справите с тънките сметки, кой заслужава и кой не? Ако успеете, ставате проводник на Божествената Любов – Бог, който е във вас е неизчерпаемият източник на енергия, стига само да не му пречите с преценки като, този заслужава, а този не. Никога не забравяйте, че всички са деца на Бога и Той обича еднакво всички. Но тъй като ни е дал правото на свободен избор, Той може само търпеливо да чака, кога ще престанем да отмерваме и преценяваме.
В повечето хора съществува убеждението, че трябва да се зареждат с енергия отвън – за целта търсят подходящи енергийни места, от които да черпят енергия. Всички знаят, че са деца на Бога, и че Бог е вътре във тях, а търсят енергията извън тях. Нима е възможно да съществува по-изобилен източник, с който да имаш директна връзка, освен Бог, който е във всеки от нас? Толкова ли е трудно да се съобрази, че източниците извън нас са ограничени по всички параметри?
Един много мъдър човек е казал: „Обичайте враговете си!”, послушайте го и ще се убедите, че това е единственият начин да избавите планетата от войните, тероризма, от етническите и религиозни противоречия, от криминалните престъпления. Това е единственият начин да излекувате хората от алчността и да ги спасите от инерцията да трупат пари, без да се съобразяват, какви вреди нанасят на природата и на хората. Това е единственият начин да накарате политиците да мислят повече за общото благо и по-малко за собственото. Ще кажете, че вече две хиляди години откакто е изречен призива, а той не е дал никакъв резултат. Ще отговоря, че през тези две хиляди години не е имало енергийни условия за да се реализира масово, но Кали юга свърши и вече няма никакви пречки, да се научим да обичаме като Бог, стига само да го искаме.
Както вече съм споменавал в главата „За здравето”, с любовта могат да се лекува много успешно, всички видове заболявания. По-горе посочих, че недостатъчната любов води до дисхармония, следователно е в основата на всички заболявания. Специално искам да подчертая, че може да лекува и кармични заболявания, защото крайната цел на кармата е да се научим да се отнасяме с любов и еднакво добронамерено към всичко, но ако кармата ни учи на това с методите на дресировката, то приемайки тази идея съзнателно, можем да постигнем крайната цел в много по-кратки срокове. На ентусиастите, които искат да опитат да лекуват себе си или свои близки, искам да кажа, че трябва да пълнят болното тяло с любов всеки ден, и дори, ако имат възможност, по няколко пъти на ден, защото околното пространство не е наситено с тази енергия и любовта се разсейва доста бързо. Ако все пак любовната терапия не дава резултати, вероятно, не е отстранена причината, която предизвиква заболяването и тя го подхранва непрекъснато.
Наблюдавайте, защо изстива любовта между двама души – защото постепенно се натрупват разочарования, обиди и болка, но ако ние дадем, първо на себе си, правото да грешим, а след това дадем и на другите това право, и ги обичаме въпреки техните несъвършенства, какво може да спре любовта. Т.е., основната причина е в нашето съзнание, а само ние при достатъчно желание, можем да го променим. А нали трябва да се научим на безкористна любов не само към близките ни хора, които в повечето случи ни стават близки, именно защото имаме някакво хармонично привличане, а да обичаме и тези, които са далеч от нашето битие или откровено ни дразнят – това е на практика, да се обичат и враговете.
Дайте си сметка, колко отблъскващ е един сърдит и подтиснат човек, и колко привлекателен е един лъчезарен и любвеобилен. Защо да не станете притегателен магнит за всички, като се научите да излъчвате постоянно любов – хората несъзнателно усещат липсата на тази енергия и също несъзнателно се стремят към такъв източник. А забелязвали ли сте, колко по-красив е влюбения човек? А не е ли това най-добрия начин да се избавите от самотата, при това даващ възможност за голям избор? А какво ще кажете за много приятели, които няма да се чудят как да ви използват, защото вие им давате възможно най-доброто – любовта?
Има един много сериозен проблем – търсенето на идеалния партньор, жената с главно Ж и мъжа с главно М. Не, че той не съществува, но очакванията са прекалено големи и всеки един проблем може да накара някои хора да се откажат дори и от идеалният партньор. Същевременно, ако се научите да обичате всичко и всички, и започнете да излъчвате постоянно любов, това означава, че сте направили необходимите промени в себе си и дребните недостатъци няма да ви правят впечатление. Тогава идеален партньор може да бъде между хора, с които имате голямо привличане. Така че, не се впускайте в търсенето на илюзии – вашият идеален партньор може да има задачи далеч от вас и пътищата ви изобщо да не се пресичат. Затова положете усилия и създайте хармонична връзка, а не си мислете, че все не ви върви в живота.
Бедно ви е въображението да си представите, в колко неща може да ви помогне любовта – практически във всичко. Всяко нещо, което се прави с любов просперира, и колкото повече любов вложите в него, толкова по-прекрасно става то. Любовта действа благотворно не само на живите растения, животни и хора, много отдавна е забелязано, че ако се отнасяш с любов към машина или инструмент, то той ти служи многократно по-дълго време. Време е бизнесмените да се замислят, дали бизнесът им не върви, защото служителите и работниците са недоволни?
Като пример за действието на любовта искам да посоча ставащото в България. Българите са много стара нация и доста от тях са стари души, което означава, че излъчваната от тях любов е малко по-силна от повечето народи. Това кара чужденците да определят българите като топли (излъчващи) хора. Това подържа етническия мир и определя търпимостта към други народи и религии. Така че, всичко това може да се постигне в целият свят, стига да има желание за това.
Като практическа помощ, как да се научите да обичате и да излъчвате любов, ви предлагам книгата на Клаус Джоул „Пратеникът”, която можете да намерите в раздела „В помощ на духовното усъвършенстване”. Най-важното в този процес е да разберете, че правилата, които са ви внушили, родителите, училището и обществото са илюзии – т.е. те не са нещо абсолютно и непроменливо във времето. Когато разберете, че правилата могат да бъдат нарушавани, т.е. всяко правило си има изключението, то тогава много по-лесно ще си простите за направените грешки. А когато в бъдеще правите такива, да не се чувствате потиснати от своето несъвършенство, а просто да се опитате да поправите грешката. След когато простите на себе си и си дадете правото да грешите, ще дадете това право и на другите. Едва след това можете да обичате безкористно, независимо какви недостатъци имат хората около вас, т.е., първо трябва да се научите да обичате себе си и след това е лесно да обичате другите, дори тези, които ви причиняват болка, защото и те имат право на своите грешки (в никакъв случай не си позволявайте да ги броите), а само тренирайте търпението си.
Понякога на такива хора трябва да се помогне – най-добрият начин е да ги заредите с любов – тя има това свойство, че помага винаги, по възможно най-добрият начин, който често дори не можете да си представите. Най-доброто свойство на любовта е, че тя не отнема правото на свободен избор и затова с нея не можете да манипулирате хората, а само им помагате и те да се научат да обичат безкористно.
Колкото повече хора започнат да излъчват любов, толкова повече тя ще насища планетата ни и ще неутрализира натрупания от хилядолетия кафяв газ. А това означава по-малко природни бедствия и катаклизми и по-ускорена човешка еволюция – нали основното, което сега ни дърпа назад, е мощната мисъл-форма, която подтиска добрите ни желания. Унищожаването на тази подтискаща ни енергия е възможно само с любовта. Затова когато се научите да излъчвате любов около себе си, не помагате само на тези около вас, а на цялото човечество, на цялата планета с всичките й форми на съществуване. Приемете присърце тази задача, моля ви!

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: dea_11 
Дата:   25-11-12 11:35

Прошка

Мило цвете, не умирай!
Кой те стъпка, кой те нарани?
Сълзите в листенцата не скривай,
Зная колко много те боли!

Ти си силно ще се справиш!
Виж, тревата те прегръща!
Болката ще мине, ще забравиш!
Ето и цветът ти се възвръща!

Успокой се, всичко свърши!
Грубата обувка е далече,
Искаше, но не успя да те прекърши,
Усмихни се, страшното отмина вече!

Само моля те, прости!
Не натрупвай в себе си омраза,
Злото може да те разруши,
Чуй – дървото ти го каза!

То е мъдро – много е живяло,
Виждало е бури и слънца,
Дълъг път е извървяло –
Виж набръчканата му кора!

Прошката ще те спаси, ще те опази
И стъблото здраво ще расте,
Чистото сърце не може никой да прегази
Цветето повярва! Дали човекът ще го разбере?!


Неизв.автор
Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: donni 
Дата:   25-11-12 21:20

Кои са децата Индиго? Какво трябва да знаем за тях? Дясна ориентация на мозъка Индиговите и кристалните деца работят предимно с дясната половина на мозъка си. Това означава, че те са креативни, интуитивни, с богато въображение и емоционално интелигентни. Нашата култура е основно с лява ориентация на мозъка, което означава, че е праволинейна, рационална и логична. Трудностите започват, когато детето навлезе в училищната система и трябва да се адаптира. Дясно-мозъчно ориентираните учат много бързо и правят големи интуитивни скокове, демонстрирайки завидна интелигентност. Но училищната система е изградена от и за хора с лява ориентация на мозъка. Набляга се на повтарянето, рутината, организираността, праволинейността. Това бавно движение предизвиква у детето отегчение и то губи интерес. Започва да търси други неща, които предизвикват интереса му. Това води до факта, че много индигови деца грешно са диагностицирани като проблемни със съсредоточаването, а всъщност те са просто отегчени.
Освен това, поради тяхната интуитивна интелигентност, те могат да преминат няколко години в училище, без да се забележи, че не пишат и не четат правилно. Това пък е причина да лепват на децата друг етикет, а именно, че имат “дислексия”. Това е пагубно, защото детето индиго има силно усещане, че е “перфектно” и е тук на “мисия”. Ако детето си мисли, че е нефункционално или, че “нещо с мен не е наред”, то ще се травматизира и ще търси начини да излекува или да замаскира тази нанесена му рана. Това може да доведе до наркотична зависимост или хранително разтройство през юношеските години, като начин да се справи с травмата.
Жизнено важно е индиговото или кристалното дете да бъде разпознато като различно, а не като неспособно. Ако различието му се уважава и отглежда правилно, детето ще израстне балансирано, ако не, това отношение ще доведе до дисфункционалност и проблеми.

Чувствителност към заобикалящия стрес
Детето ви е далеч по-чувствително отколкото вие сте били някога. Неговите слух, зрение и усещания са много по-развити от вашите. Това е резултат от човешката еволюция, хората стват все по-отворени и сензитивни.

Това означава, че детето ви ще се стресира от силни шумове, крещящи хора, силна музика и телевизионни предавания. Външният израз на неговото състояние може да бъде подтиснатост и затваряне в себе си или хиперактивност и разрушителни наклонности.

Детето има нужда от тиха и спокойна домашна атмосфера, с минимум електронни играчки и в никакъв случай телевизор за бавачка. Има директна връзка между поведението на детето и това, което е попило от телевизионния екран.

Обкръжаващият стрес включва и отношенията между родителите. Ако в дома има явно или скрито напрежение и агресия, детето ще ги долови и това ще доведе до дисфункционалност или до активиране на някакви защитни механизми. Не можете да скриете нищо от индиговото или кисталното дете, то разчита енергийното ви излъчване и разбира какво мислите и чувствате, дори да се опитвате да го скриете.

Хранителни алергии
Физически, тялото на индиговото и кристалното дете е много чувствително. Те често не понасят преработени храни и хранителни добавки. Също реагират лошо на захар и кофеин.

Това означава, че сладките, изкуствено оцветени напитки, снаксовете, пакетираните храни, шоколадите водят до дисбаланс и хиперактивност. Храненето на деца индиго с шоколад и кока-кола е еквивалентно на даване на наркотик. Неговата нервна система ще откликне, като провокира хиперактивно поведение, а после, когато кофеиновият ефект премине, се получава спад – раздразнение, гняв, избухвания. Детето страда от кофеинова и захарна зависимост. Това, което сегашното общество е приело за “нормален” хранителен режим, не се приема добре от индиговите деца. Пилешкото, а и другите меса са пълни с хормони, антибиотици и химикали, повечето от консервираните и преработените храни също съдържат химикали. Като следствие, детето може да развие непоносимост към млечните и зърнените храни, която да предизвиква екземи, храносмилателни разтройства и проблеми с уши, нос, гърло.

Как да се справим с тези проблеми?

Образование
Вашето индигово дете ще реагира добре на образователна система, която да балансира левия и десния мозък. Трябва да включва креативност, под формата на музика, изкуство, танц, театър. Най-добрата система за индиговите и кристалните деца е може би Валдорфската система, която първоначално максимилизира дясно-мозъчните елементи, а ляво-мозъчните се разиват като поддържащи. При тази система се акцентира върху “привързване” на детето към тялото му, тъй като много индигови деца се справят с проблемите като излизат от тялото си. Ако детето ви е диагностицирано като Хиперактивно с дефицит на концентрация /ADD или ADHD/, внимавайте с поставянето му на медикаменти, като например Ritalin, което си е наркотик /със странични ефекти и скрити симптоми/ и е направен да помогне на родителите и учителите да пречупят и дресират детето, вместо да му помогнат да изрази истинската си същност. Има хомеопатични алтернативи, които са по-малко вредни и по-ефективни.

Обкръжаващ стрес
В първите години от живота на детето минимализирайте шума и стреса. Това означава да сведете до минимум телевизията, електронните игри и игрите с елемент на насилие.

Окуражавайте го да свири на някакъв инструмент, да си представя, да чете, да оцветява, да рисува, да си разказвате истории.
Създайте топла и спокойна атмосфера.

Храна
Това е най-трудно да се спазва. “Нормалното” за нас пазаруване в огромните супермаркети означава, че детето ще бъде изложено на съблазните на “фалшивата” храна.
Насочвайте се към натурални, органични и здравословни алтенативи

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: donni 
Дата:   29-11-12 17:55

http://dobrodeteli.com/New_teme/271112.htm[smile]Добра новина за нас съвременните хора но да си пожелаем още по големи успехи и съзнанието ни да расте още иоше и да има МИР ЛЮБОВ И СВЕТЛИНА!Усмихната и лека вечер на всички!

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: donni 
Дата:   06-12-12 18:35

05.12.2012 г.УЧИТЕЛЯТ ИИСУС ХРИСТОСЗА ВАШИТЕ ЧОВЕШКИ ТРЕВОГИМили мои приятели, с тази лекция искам да разсея тревогата ви свързана с най-дискутираната дата напоследък – 21.12.2012 г. Така казано, звучи повече от интригуващо, но Аз зная, че тези от вас, които имат необходимата вяра, не са допуснали страха в душите си, дори и за миг.

Откъде идва страха, защо много хора предричат край на света, защо мнозина говорят за възнесение? Това са все въпроси, които са обсъждани твърде много и твърде дълго в различни дискусии, форуми, сайтове и междуличностни разговори. Кое Ми прави най-силно впечатление? Това, че хората говорят и изказват конкретни мнения, дори с пълното убеждение, че това е точно така както те го казват, мнения, които звучат с пълна категоричност, без да имат каквото и да било основание или пряка информация по въпросите.

Мили приятели, казано е, че никой не би могъл да знае кога ще настъпи края на света, освен ЕДИН и този ЕДИН Е САМИЯТ СЪЗДАТЕЛ. А на този етап от Сътворението, Той има абсолютната непоколебимост да помага на човечеството в създаването на Новия Живот. Новият Живот, това е изграждането на общество, което ще бъде качествено различно от сега съществуващото човешко общество. Затова предстои много активна и изключително целенасочена духовна работа. Духовната работа е в основата на подготовката ви за новите промени, които трябва да настъпят.

За какви промени говоря?

Първо искам да се спра на датата 12.12. 2012 г. Някои от вас твърдят, че от тази дата нататък на планетата идват нови енергии с нови по-високи вибрации. Тези хора трябва да знаят, че са закъснели с информацията си. Новите енергии идват към планетата плавно и целенасочено още от началото на миналия век. През последните години тяхната честота на трептене беше ускорена, а това е качествена промяна, която трябва да допринесе за изравняване нивата на вибрации на астралното тяло на планетата с вашите астрални тела.

Астралното тяло на планетата беше напълно обновено през последните години. Искам да знаете, че в това обновяване участваха не само Великите Светли Същества, но и множество пробудени души, които живеят на земята. Пробудените човешки души, който искрено отдаваха и отдават своята любов към майката Земя, допринесоха изключително много за въдворяването на новите енергийни вибрации на планетата. Те поеха първата активна творческа сила, която трябваше и успя да създаде духовна връзка между земния човек и новата цивилизация.

Сега ще поясня за какво става въпрос. На планетата сред вас са въплътени високоеволюирали души, които имат съзнанието и отговорността да живеят чрез любов. Това са служителите на Божията Любов – Съществата включени в състава на съвременното човечество, които трябва да изпълнят ролята на духовни водачи и като такива да подготвят широките маси за възприемането на новите енергии. Подготовката върви особено активно през последните години, за което много допринасят новите възможности за комуникация. Затова Аз искрено се надявам, че повечето от вас ще бъдат достатъчно здравомислещи, за да могат да оценят стойностното Слово, което идва чрез тези души, от празнодумството.

Аз, Който имам моралното право и Духовната Сила да бъда ваш Учител, искам да знаете, че новите енергийни вълни, които изпраща Създателят чрез Централното Слънце към вашата планета, сега повече от всякога са наситени с най-необходимата ви информация, за вашето адаптиране към новите условия. Новите енергии определят новите условия. Спомнете си първият херметичен закон, който е първи Универсален Вселенски Закон. Той пояснява, че светът е ментален. Това означава, че светът е създаден в резултат на активната творческа Мисъл на Създателя. Сега искам да свържете тази информация с настоящето. Казахме, че към земята идват нови енергии. Това е енергията, с която Твореца – Създател насища Вселената. Това е енергията на Творческата Мисъл на Създателя, която е носител на най-необходимата за човечеството информация за всеки етап от неговото развитие, и тази Мисъл търси подкрепата на творческата човешка мисъл. В случая думата „информация” не е най-подходящата, но така ще Ме разберат повече хора.

Новата енергия се отличава със съдържанието, със смисъла на въплътената в нея Информация. Смисълът и съдържанието на тази Информация излъчват високочестотната вибрация на Мисълта на Създателя за правилното и повсеместно усвояване на Божията Любов. Божията Любов е основен енергиен източник на Живота, и като такъв разпраща по цялата Земя лъчите на сътворяващата градивна Сила на Божията Мисъл. Това е, както вече казахме, новата енергия, отличаваща се с високата честота на вибрациите си. Вие всички трябва да знаете, че без вибрация няма сътворение, няма живот, защото чрез нея се осъществяват градивните процеси. Вибрацията стои в основата на всичко съществуващо – материално и духовно. Затова, бъдете убедени, че Сътворението се разгръща особено активно и сега, в това съвремие, защото То е непрекъснат творчески процес и чрез него се проявява Животът.

Къде настъпва разминаването между вас и действителността, в която се намирате сега? Впрочем точно това разминаване е причина за вашия страх, защото макар и да не сте осъзнали напълно заплахата на която сте изложени, вие интуитивно усещате, че „нещо става”. „Нещото”, което става е вашето ограничено възприемане на новата космическа енергия. В това се състои разминаването. Енергията заедно с въплътената в нея Информация насища Пространството, но тя остава неусвоена. Получава се количествено и качествено задържане на енергийните вълни, а това е Сила, която вече е разпратена във Вселената. Нейното натрупване в по-големи мащаби, може да причини катастрофални изменения на планетата. Това е заплахата, на която сте изложени.

За да не се стигне до унищожителни за планетата катаклизми, Ние положихме изключителни усилия, но също толкова значимо беше и участието на пробудените човешки души. Тяхното участие беше проява на висша духовна подкрепа за активните еволюционни процеси, извършващи се в това съвремие. Чрез активната духовна работа, която независимо, че беше постигната от една ограничена част от населението на планетата, се получи, макар и твърде крехко, равновесие между Силите на Светлината и Силите на Мрака. Новата Информация, послужи на пробудените човешки души да овладеят слабостите си и да постигнат извисяване на своя дух до нивата на високите вибрации на възродената, облагородена човешка мисъл. Ето, това е ключът към успеха: възродената, облагородена човешка мисъл, която има способността да твори по подобие на Божията Мисъл. Тя е възродена, защото, събуди за живот добродетелната основа на човешката духовна същност, и чрез Добродетелта постигна извисяване на Духа. Така духовната работа на тези хора, стана проява на облагородената човешка мисъл. Тези хора усвоиха, усвояват, проявиха и проявяват Божията Любов като основен закон на Сътворението. Проявата на Божията Любов, стана изходна позиция на техния живот и той се превърна в израз на духовната трансформация на човешката същност.

Какво следва от тук нататък? Пробудените души упорито да работят с непробудените, а тези които все още са подвластни на съмнения и колебания, относно бъдещето на човечеството, да потърсят връзка със своите духовни водачи. Това означава работа на ментално ниво, от една страна и от друга, пряка съвместна работа с духовните хора, които работят на планетата за човешкото духовно повдигане.

Мили приятели, мисълта за вашето духовно възраждане, ще трябва да създава Бъдещето на човечеството. Вашата последователност и целеустремената ви работа за установяване на добродетелна основа в човешките взаимоотношения могат да ви помогнат пълноценно да усвоите енергията на Любовта, която идва непрекъснато към вас. По този начин вие адекватно ще отговорите на потребностите, които възникват в резултат на Еволюционните изменения в Живота и Вселената.

И понеже съвсем наближава датата 21.12.2012 г. искам да знаете, че тази толкова дискутирана дата не слага край на света. Подреждането на Слънцето и Земята на една линия с центъра на Галактиката няма да унищожи света. Вярвайте в доброто бъдеще, в светлата перспектива на човечеството и организирано работете за неговия напредък. Вие и вашата активна мисъл, вие и чистотата на вашите чувства, вие и съграждащата деятелност на вашия живот – това е силата, която определя бъдещето на планетата.

Мир вам!


Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   14-12-12 15:44

http://dobrodeteli.com/New_teme/121212.htm

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   19-12-12 10:56

18.12.2012 г.

МАЙКА БОГОРОДИЦА

СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ

Деца мои, Аз имам за вас много думи на обич, много думи изпълнени с нежност и благост. Това са думите, които могат да ви направят добротворци и светлоносци. За вас те могат да бъдат част от общуването ви, част от ежедневието ви, част от съзнателния ви и не дотам съзнателен живот.
Вие познавате тези думи, но ги подминавате. А би трябвало да ги възприемете като средството чрез, което да общувате.
Добре е винаги да си давате сметка, че думите носят както обич така и омраза; както радост така и тъга. Вие избирате коя от тях да употребите, но за съжаление избора ви е доста ограничен. Вашият език е свикнал да използва най-вече шаблоните. Умът ви се чувства по-сигурен и по-уверен там където му е вече познато.
Моето желание е да ви насърча да търсите думите на обич, нежност и благост. Те да бъдат вашият пряк и конкретен изказ. Вие в много от случаите имате притеснение да проявите своята нежност или пък нямате потребност да бъдете благи, защото и в единия и в другия случай общуването ви с другите хора става все набързо, между другото, като някаква механична дейност, която използвате, защото не можете да я замените с нещо друго. А всъщност какво е потребно? Да събудите у себе си добрите чувства! С тях ще дойдат и благите думи. Това може да стане с желание от ваша страна. Искреното ви желание да бъдете изпълнени с любов, ще събуди любовта ви; искреното ви желание да бъдете благи, ще събуди благостта ви. Всичко се постига с искрено желание!
Идват светлите Рождественски празници. Нека те бъдат повод за вашето пълно преориентиране към добрите чувства! От сърце ви пожелавам да използвате най-вече думите: обич, любов, нежност, благост, уважение, милосърдие, красота, хармония, духовност, моля, прощавай, съзидателност, светлина и радост. Има и още! Но помнете: всяка дума трябва да носи добро чувство! Създайте го! Можете да го постигнете, ако изберете пътя на добротворството. Вашите добри дела, ще изпълнят душите ви с чувството на благост и радост. Чрез своите добри дела, вие ще привлечете към вас благодарността и признателността на хората. А те пък ще ви послужат като силния заряд, който може да извика за живот светлите ви чувства и мисли.
Не си мислете, че ви трябват специални условия, за да направите нещо добро. Добротворство е умението да говориш с уважение и благ тон на хората, с които общуваш; добротворство е да гледаш ведро човека с когото разговаряш; добротворство е да се усмихнеш мило на съседа си; добротворство е да полееш цвете или плодно дръвче; добротворство е да почистиш тротоара или пък стълбището пред дома си. Ето, тези малки добрини носят тихата радост в душата, но когато са придружени от чувството на Любов и са станали вашият почерк, вашето правило в общуването с хората и природата.
Деца мои, всеки ден може да бъде за вас възможност за добра проява на чувство, мисъл и действия. Думите са израз на вашето духовно богатство, а действията ви - показ на вашия душевен живот. Изпълнете ги със съдържанието на най-чистото и светло желание за добруване – добруване за вас, за ближните ви, за държавата, в която живеете, за цялото човечество.
Исус Христос остави неизследимата сила на своя жив пример за любов към ближния. Възползвайте се от Неговите напътствия, възползвайте се от примера на Неговото добросърдечие и мъдрост, защото Той можа да намери у себе си сили да прости, дори и на своите мъчители. Аз зная, че толкова силна проява на благородство като Неговото, вие все още не можете да постигнете, но никога не забравяйте, че трябва да имате Стремеж - Стремеж към добросърдечие, Стремеж към благородство. Точно Стремежът ще ви води по пътя на самоусъвършенстването и духовното възвисяване.
Настъпват дни на изключително силно проявление на Божията Любов към човечеството. В следващите дни - 20, 21 до края на декември 2012 г., вашата планета ще бъде обгърната от нова енергийна вълна, наситена с Божията Любов. Тя ще създаде допълнителни възможности за пряко влияние върху човешкото съзнание на високочестотната светлинна енергия на Неговата Мисъл, на Божията Мисъл.
През следващата година Христос ще бъде по-близо до вас от всичките възможни до сега връзки. Ще се разшири Неговото влияние и в резултат на това, последователно и неотклонно ще се създават условия за изграждане на справедливи човешки взаимоотношения. Всичко това е отговор на вашата любов към Бога – Отец и към Неговия Син. Много хора вече превърнаха своя земен живот в живот за ближния, което означава живот за Бога. Вашата вяра в Доброто, която вие проявихте, стремежа ви за духовно единение с вашия Създател, донесоха на човечеството Светлината на Новото Време. Това означава, че човечеството постигна възможност за пресътворяване в живата действителност на всички ония чувства и желания, които са свързани с духовното преобразяване на човешката личност.
Все още сте в началото, затова не забравяйте добрите думи. Нека те да украсяват вашия говор, нека бъдат импулс всеки ден за доброжелателство и добротворство! Разбирате ли колко красив може да бъде животът? По този Път ви водим с голямата надежда, че вече напълно осъзнато вие сте Наши съмишленици. Обичайте се и посрещнете големият Празник на Рождество Христово с вярата, че сте съвременници на Великото Преображение на Човешкото Съзнание. Нека вашият поздрав от тук нататък за добра среща и добро пожелание бъдат думите: СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ!

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   20-12-12 14:31

19.12.2012 г.

УЧИТЕЛЯТ ИИСУС ХРИСТОС

НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО

Светлина и любов, мили мои приятели! Поздравът, който препоръча майка Богородица носи в себе си съдържанието на най-необходимото, което определя бъдещият живот. А бъдещият живот трябва да бъде изграден с Любов, Любовта носи светлина, което ще рече просветление за ума и благоразположение за душата.
Една значителна част от населението на планетата с трепет очаква дните определени от някои „посветени” за край на света. Не мислете, че сега идвам да ви утешавам с тази лекция. Това, което искам да направя е да ви подканя да мобилизирате всичките ваши усилия към създаване на добро разположение на духа. Както никога до сега вашият Дух е призван да възприеме вибрациите на Божията Мисъл за въдворяване на Любовта като основен действащ фактор в човешкия живот.
Както вече ви е съобщено, в Пространството е активирана нова енергийно-информационна вълна - Енергия чиято информационна същност периодично се обновява. Тя се изпраща във Вселената, за да поддържа необходимото ниво на вибрация за всяка от степените на които преминава Сътворението в хода на своята Еволюция. Говоря за Сътворението и имам предвид всичко Съществуващо – живата и нежива природа, както вие възприемате света.

Кой извършва обновлението и защо?

ПЕРИОДИЧНОТО ОБНОВЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИОННОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЕНЕРГИЯТА, КОЯТО НАСИЩА ПРОСТРАСТВОТО СЕ ИЗВЪРШВА ОТ ЕКИП ОТ СЪРАБОТНИЦИ НА БОГА-ТВОРЕЦ, В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЛЕИЗЯВАТА НА АБСОЛЮТА. ГОСПОД-БОГ – АБСОЛЮТА, ИЗЛЪЧВА ОТ СЕБЕ СИ МИСЪЛТА , КОЯТО Е НОСИТЕЛ НА ОСНОВНИТЕ НЕГОВИ ИДЕИ ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И ЕВОЛЮЦИЯ НА СЪТВОРЕНИЕТО. ЗАТОВА ВИ Е ОБЯСНЕНО ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ, ЧЕ СВЕТЪТ Е МЕНТАЛЕН. МИСЪЛТА НА АБСОЛЮТА СЪДЪРЖА В СЕБЕ СИ ЕНЕРГИЯТА НА НЕГОВИЯ УМ И СЕ ПРОЯВЯВА ЧРЕЗ СВЕТЛИНАТА, В КАЧЕСТВОТО СИ НА СВЕТЛИННА ЕНЕРГИЯ. ИНФОРМАЦИЯТА, Т.Е. СЪДЪРЖАНИЕТО НА ТАЗИ МИСЪЛ ДЕЙСТВА, ПРЯКО РАБОТИ ВЪВ ВРЕМЕТО И ПРОСТРАНСТВОТО. ЧРЕЗ СВЕТЛИННАТА ЕНЕРГИЯ СЕ ПОСТИГА СЪТВОРЕНИЕТО, ЗАЩОТО ТЯ ЕДИНСТВЕНА ИМА СПОСОБНОСТТА ДА СЕ МАТЕРИАЛИЗИРА. ЗАПОМНЕТЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ МАТЕРИАЛИЗИРА САМО ОНАЗИ МИСЪЛ, КОЯТО Е НОСИТЕЛ НА СВЕТЛИННА ЕНЕРГИЯ.
НАСТЪПВАЩИТЕ РОЖДЕСТВЕНСКИ ПРАЗНИЦИ СА ДНИТЕ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ НАСИТЕНИ С НОВА ЕНЕРГИЙНО-ИНФОРМАЦИОННА ВЪЛНА, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ПЛАНЕТАТА ЩЕ БЪДЕ ОБГЪРНАТА ОТ СИЛНО АКТИВИРАНАТА МИСЪЛ НА АБСОЛЮТА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ЛЮБОВТА В ЖИВОТА НА ХОРАТА КАТО ОСНОВНО ПРАВИЛО В ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ, В ТЕХНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ. И ТУК ЩЕ ВИ ПОМОГНА ДА РАЗБЕРЕТЕ КЪДЕ Е РАЗЛИКАТА. РАЗЛИКАТА Е В ТОВА, ЧЕ ДО СКОРО ЛЮБОВТА БЕШЕ ПРЕДАДЕНА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО КАТО ЕНЕРГИЯ, КОЯТО СЪПЪТСТВА ЖИВОТА НА ХОРАТА. ХОРАТА ЗНАЯТ ЗА НЕЙНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ И Я ПРИЕМАТ КАТО ПРЕПОРЪКА, С КОЯТО МОГАТ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ ИЛИ ДА НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ – ВСЕКИ РАБОТИ СПОРЕД ЛИЧНОТО СИ ЖЕЛАНИЕ. СЕГА ВЕЧЕ, СЛЕД ИЗВЪРШЕНОТО ОБНОВЯВАНЕ, Е ПОСТИГНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРЯКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЕНЕРГИЯТА ЛЮБОВ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО СЪЗНАНИЕ. ИСКАТЕ ИЛИ НЕ, ТАЗИ ЕНЕРГИЯ ЩЕ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ВАС. АКО СТЕ ДОБРОНАМЕРЕН ЧОВЕК ТЯ ЩЕ ВИ ПОМАГА ДА ПРОМЕНИТЕ СВОЕТО СЪЗНАНИЕ В ПОСОКА НА ДУХОВНО ИЗВИСЯВАНЕ, А АКО СТЕ НЕГАТИВНО НАСТРОЕН ИЛИ НЕВЯРВАЩ ЩЕ ЗАПОЧНЕТЕ ДА Я ЧУВСТВАТЕ КАТО НАПРЕЖЕНИЕ, КАТО ТЕЖЕСТ ВЪРХУ ВАШИЯ ОРГАНИЗЪМ. Най тревожното е, че тези от вас които не могат да усвоят обновената енергия ще бъдат уязвими, защото върху тях ще въздейства силата на неусвоената енергия.
Енергийно-информационната вълна, която е наситена с изключително силната светлинна енергия на Божията Мисъл е изключително силна, защото Любовта на Бога е призвана вече да работи като действащ фактор за облагородяването на човешкото съзнание. Любовта вече не съществува в Пространството като информация, сега тя е действащ фактор.

ЕТО ЗАЩО Я НАРИЧАМЕ НОВА ЕНЕРГИЯ, НЯКОИ ГОВОРЯТ ЗА НОВ ПОРТАЛ, ВСЪЩНОСТ СТАВА ДУМА ЗА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО – СТАВА ДУМА ЗА ВНЕДРЕНАТА СЛЕДВАЩА ПО-ВИСОКА ОКТАВА ВЪВ ВИБРАЦИИТЕ НА ЕНЕРГИЙНОТО ПРОСТРАНСТВО, В КОЕТО ВИЕ ЖИВЕЕТЕ.

Много важно е да сте наясно с още един факт: не става въпрос за еднократно изпратена енергия, а за последователна и целенасочена работа от страна на Йерархията на Светлината с човечеството. През следващите дни и през следващата година хората ще усещат много повече влиянието на новата енергия, защото нейната информационна същност ще се проявява все по активно. Чрез Информацията, което означава чрез вложената в Светлинната енергия Мисъл на Абсолюта, ще се постига много повече въздействие върху човешкото съзнание. Това означава, че достъпът до пряка връзка на човека със Света на Познанието, който се проявява чрез Великите Светли Същества ще бъде изключително опростен. Всеки добронамерен човек ще може да общува със своя духовен водач и с Висшите Учители. Така Господ – Бог Абсолюта осъществява Своята Идея за Еволюция на човешкото съзнание. Вие ще имате пряката помощ, за да се издигнете до нивата на следващо измерение. Това предполага от ваша страна искрено желание за ползотворна духовна работа и силна вяра както в Бога, така и във вашите собствени възможности.
Това е причината Ние от Всемирното Бяло братство да ви говорим вече години наред за необходимостта от задълбочена духовна работа. Сега вече когато е дошло времето вие да се приобщите към Великата Идея за установяването на Любовта като основен принцип във вашия живот, мнозинството от вас не са готови. Ние се радваме на онази значителна част от хората, които повярваха в благородната Сила на Божия Промисъл и се приобщиха към Нея със съзнателната си духовна подготовка. За тях сега работи НЕБЕТО. Другите ще трябва да ги догонват. Но и на тях Ние гледаме благосклонно, с любов и внимание. За нас те за заблудените души, които макар и малко по-трудно, но ще намерят правилния път.
Приятели мои! Предстои човекът да постигне пълна трансформация на своето съзнание. Нашата силна подкрепа идва, за да ви помогне да постигнете тази трансформация в рамките на най-благоприятното време – времето определено за пряка активна работа на Великите Светли Същества с човечеството. Екипът, според вашите представи, който работи с Бога – Творец, това са точно Те – Великите Светли Същества, познати ви като елохими, архангели, ангели. Това са всеотдайните работници – посредниците между вас и Бога-Творец. А Той е проявление на оня аспект от Волеизявата на Абсолюта, който се нарича Творческа Деятелност.
В крайна сметка едно е важно за вас да разберете: създадени са всички необходими условия за преминаването на човешкото съзнание в следващо по-високо измерение. Това са условията, които характеризират естеството и същността на Новата Епоха – Епохата на Водолея. Това е Времето, което трябва да установи на планетата водещата Сила на Истината. Истината трябва да ви помогне да изградите толкова необходимото ви общество на Справедливостта, на Висшата Справедливост. Но това не може да бъде постигнато, ако не сте усвоили Любовта като вашият начин на живот. Само когато човечеството постигне Живот чрез Любов ще може да изгради и обществото на Висшата Справедливост. Всичко е взаимно свързано, до толкова, че образува една духовна структура и тя се нарича МЪДРОСТ. Това е Мъдростта на Бога Абсолют, Създател и вседържател на всичко съществуващо.
Ето защо Аз през следващата година ще бъда с вас повече от всякога – ще търся нови съмишленици, нови съработници, за да можем всички заедно да положим основата на бъдещия Живот. Той може да бъде създаден само с вашето пряко участие. Ако вие се чувствате добронамерени хора, приобщете се към Великата Идея за Живот чрез Любов. Аз ще ви помагам! С всичката Любов на която съм способен ще ви подкрепям. Чувствам ви мои приятели и се надявам да не съм се излъгал. Всички ние заедно можем да създадем НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО.
Любов и Светлина!
Мир вам!

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: donni 
Дата:   20-12-12 14:47

Житие на св. Игнатий Богоносец (20 декември)Богоносецът св. Игнатий е първият свети отец и учител на Църквата, както и първият след апостолите голям богослов. Истинността, непосредствеността и увереността на словата му говорят за един наистина апостолски мъж. Св. Игнатий Богоносец, и в негово лице Църквата, окончателно приключва с влиянието на юдаизма, надскача чисто човешките граници на философстването и полага началото на едно ново богословие - Църковното богословие, с което се пресича възможната тенденция православната мисъл да се сведе до суховат анализ на понятия, категории и теми.

Св. Игнатий е роден в Антиохия, сега незначимо селце на име Антакия, в източната част на Турция, близо до Сирия. Той бил вторият епископ на Антиохия. Епископството му започва от 70 г. сл. Р. Хр. За личното му познанство с апостолите няма никакво съмнение. Текстовете, които са останали от него, издават не само добро образование, но и значим писателски талант с явна наклонност към поетичното слово.

В Антиохия св. Игнатий е имал възможността още като младеж да се запознае с водещите философски и религиозни течения на своята епоха. На каква възраст обаче той е станал епископ, не се знае. Но е сигурно, че неговият авторитет и духовна власт надхвърляли Антиохия, разпростирайки се върху цяла Сирия, а неговата известност била още по-голяма. Това личи от голямото уважение и безкрайното доверие, което му оказвали както малоазийските, така и римските християни. Безспорното е, че ставало въпрос за епископ с вселенски авторитет.

При гоненията на римския император Траян срещу християните св. Игнатий бил заловен и осъден на разкъсване от зверове в римския Колизеум. Той бил закаран в Рим от група войници, които сам нарича "леопарди".

По време на пътуването си правил почивки в малоазийските градове Филаделфия, Смирна и Троада, откъдето продължил през Филипи, Дирахион (слав. Драч, Албания) и Бриндизи (Италия). В Колизеума след горещи молби към римските християни да не попречат на мъченичеството му, той станал жертва на зверовете през 108 г. сл. Р. Хр.

Произходът на името Богоносец, което и сам св. Игнатий използва за себе си, не е напълно изяснен. Според Свещ. Предание той е Богоносец, защото е онова дете, което Господ вдигнал на ръце като пример за невинност (Мат. 18:1) и още защото при мъченическия му подвиг християните видели на гърдите му издълбано името на Господ Иисус Христос. Очевидно е обаче, че той се самоназовава „Богоносец", защото е изживявал по изключителен начин своето реално общение с Христос и имал ясно съзнание за това.

Св. Игнатий е написал 7 послания, и то в края на живота си. Други не са останали. Посланията са написани под силно външно и вътрешно напрежение - окован на път за мъченическа смърт в Рим по време на престоите му в Смирна и Троада. Пръв техен свидетел става св. Поликарп Смирненски, който ги изпраща (без онова до Римляни) на Филипяни.

Църквата почита паметта на светия Богоносец на 20 декември.Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   27-12-12 19:28

24.12.2012 г.УЧИТЕЛЯТ ИИСУС ХРИСТОССКЪПОЦЕНЕН ДАР ЗА СЪЗДАТЕЛЯ

Мили приятели, всички вие, които имате Рождественските дни като свой празник, бъдете благословени! Благословено да е всяко ваше начинание, благословени да са мислите и чувствата ви, благословен да е животът ви!

Настъпват дни на усилена творческа работа. Всички вие повече от всякога ще имате възможност да бъдете творци във всяко от вашите начинания.

Ние от Всемирното Бяло Братство желаем през идващата 2013-та година повече от всякога да чувстваме духовната връзка между Нас и всеки добронамерен човек. Нашата духовна връзка да се проявява във всеки от дните на идващата Нова година и това да бъде проява на искрена и всеотдайна работа в името на Светлината и Любовта.

Добре е вие да знаете, че Светлината и Любовта вече присъстват на вашата планета не само като енергийно-информационна вълна, а като Дух, който утвърждава Божията Заръка за вашето духовно израстване.

Светлина и Любов, означава просветление за умовете на хората и пълноценна изява на добродетелната човешка душа. Просветлението на ума ще свързвате с вашата устойчива и последователна работа за усвояването на Божието Знание, а Любовта като проява на вашето осъзнато желание за ежедневно утвърждаване на добродетелта във взаимното ви общуване и във всяко от вашите начинания. Защото вашият живот ще бъде скъпоценен дар за Създателя, ако вие съумеете да проявите в най-голяма степен духовната същност на своята душа.

Дух, Душа и Тяло вие вече трябва да възприемате като една цялост, която от тук нататък ще трябва да се усъвършенства защото тази цялост е най-необходимото попълнение на Новия Свят. Необходимостта вие да възприемате като хомогенна цялост своите Дух, Душа и Тяло тепърва ще бъде осъзнавана от вас и Ние ще се погрижим, за да ви подаваме необходимата информация в тази насока.

Сега ще обясня защо е необходим този акцент във вашия живот. Защото до сега тялото беше пренебрегвано в голяма степен. То беше, и е неправилно експлоатирано от мнозинството от вас, като изобщо не си давате сметка, че така навлизате в пълно противоречие с основните Принципи на Сътворението. Никой няма право да злоупотребява с това, което е получил като дар от Създателя. Човешкият организъм е съвършено творение чрез, което се проявяват великата химия и великата физика на Божията творческа деятелност. В сътворението на човешкият организъм, както и на душата и вашият дух, Творецът е вложил своята Мъдрост и Любов. Необходимо е да осъзнаете колко важно е да се отнасяте с признателност и уважение към този творчески АКТ.

Вашият Дух идва за живот на планетата, като се въплътява най-напред в душата и това става във времето за подготовка на душата за нейният нов живот. След това духовно въплъщение следва физическото въплъщение, което е резултат от съвършената връзка на душата с жизнената енергия, а тя е основа и същност на човешкият организъм. Жизнената енергия е субстанцията, която изпълва пространството и служи като основен градивен материал за всичко видимо и невидимо. Светлинната енергия, която излъчва Божията Мисъл, присъства както в изпълващата пространството жизнена енергия, така и във вашите Дух и Душа. Тя може и е призвана да обединява всичко Сътворено в качеството си на субстрат, който единствен работи пълноценно във всяка от съществуващите във вселената частици.

Всичко това, което обяснявам тук е необходимо да се знае от човешкия ум и да се възприеме като отправна точка за вашите мисли, чувства и действия. Вие ще трябва да се отнасяте с еднакво уважение към своята душа и своето тяло. Пълното осъзнаване, че те са Божие творение ще ви помогне да осигурите повече грижа и внимание за себе си и най-важното ще възприемате себе си с уважение и обич. Пожелавам ви да заобичате себе си с искрено и чисто чувство на преклонение пред Твореца, който ви е създал.

Светлината във Вашия ум ще дойде заедно с желанието ви да опознаете своят организъм и своята душа. Любовта ще се прояви във вас, когато вие започнете да се грижите за себе си осъзнавайки, че се грижите за Божие творение.

Разбираме, че ежедневието според системата на живота, който сте създали в голяма степен ви затруднява, но нали точно вашето желание за усъвършенстване на своят организъм и духовна същност ще ви помогнат да промените и системата на сегашната ви организация на живота. Животът ви може да бъде много по-приятен и ползотворен когато всички вие поискате искрено и добросърдечно това да бъде постигнато. А то ще бъде постигнато когато повече хора изградят добродетелната основа на своя живот. Добродетелта е средството, което работи както за установяването на светлината в човешкия ум, така и за проявлението на Любовта в човешката душа. Това е общата основа, поради която Светлина и Любов вървят винаги заедно. Те не могат да бъдат разделени и вие ще трябва да се научите да изживявате своята мисъл и своите чувства като висша проява на Божието проявление чрез вас.

Бог е Силата, която твори както на небето, така и на земята и вашият Дух най-добре знае това. От вас се изисква да търсите Знанието и да утвърждавате Вярата си. Знанието ще получите първо чрез Божието Слово и след това от стойностните, достъпно представени публикации за достиженията на Науката. Вярата си ще утвърждавате като непрекъснато се учите да виждате същността на това, което гледате. Да вижда човек същността на това, което гледа, означава той да бъде искрен в желанието си да опознае света такъв, какъвто Бог го е създал.СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ, ПРИЯТЕЛИ


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: donni 
Дата:   09-01-13 13:15

01.01.2013 г.УЧИТЕЛЯТ ИИСУС ХРИСТОСПРИОРИТЕТИТЕ ВЪВ ВАШИЯ ЖИВОТЧестита и светла да е Новата година в душите и сърцата ви, мили приятели! Бъдете верни на своята Природа! А вашата Природа е съхранена в Божествената Сила на Сътворението.

С настоящото обръщение към вас, искам да ви кажа, колко много вярвам във вашите възможности и способности за утвърждаване на благодатта Божия. Божия благодат е всичко онова, което вие приемате с вяра и любов. Божия благодат е Слънцето, вятъра, кроткият напоителен дъжд, цветята и тревите – всичко на което се радвате и, чрез което живеете. Божия благодат е и вложената в душите ви Добродетел, чрез която вие би трябвало да проявявате своята духовна същност.

Ваша основна задача сега е да запазите всичко това - да го съхраните за идните поколения и да създадете условия за собственото си духовно развитие. Ще разрешите успешно тази задача, като работите всеотдайно за осъществяване на основната цел и конкретно предназначение на настоящата 2013-та година - развитие, укрепване и утвърждаване на добродетелната основа в човешките взаимоотношения. Приоритет в осъществяването на тази цел е благоразположението на човек към човека. Така че ваша първа задача за идващите дни е самовглъбяване и размисъл върху човешката духовна принадлежност, за да можете да постигнете предвидената цел.

Аз ще ви кажа, че духовна принадлежност има този, който е постигнал своето самоопределение на човек възприел мъдростта и истината вложени в двете основни нравствени категории Добро и Зло. Важно е да умеете да разбирате мъдростта и истината вложени както в Доброто, така и в Злото. Само вашата искрена и добронамерена духовна работа ще ви помогне да установите връзка с Висшите Светли Същества, които ежедневно създават необходимите условия за пълноценната ви реализация на доброжелателни, творящи личности.

Всеки човек би трябвало да потърси възможност за своето индивидуално развитие, като не забравя, че то може да бъде успешно само в рамките на развитието и усъвършенстването на съвременното човешко общество.

Ето, това е новото, което трябва пределно ясно всеки да обсъди със себе си, със своето Аз – пряката заслуга на всеки човек за изграждането на проспериращо нравствено обновено човешко общество.

Ти и Обществото, сега сте две страни! Ти мислиш за себе си като за самостоятелно съществуващ организъм, независим от средата, в която живееш. Твоя основна цел е твоето лично благоденствие. Така се създава общество на алчните и егоистично проявяващи се хора. Това е потребителското общество, което само консумира, общество чиито членове взаимно се ограбват, защото никой не мисли за общото, по-точно казано – никой не вижда смисъл да създава общото. Ако трябва да ви покажа образа на това общество, ще ви кажа, че той не е еднозначен: вгледайте се в притеснения, изплашен за живота си човек и в другия, който ежедневно употребява своята изобретателност за натрупване на капитали. Могат ли те да бъдат едно цяло? Как може да се изгради някакво общество, когато между тези хора няма никаква духовна връзка? А вие трябва да търсите духовната връзка помежду си, за да можете да работите взаимно за създаване на крайно необходимото ви общество на Справедливостта. Затова ще повторя още веднъж: приоритет във вашите взаимоотношения трябва да бъде благоразположението на човек към човека.

Всички вие, търсите в своето ежедневие определена придобивка и сте доволни, когато си купите нещо ново – дреха, предмети за бита и т.н. Но рядко се замисляте какво за конкретния ден сте придобили в своя духовен живот. И разбирам, че за болшинството от хората, това изобщо не е цел, не е задача. Усвояването на добри навици, постигането на такива качества като учтивост, уважение, проявата на благост и добронамереност, изобщо не се възприема от болшинството от хората като придобивка. А всъщност най-голямата придобивка за деня би било и Е усвояването на определена добродетелна проява.

Мили приятели, с тези свои размисли Аз не изказвам недоволство или пък определен упрек към вас. С тези размисли Аз искам да ви подскажа колко важно е Времето, в което живеете, защото сега повече от всякога добрите хора трябва да се множат; повече от всякога Животът има нужда от духовно извисената личност; повече от всякога Йерархията на Светлината има нужда от човешката Светла Мисъл!

Всеки успех има стойност, когато постигнатите резултати се утвърдят, и още повече когато се развиват. Ние отчетохме наскоро като Успех постигнатото - уточнявам пак- крехко равновесие в съотношението на Силите на Светлината и Мрака. Сега този Успех трябва да се утвърди и да започне последователната работа за неговото усъвършенстване. Това може да стане когато вие поискате да видите себе си като градивна частица на едно ново духовно-нравствено развиващо се общество. Вие трябва да осъзнаете простата истина, че развитие, личността може да постигне най-пълноценно и градивно, чрез обществото. Вливайки своите духовни и интелектуални сили в обществения живот, всеки член на обществото може да бъде съзидателна, творческа Сила - всеки със своите умения, способности и талант; всеки чрез свой подход, но проявен в името на ЕДНА ЦЕЛ – СЪЗДАВАНЕТО НА БЛАГОДЕНСТВАЩО, НРАВСТВЕНО ИЗВИСЕНО ОБЩЕСТВО НА СПРАВЕДЛИВОСТТА.

В името на социалната справедливост, най-напред ще трябва да се организират новите човешки взаимоотношения. В името на социалната справедливост ще трябва цялото човечество да преразгледа сегашния си начин на живот. Затова за трети път ще кажа: приоритет в човешките взаимоотношения трябва да бъде благоразположението на човек към човека. Така съвсем закономерно се налага изключителната потребност от самоопределението на вашата духовна принадлежност.

Тогава, когато човекът осъзнае първичната сила на Любовта за съществуването и Живота на Сътворението, ще започне да търси връзка с висшата духовна сила на Създателя – волеизявата на Неговия Дух. По този начин всеки човек ще започне последователно и с любов към себе си да работи за създаване на осъзнато отношение на своя ум към Бога – Създател, към Бога – Творец и към всичко Божествено. Любовта към себе си, ще прерасне в Любов към Бога. Така ще се отстранят противоречията между човешкият ум, порива на душата, и желанието на сърцето за общуване с Бога. Когато отпаднат тези противоречия човек постига изясняване на своята духовна принадлежност. Защото ти принадлежиш с всичко твое - осъзнато и неосъзнато – към висшата духовна творческа деятелност на Създателя. Защото си създаден точно, за да изявиш Божествената същност на своята душа. Твоята духовна същност е потенциала на твоя интелект и съзидателната сила на твоята Божественост.

Духовната принадлежност към деструктивните сили, към силите на Мрака само задълбочават противоречията в съзнанието на личността, а от там и противоречията в обществото.

Ако добре ме разбирате, би трябвало да успеете в рамките на задълбочен и спокоен разговор между своите ум, душа и дух да уточните своята духовна принадлежност и така да подредите приоритетите в своя живот. Оставям ви в размисъл!

Мир вам!Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: donni 
Дата:   09-01-13 13:20

02.01. 2013 г.АРХАНГЕЛ МИХАИЛС ПРИЗИВ КЪМ ВАС

Обични, мили хора! Искам с много любов и загриженост за вас да ви пожелая светли дни, изпълнени с вашата мъдрост, с вашите мисли, и старание за по-добър живот. По-добрия живот – това е проявената от вас доброжелателност и творческа активност в името на Божията Любов.

Мили хора, радетели за мирен и светъл живот, вашата житейска биография би била изключително бедна, ако в нея не се вписва неуморният ви и ежедневен труд за установяване на дружески взаимоотношения между вас.

Сега вече, след като знаете със сигурност, че имате Божията подкрепа и помощта и подкрепата на всички Светли Същества за запазване и развитие на Живота на планетата, вие би трябвало с оправдано самочувствие да гледате на себе си като на хора успели достойно да се справят с поредната трудност от своя живот. Разбира се думите ми се отнасят за ония хора, които всеотдайно и с много любов работиха за утвърждаването на Светлината и Любовта във вашия живот.

Всички вие трябва да сте наясно, че Светлината за вас е всичкото онова съчетание от знания и добронамерени мисли и чувства, които Ние от Йерархията на Светлината ви изпращаме. Светлината е Просветлението, Виделината, както казва вашият Учител Беинса Дуно, Виделината, която носи със своето присъствие в човешкото съзнание Учителят на човечеството Иисус Христос. Няма Светлина в съзнанието на хората, ако няма вяра, знание и най-вече любов. Така че Новата 2013-та година идва при вас с всичките предимства точно на тези постижения: едно по-високо ниво на вибрация, с която трепти цялото Вселенско Пространство. Това по-високо ниво на вибрация обгръща и планетата Земя. Тази завишена вибрационна честота се дължи на установената в Пространството нова по своето съдържание енергийно-информационна вълна, която според Божията воля, всички Ние от Йерархията на Светлината изпращаме към вас. Вашата лична заслуга, която постигнахте, се дължи на голямата организация, която успяхте да създадете и която се изразява в нова и много добре осъзната духовна връзка помежду ви. Ето, това е най-голямото постижение за сега на човечеството: изградената и добре организирана духовна връзка между хората. Тя трябва да укрепва и да разширява своя обхват по-нататък във времето и Аз, мили хора, вярвам че всички вие, които с много загриженост работите за установяване на Любовта във вашия живот като Първопричина и Основа за духовния напредък на човечеството, ще работите още по-всеотдайно и през настоящата година.

През изминалата година със силата на вашата мисъл, и въздействието на искрените чувства на Любов към майката Земя, беше постигнато най-неотложното – подкрепата, която вие напълно осъзнато дадохте за укрепване на астралното тяло на вашата планета. Сега това, което в научните среди наричат ноосфера, има съответната плътност и излъчване, а това беше крайно необходимо, за да получи Земята нужната й енергийна защита.

Астрално тяло има всяка планета, и то се създава с помощта на вибрациите на жизненото тяло на съответната планета, защото и планетите са живи организми, колкото и трудно да възприемате това твърдение. Жизненото тяло на всяка планета се създава от енергийните вибрации на всяка от частиците, които участват в строежа на нейното физическо тяло. Тогава, когато нищо не смущава тяхната функция на „производители” на витална енергия, която осигурява активността - разбирай правилното движение и необходимата функционалност на съответната планета, тази витална енергия допринася за създаването на следващата енергийна обвивка – астралната. Това се получава по следния начин: живеещите на планетата живи организми излъчват от себе си енергия, която наричаме психическа енергия. Психическа енергия, но с различни нива на активност, притежава всеки жив организъм, дори ако това е и един микроб. Всичко сътворено от Създателя има своя душевност и чрез нея се включва във всяка от функциите на проявяващия се Живот на Сътворението. Нищо от случващото се във Времето и Пространството не е лишено от способността да чувства. Способността на всяка частица да има своя сетивност се доказва чрез вида на излъчената от нея енергия. Така, когато в пространството навлезе силата на нечия Мисъл, в зависимост от вложеното в тази мисъл чувство, като отговор в пространството се получава излъчената от частиците психическа енергия. Дали тя е положителна или отрицателна ( най-общо казано), зависи от съдържанието на проникналата в Пространството Мисъл. Ако тя е градивна мисъл ще се интегрира безпроблемно в средите на жизнената енергийна обвивка на съответната планета и ще стимулира нейната жизнена функция. Всяка частица на сътворението излъчва от себе си само и единствено кристално чиста живототворяща енергия, защото в нея е внедрена Божията воля за Живот на Сътворението, а ние знаем че Бог твори само чрез Любов. Жизнената енергия на Сътворението може да бъде замърсена както от вредни емисии – резултат от вредна за екологията дейност, така и от Мисълта на хората. Мисълта на хората е способна да създаде изключително препятствие за правилната организация на астралното тяло на всяка планета. Разбира се, нас в случая ни интересува планетата Земя, затова ще кажа, че човешката мисъл в голяма степен беше допринесла за увреждането на астралното тяло на вашата планета. В аурата й бяха наслоени пластове „ментален баласт”, който беше причина за намаляването на нейната жизненост. Говоря за въздействие на човешките мисли и чувства върху астралното тяло на планетата от векове насам. Извършените жестокости по време на войни, с нищо не оправданата алчност на хората, тяхната завист, породената от всичко това злоба и омраза, допринесоха за увреждането на астралното тяло на планетата. Човечеството се оказа неспособно да поддържа неговата нормална жизнена функция. Това наложи Нашата намеса във вашия живот. Не че и преди не сме ви били в помощ, но още по-активно, бих казал по-всеобхватно, Ние работим с човечеството от средата на миналия век – дотолкова, че в крайна сметка много хора възприеха Нашите послания за мир и доброжелателство. Сега вече имаме резултат, който ще трябва да бъде защитен и многократно увеличен. Ние ще продължим да ви помагаме и ще бъдем в непрекъсната връзка с вас. Това, което сега е най-необходимо да знаете е, че от вас се очаква, по-скоро самият живот го изисква, да продължите активно, последователно и целеустремено да работите за нравственото обновяване на човечеството. Нравствеността е основа на бъдещия живот. Високонравствените личности са строителите на новия живот. А всички вие би трябвало да бъдете високонравствени личности. Вашата последователна духовна работа тепърва трябва да получи нов импулс.

През настоящата година вие сте призвани да създадете основите за изграждането на високонравствено колективно съзнание. В някаква степен очертанията вече са налице. Вие имате ориентир за вашата духовна работа и сега ще трябва да доизградите образа на своята цел и детайлите, чрез които да работите за нейното осъществяване. Образа на вашата цел – колективното съзнание на човечеството - не е някаква химера. Това е добре обмислена и вече настойчиво препоръчвана от Нас Идея.

Искам да знаете, че колективно съзнание на съвременното облагородено човешко общество не означава обезличаване. Но то изисква не натрапено, благо присъствие на човешката личност в житейските дела на обществото. Колективното съзнание на едно общество се изгражда от благата добронамерена воля на това общество да твори чрез Любов. Това е Идеята, която е способна да обедини съзнанието на хората, да го превърне в колективно действащ орган на съвременния живот на човечеството. Пътищата за творческата реализация на тази Идея предлагат изобилие от инициативност, новаторство, и оптимално участие на човешкия ум в съзидателния живот на съвременното общество.

Всъщност не става въпрос за нещо нечувано до сега. Напротив! Говоря ви за стародавната Идея на Създателя за установяването на Любовта като основен Принцип във вашия живот. Сега вече, Ние виждаме възможност това да се постигне чрез организираното колективно съзнание на обществото. Създавайте с Любов! Няма друг, Принцип, няма друго Правило и друга Истина освен тази! В призива „Създавайте с Любов!” се съдържа всичката Мъдрост на Живота, защото той произхожда от Първопричината за Сътворението. Вашето духовно единение в името на този призив ще създаде бъдещия Нов Свят. Следващата раса – това е расата на хората осъзнали себе си като проява на Божията Любов. Вие сте призвани да създадете условията за осъществяването на тази Велика Идея. Желая ви успех!
Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   09-01-13 13:23

03.01.2013 г.МАЙКА БОГОРОДИЦАВСИЧКИ ЗАЕДНОЧестита да ви е Новата година, деца мой!

Аз винаги ще използвам това обръщение, когато ви изпращам моите послания, защото така ви чувствам – като деца, които искат да бъдат добри, но не им достигат воля и умения, за да постигнат желанието си.

Най-напред искам да направя уточнението, че когато имам някакви забележки във връзка с организацията и изпълнението на вашата духовна работа, ще трябва да знаете, че те са направени с искреното желание да ви бъда в помощ и в никакъв случай да ви поучавам.

Аз разграничавам тези две възможности. Според мен, когато някой иска да бъде в помощ на хората, той прави всичко, което зависи от него, за да прояви своята добронамереност. Дори и да бъде пренебрегнат или недооценен в някои случаи, той ще преглътне огорчението си и ще продължи да бъде добронамерен.

Когато става дума за поучение, тогава е много важно дали дидактичния тон не преобладава в казаното. Когато човек назидателно поучава, думите тежат и не отиват на мястото си. Аз зная, че никога ни бих използвала назидателния тон. Много ми се иска каквото кажа, да бъде възприето от вас като приятелски съвет, като пожелание за добронамерена съвместна работа.

Деца мои, ние с вас имаме много съвместна работа. През тази година ни предстои да създадем модела на индивидуалната подготовка, която би могъл да използва всеки стремящ се към лично духовно развитие. В този модел трябва да влизат напътствия и конкретни препоръки за духовна работа в рамките на обществения живот; специално ще свържем заинтересоваността в личния живот на всеки човек с интересите на обществото.

Като майка и жена, Аз съм изпълнена с благост и много любов към всички вас. Моето старание ще бъде вие да забележите тези мои добри чувства, а желанието ми е да ми отвърнете със същите чувства.

За да започнем конкретна работа, моята молба към вас е да потърсите в себе си отговор на въпроса: „Аз имам ли желание да работя за своето духовно развитие?” Този, който си отговори утвърдително е добре дошъл. А този, който не намира за своя потребност работата в това направление, или пък не одобрява, не вярва, има колебания и съмнения, нека не коментира нашата съвместна работа.

Ще ви обясня защо правя тези препоръки.

Всяко начинание има нужда от конкретна енергия, за да постигне развитие. Както знаете енергията е в основата на Сътворението. Предхожда я само Мисълта на Създателя.

В случая, ние с вас сме създатели на конкретен модел за изграждане на човешките взаимоотношения. Като създатели на конкретния модел ще инвестираме в него нашите мисли и чувства. Това означава, че първо трябва да обмислим какво и как ще правим. Като е така нашите мисли ще бъдат излъчени в пространството заедно с енергията, която е техен носител. Енергия ще излъчат и нашите чувства, които ще се създадат в рамките на изработването, развитието и усъвършенстването на модела. Тогава, когато енергията от нашите мисли и чувства работи в доброжелателна среда, те ще могат да се изявят пълноценно и взаимно ще си сътрудничат в името на общата ни цел. Ако на същото пространство, на което работим ние с вас, се настанят отрицателните, неприемливи за нас и най-вече недоброжелателни чувства и мисли, тогава нашата работа ще започне да накуцва в някаква степен. Непременно ще се появят проблеми, които в най-добрия случай ще осуетяват нашите намерения.

Първото нещо, което трябва да предприеме човек когато има своя инициатива, е да уточни за себе си съществува ли у него желание да прави точно това, или го прави, защото другите така искат. Отнесено към идеята за модел на общуване, това означава всеки да знае дали личното желание, или дали личната симпатия към определения човек го подтикват да търси запознанство, да създава по-преки взаимоотношения с него.

Да видим и другата страна. Ако на теб ти предложат нова връзка, нови взаимоотношения, ти също трябва да си наясно с желание ли приемаш; или може би приемаш защото се чувстваш неловко да откажеш; защото мислиш, че е неучтиво да си пасивен; защото просто искаш да опознаеш този човек или пък преследваш някакъв свой интерес. Всичко това е необходимо да бъде ясно осъзнато, защото така човек може да отдели специално внимание за изграждащата се нова връзка.

Какво следва от това?

Когато се отнасяш с необходимото внимание към определения човек, ти най-малкото показваш своето уважение към него. Така предразполагаш и него към себе си. Можеш да предизвикаш симпатията на другия човек, дори когато откажеш да приемеш неговото предложение – независимо за какво става въпрос. Важното е благо да говориш и доброта да излъчваш.

Всичко, което влиза в обхвата на добрите човешки взаимоотношения зависи от доброжелателното чувство, което излъчва човек. Затова е много важно, дори и тогава когато не си възприел определено предложение да не бързаш да го отричаш, да не се настройваш срещу него, или да го обричаш на провал.

Когато си доброжелателен към човека, дори и тогава, когато той е груб, или когато не одобряваш неговата идея, общуването преминава в рамките на благоразумния тон, а това определя взаимната симпатия, така човек не си създава неприятели.

Да вземем за пример друг случай. Всички вие, които сте създатели на интересни творчески инициативи и искате да работите в спокойна среда, бъдете уверени, че това може да се постигне най-вече с уравновесеността на вашите чувства, които придружават съответната идея. Разбира се всеки замисъл, дори всяка мисъл предизвиква у човека определени чувства. Аз не ви казвам да подтискате тези чувства като ви говоря за уравновесеност, но ви препоръчвам да ги изживявате в рамките на своето въображение.

Когато имате определена идея, дайте воля на въображението си. Оставете го да се развие, дори да се „налудува” в съзнанието ви и ще видите какви картини и обстоятелства ще се представят пред вас. Така вие ще можете да опознаете и непознатите ви възможности за реализацията на своята идея. Когато сте отделили един или два часа за размисъл и сте били достатъчно освободени от предразсъдъци, за да оставите своето въображение да се развие, е възможно да предусетите вероятните нюанси през, които ще може да премине съответната идея, или през които би преминало конкретното запознанство и т.н. За вас остава да си отбележите моментите, които са събудили интереса ви и да им отделите специално внимание. Така ще създадете по-голяма възможност за успеха на вашето начинание, или за доброто развитие на вашата връзка. Ще постигнете уравновесеност на вашите чувства, което ще ви даде предимството да ги изживеете без да се подвеждате по неосъществими идеи. Най-малкото ще си спестите разочарование и тревоги.

Тези мои препоръки идват при вас в началото на 2013-та година. Би било много добре, ако те се окажат полезните съвети, които ще съпътстват добрите ви начинания.

Сега ви пожелавам успех и ви препоръчвам да вярвате в своите способности, да вярвате, че имате сили да преодолеете своите слабости, да знаете, че във всяко ваше добронамерено начинание вие имате Моята подкрепа, подкрепата на всички Светли Същества от Йерархията на Светлината.

Всички заедно и всеки със своите способности и умения можем да работим за Напредъка на човечеството!

СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ!


Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   09-01-13 13:25

04.01.2012 г.ЕЛОХИМ ХАХАРЕЦПЪТЯТ НА ПОЗНАНИЕТО

Честита Новата година!

Моето желание е през 2013-та година всички добронамерени хора да потърсят възможност за изява на своите умения и способности. Защото сега много хора имат знания, имат способности, но не търсят възможност да ги проявят, освен ако това е свързано с професията им. А всъщност много е важно, когато човек притежава определени способности, да ги прояви. Защо трябва да ги прояви? За да допринесе със своя потенциал за обогатяването и развитието на Живота. Всеки човек е средство чрез което Животът бива утвърждаван и разгръщан или пък точно обратното – ограничаван и потъпкван.

Аз започнах своята нова лекция с тези разсъждения, защото считам, че хората трябва да бъдат поощрявани, за да изявяват своя потенциал. Всеки човек трябва да има силата и самочувствието да каже на света:”Ето ме! Аз съм тук!” С тези две изключително кратки изречения, човекът доказва осъзнатото си присъствие в реалния живот. Тези две изречения са израз на конкретно решение, чрез което човекът е установил своята духовна принадлежност и вече знае как да живее, вече има свое виждане и желание за пряко участие в Живота.

Какво означава да имаш пряко участие в Живота?

Отговорът на този въпрос е свързан с личното разбиране за Живота. Да имаш разбиране за Живота означава, че знаеш кои са неговите основни опорни точки, означава че имаш представа каква е структурата му.

Опорните точки върху, които Животът гради своята философия са нравствените категории Добро и Зло и Петте добродетели: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Те създават правилата, определят същността им, и придават смисъла на Живота.

Животът е изграден от множество правила и закони, които определят неговата структура. Тяхното взаимодействие създава основата му. Направлението, в което се развива Животът, зависи от преобладаващото влияние на добродетелите, и също толкова от присъствието или отсъствието им.

Връзката между основата и направлението на Живота създава възможностите за неговото развитие. Ако направлението съществува само за себе си, без връзка с основата на живота, то има самоцелно, твърде ограничено развитие. Такова направление не може да постигне обхват на своята идея, то се развива в ограничените рамки на едностранчивото разбиране за Живота.

Правилното взаимодействие между правилата и законите създава живата, реална основа на Живота. Правилно взаимодействие между правилата и законите има тогава, когато хората, които ги използват познават добре техния смисъл и съдържание. Повърхностното запознаване с правилата и законите е причина за създаване на неустойчива, в много случаи, дори илюзорна представа за основата на Живота. Всъщност, истинската основа отсъства – тя не е създадена, защото хората не са познавали механизмите, които трябва да я създадат. Поради тази причина всяко направление в Живота, ще бъде обречено на провал, защото нищо построено без здрава основа не е просъществувало успешно.

За да бъде изградена здрава основа на Живота, за работа с правилата и законите, които го създават, трябва да бъде използван много висок нравствен критерий. Тогава ще се получи ефективното взаимодействие между тях, което може да съгражда и да създава основа за развитие на различните направления в Живота. Само в този случай може да се говори за връзка между основа и направление. Защото основата, която всеки човек създава на своя живот трябва да бъде жива, активно работеща форма на взаимодействие между собствения му морално-нравствен кодекс и правилата и законите, които съграждат Живота на обществото. Така структурата на Живота ще бъде стабилно устроена система на Справедливостта. Справедливостта е върховният критерий, които определя стойността на всяко правило или на който и да било закон.

От тук, от това кратко обяснение можем да изведем отговор на въпроса: ”Какво означава да имаш пряко участие в Живота?”

Да имаш пряко участие в живота означава да опознаеш неговите основни правила и закони. Когато ги познаваш ще получиш най-необходимите ти знания и всичко, което правиш ще е съобразено с тях. Това означава да плуваш по течението на реката. От само себе си се разбира, че и самият Живот ще ти помага, защото ти със своите познания и нравственост, сам се вписваш в неговите правила.

Прякото участие в живота се изразява в твоето старание с разбиране да приемаш и с любов да изучаваш всичко до което се докосваш, всичко, с което се срещаш. Това означава да живееш активно, да имаш инициативи и вдъхновено да работиш за тяхното осъществяване. Всеки ден от твоя живот представлява възможност за развитие, защото всеки ден от твоя земен живот те среща с правилата и законите на Битието. Те се проявяват в ежедневното ти общуване с хората, проявяват се на работното ти място където трябва да докажеш своите способности, проявяват се когато излезеш сред природата, и със своите изисквания те подтикват да се учиш. Ето, къде твоето пряко участие в живота има най-голямо значение и къде е най-подходящо да кажеш:”Ето ме! Аз съм тук!”

Ежедневния стремеж към усъвършенстване на човешката личност е пътят на познанието – пътят, по който ако вървиш с желанието да си полезен на себе си и на обществото, в което живееш, ще можеш да опознаеш правилата и законите на Живота. Твоите умения и способности, интелектуалният потенциал, на който си носител, могат да се разгърнат най-добре когато вървиш по този път – пътят на познанието.

С тази лекция Аз искам да ви поощря във вашата духовна работа, да ви подскажа колко е важно да бъде уверена вашата крачка и затова ви пожелавам: учете се, навлизайте в Живота с вяра, с много любов, и с искрено желание за възход на човешкия дух.Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   09-01-13 13:27

05.01.2013 г.ЙОАН БОГОСЛОВЧОВЕКЪТ НА НОВАТА КУЛТУРАОтминаха Рождественските празници, отминаха и вълненията около Новата година и края на света – сега накъде?

Въпросът „Сега накъде” има изключителна стойност за всеки човек. Той би трябвало да бъде въпрос за разкриване на истината за всеки, който тепърва ще направи своята ориентация.

До каква истина трябва да стигне всеки човек, за да има стойност неговият живот? Най-напред до истината за своята собствена ценностна система. Стряскащо е, но има хора, които изобщо не си дават сметка за своята духовна принадлежност. А те не биха могли да направят своето самоопределение, ако не са наясно с ценностите в живота. И още повече, доколко и какво имат те в своето съзнание от ценностите, които определят морала и нравствеността на човешката личност, и също толкова важно – морала и нравствеността на обществото.

Изминалите няколко години, а би могло дори и съвсем определено да се каже, последното десетилетие на миналия век и първите дванадесет години от ХХІ-ви век, човечеството живееше в очакване, че нещо изключително ще се случи. И това изключителното се свързваше с края на света, с опустошаващи катаклизми и унищожаващи живота събития.

Какво промениха в човешкия живот тези страхове, тези очаквания?

Най-радостното, което човечеството постигна е духовното единение в името на Любовта. Божията Любов беше издигната като хоругва, в която бяха съсредоточени погледите на хората и тяхното внимание. Сега, след като вече се знае какъв е резултатът от широкия обхват на духовната работа извършена в името на спасението на човечеството, може да се каже, че постигнатото е само частичен резултат и въпросът „Сега накъде?” стои с цялата си сила пред населението на планетата. Тепърва ще трябва да се утвърждава добрият резултат и тепърва ще трябва да се създава организация за повсеместна, широкообхватна духовна работа.

Кой или какво може да бъде най-вече в полза на търсещите Истината, защото Любовта без Истината не може да спаси живота? Тя няма как да се прояви. Затова реалистичната, трезва оценка на всеки човек за неговата собствена интелектуална стойност и сила, е крайно-необходима за установяване на Истината. И още нещо: интеграцията на отделния човек – носител на висока нравственост и активен жизнен потенциал в живота на обществото.

Истината за живота ще даде най-правилния ориентир на хората. Истината е просветление и свобода за човешкия дух. Истината създава живота. Истината утвърждава Любовта като основен закон за съществуването на живота. Изобщо няма как да говорим за Живота, ако не го свържем с Истината, а това от само себе си налага потребността да осъзнаем заедно с нея и присъствието на Любовта и Мъдростта като водещи направления в човешкия живот.

Мили хора, Аз, Йоан Богослов, ви говоря за изконната Истина, за тази изначална Сила, която създава живота и организира неговото развитие. Тази Истина казва, че Божията Любов и Мъдрост стоят в основата на Сътворението. Въпреки многократните информации, които обясняват този факт, то той все още не е осъзнатата Истина от мнозинството от населението на планетата. Няма как хората да постигнат желаната промяна в начина на живот, който сега имат, ако мнозинството не възприеме вярата в Бога и Истината за Неговото живо участие в човешкия живот. Сътворението, като най-голямото истинно доказателство за съществуването на Бога, сега се приема като даденост, като нещото, което от край време така си съществува. Не се забелязва желание у мнозинството да търси връзка със своя Създател. И ако Аз идвам сега с тази лекция при вас, то е, за да ви предложа Моята конкретна помощ; за да ви дам моите напътствия и да ви подскажа „Сега накъде?”.

Сега накъде трябва да върви човечеството? Към Бога.

Как? Като промени своето отношение към Него.

Какво може да помогне, за да промени човечеството своето отношение към Бога? Всеотдайната духовна работа на хората, които сега спасиха човечеството, тяхната изключителна вяра в Бога и в собствените им сили. На тях им предстои да преосмислят постигнатото и да потърсят нови възможности за работа с тези хора, които са жертва на неверието, жертва на собственото си малодушие и инертност.

Вие, всеотдайни работници на Божията нива, сте Силата и Опората на всички Светли Същества от Йерархията на Светлината. Бога-Творец, вашият Създател, и цялото Велико Бяло Братство гледат с надежда и упование на вас, като на спасители на човечеството.

Сега, обаче, и вие и всички останали хора – всички заедно, ще трябва да направите съвсем честна и справедлива равносметка за нивото, на което се намира Животът на планетата.

Хората си отдъхнаха от страха, че ще настъпи края на света, но къде е тяхната голяма грешка. Голямата грешка е, че опасността за края на света, човечеството виждаше вън от себе си. Хората се страхуваха от неизвестността, виждаха своето бъдеще зависимо само и единствено от Божията воля и забравиха, че те също имат воля, че те също допринасят със и чрез своето съществуване за бъдещето на човечеството. Точно това искам сега да припомня на хората, които забравиха тази истина. Да си спомнят, че човекът има свободна воля, и чрез своя начин на живот застрашава бъдещето на планетата. Никой освен вас – хората - не носи отговорност от сега нататък за бъдещето на планетата. Никой! Разберете тази Истина и я приемете като Правилото, което ще ви помогне да се промените.

Знае се от хората, които ползват езотерична информация, че Белите Братя, Съществата от Йерархията на Светлината, през последните години положиха изключително много усилия, за да редуцират Силата на негативната психическата енергия, идваща от планетата Земя и да я трансформират от отрицателна в положителна.

Ние помогнахме на човечеството, като допринесохме за тази положителна промяна, но какво от това се подобри? Болшинството хора, така и не разбра, да не говорим пък за осъзнаване, че човечеството е получило помощ. И продължиха да живеят както си знаят, а това означава без да пестят ни най-малко своята негативна енергия. Ето, това е страшното, което може да провали постигнатия успех – наслояващата се отрицателна енергия в пространството. Вие, в своето огромно мнозинство, все още не можете да осъзнаете силата на психическата енергия. Мили хора, разберете, че тя е голяма Сила - толкова голяма, че може да ви погуби, но може и да ви изведе до нивата на ангелската йерархия. Вашата свободна воля ще определи, кой път да поемете.

Аз ви уверявам, че Ние ще направим каквото зависи от Нас, за да ви подкрепим в пътя на вашето духовно развитие, но искам да знаете и още нещо: Ние не бива да ви помагаме след като вие повтаряте грешките си. Затова сега полагаме усилия да разберете, че вън от вас проблеми за оцеляването на човечеството не съществуват. Проблемите са вътре във вас - във вашето съзнание, в организацията, която има вашето общество, в начина на живот, който имате сега.

Две са основните причини, които в най-голяма степен създават опасност за планетата: човешката алчност и човешкото лекомислие. Двете заедно са резултат от неверието в Бога. Неверието създава всички условия за бездуховния живот на мнозинството и води след себе си всички последствия, които сега се отчитат като тотална криза, в която е изпаднало човечеството. Погледнете, кое ви е наред! Къде не отчитате застой, в коя област на живота не говорите за криза – дали икономиката, дали финансите, дали екологията, или пък културата имат някакъв напредък? Стагнацията, застоя, в който се намирате започва да задушава икономическата система. Политическата система отдавна е с девалвирали стойности поради липсата на морал в политиката. Какво може да се очаква при това положение? Нищо друго, освен рецесия, спад в икономическото развитие, усложнения и задълбочаване на проблемите в социалната сфера. Всичко това ще създава напрежение, ненавист между хората и куп още усложнения, които ще станат причина за огромни количества негативна психическа енергия, които ще затлачват Пространството.

Нашият повик към вас е да промените своето отношение към Живота, който водите сега, да промените самия Живот, като потърсите опора в Бога. Какво означава това?

Да потърсите опора в Бога означава, да приемете и опознаете Неговите Правила и Законите, чрез които Той е сътворил Света.

Всичко, което Той е създал, е хармонично и обективно организирано в една Система и тази Система се нарича Живот. Животът, който Той е предвидил за вас, вие отдавна изкористихте. Това, на което се радваме сега е лъчът надежда дошъл от духовно обединилите се хора в името на Божията Любов.

Хората, които припознаха Любовта като спасение за човечеството, създадоха възможността за разумния преход в нивата на новата вибрационна среда. Вие сте в нови условия и от това произлиза допълнителен проблем, който може да усложни Живота на човешкото общество. Този проблем може да се прояви като затормозеност най-вече в психиката на тези хора, които не могат да възприемат Новото Учение. А Новото Учение идва за да ви припомни старите от както свят светува Правила и Закони на Сътворението. Ако не друго, то поне четете и разсъждавайте върху десетте Божии заповеди, които представляват нравствен кодекс за човечеството.

Ние ще положим грижи, за да ви предаваме редовно необходимата ви информация, но и сега вие имате достатъчно много книги и научно потвърдени факти, които могат да бъдат важният информационен източник, чрез който да се развивате.

Има едно основно Правило валидно за всички и то гласи: Живей чрез Любов! Това е спасението за човечеството, това е Правилото, което създава Бъдещето, това е Силата, която въздига Духа!

Пожелавам на всички добронамерени хора, които създадоха духовното общество на възродилото се човешко съзнание, да работят още по-всеотдайно, за добруването на човечеството. Аз вярвам, че техният пример няма да остане незабелязан, и че все повече хора ще припознават в себе си човека на Новата култура.

До нови срещи!Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   09-01-13 13:29

06.01.2013 г.УЧИТЕЛЯТ БЕИНСА ДУНОЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ БЕЗДУХОВНОСТТАИ тъй, животът продължава! Всичко, което с толкова шум и врява беше изписано и казано за края на света остана някъде там - в рамките на 2012-та.

Кое на Мен лично ми направи най-силно впечатление от поведението на хората. Една огромна част от населението на планетата не се интересуваше, както и сега не се интересува, на какъв хал е Животът. Мнозинството изобщо не допусна до съзнанието си вероятността от възможен Апокалипсис.

Друга значителна част от населението се разтревожи. И тревогата не беше свързана толкова с бъдещето на Света, колкото с мисълта за тяхното лично оцеляване.

Имаше, обаче, хора, които потърсиха възможност да бъдат полезни както на себе си, така и на човечеството. Това са хората, които осъзнават силата на човешкия ум, силата на човешката мисъл и възможността те чрез своите умствени способности да работят за общото благо. Това са хората, които помогнаха на човечеството да премине на следващо ниво от своето развитие. А следващото ниво, това е вече установената възможност всеки добронамерен човек да осъществи връзка със свой Учител от Йерархията на Светлината. Отговорете си сега, какво би се получило, ако Мнозинството беше работило така както всеотдайно работиха хората осъзнали силната връзка на човешкото съзнание с Великото Съзнание. Човечеството би достигнало нивата на ангелската йерархия в обозримо бъдеще, а настоящето би приело ролята на Велико Училище за всяка човешка душа. Защото Настоящето е изпълнено с огромната всеотдайност на хиляди Светли Същества, които според волята Божия помагат на човечеството за неговото духовно повдигане.

Има ли нещо по-важно в Настоящето от необходимостта за съзнателна духовна работа? Не! И това е не само моят категоричен отговор. Това е отговорът, който идва от създалите се обстоятелства.

За какви обстоятелства говоря? За невъзможността хората повече да отлагат проблемите на социалната несправедливост. Това е най-големият бич на Настоящето, това вече е язва в обществото, която поражда тежките последици от неравенството.

Обстоятелствата, които възникват в резултат на социалната несправедливост са вече добре познатите проблеми с безработицата и неравностойното заплащане на вложения труд. Всички хора, които са потърпевши от тази несправедливост възприемат себе си като нещастни и се превръщат в нещо повече от атеисти, склонни да отричат Бога до крайност. Твърде често може да се чуе въпрос като:”Ако Бог съществува защо допуска толкова нещастия?”

Отговор човечеството може да получи от Божието Слово. Но с Него не се работи достатъчно, да не кажа изобщо за някои хора, и тук откривам причината Мнозинството да остане от другата страна на Света – от страната на Мрака. Сега вече в някаква степен съотношението на Силите е балансирано. Ще бъде престъпление, ще бъде непростимо престъпление, ако човечеството допусне да се унищожи този успех! Затова Нашият поглед е обърнат към Мнозинството, към хората, които възприемат себе си като нещастни, защото в някаква степен са потърпевши от социалната несправедливост.

Вие страдате от безработица, от безпаричие или от влошено здраве, защото в човешкото съзнание не е настъпила онази промяна, която трябваше да се получи още от преди 2 000 години - промяната заради, която Христос дойде и с великата си саможертва показа какви трябва да бъдат отношенията на хората. Човеколюбието, за което Той говореше, и днес не е начин на живот. Няма да напомням за други добродетели, ще ви кажа само: разсъждавайте основно и единствено върху човеколюбието. Ако тази добродетел беше основа на вашите взаимоотношения, щеше ли да бъде така подценен и онеправдан човешкият труд? С този пример искам да ви кажа, че социалната несправедливост е резултат от човешката бездуховност. Ако всеки работодател, което означава ако всеки, който има в ръцете си пари и власт, има в съзнанието си човеколюбие, мислите ли, че би се стигнало до това положение, в което се намирате сега? Какво по-голямо доказателство за човешката бездуховност от огромното различие между бедни и богати?

Всичко това се знае, лошото е че хората си го обясняват неправилно, ако изобщо търсят някакво обяснение.

Ние от Всемирното Бяло Братство имаме едно основно желание и то е: възприемайте себе си като основен фактор за всичко случващо се във вашия Живот. Вие, а не Бог, градите вашите взаимоотношения; вие, а не Бог, създавате обществото на социалната несправедливост. Поради тази причина не забравяйте, че всеки човек е създаден, за да може в рамките на своя земен живот да прояви Божествената същност на своята душа, дори по-добре е да кажа на Божествената си Природа.

Нашата голяма надежда е, че тези, които чувстват себе си онеправдани ще се обърнат към Бога, и тези, които държат в ръцете си пари и власт също ще трябва да се обърнат към Бога.

На властимащите и богатите Бог ще даде благоразумие и Любов, за да възприемат справедливостта, като обективен закон за разпределението на благата. Защото всеки трябва да получи според труда си. Справедливото заплащане на човешкия труд и честното партньорство в политиката и бизнеса ще дойдат само тогава, когато хората работят с Любов и благоразумие.

На онеправданите Бог ще помогне да осъзнаят своето положение като резултат от бездуховността на своите работодатели, и ще им даде вяра и Любов, за да потърсят правата си като използват силата на своя ум и като постигнат висшата благост на човеколюбието.

За да бъдат преодолени последствията от бездуховността може да помогне чистата и светла връзка на човешкото съзнание с Великото Съзнание, с Бога.

Любовта и Мъдростта вложени в Божието Слово могат да бъдат най-добрият помощник на всеки човек пожелал духовно да развива себе си. Последователната и целеустремена работа с Божието Слово ще създаде необходимото просветление за човешкия ум.

За какво просветления говоря? За ясното осъзнаване на голямата необходимост от нова духовна култура, която ще създаде облагородените човешки взаимоотношения. Културата на общуване между хората ще бъде израз на осъзнатата сила на любовта към ближния. Стремежът да бъде осъзната тази любов, ще помогне на човечеството да създаде обществото на Справедливостта. Ето го нереализирания до ден днешен Промисъл на Създателя. Затова в последните години, повече от всякога, Всемирното Бяло Братство търси връзка с човечеството. Ние ви изпращаме Своето благословение и ви призоваваме с много Любов да работите за проявлението на Божия Дух във вашия живот.Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: donni 
Дата:   09-01-13 13:36

]Иванка Кирова
Защо съвременният човек се страхува от духовно познание?Статия


Посвещавам на Краси и всички съвременни интелектуалци

Днешният човек не само се страхува, но се подиграва и се съмнява в духовното познание. Духовният учен д-р Рудолф Щайнер казва: "Дълбоката душа на съвременника нищо не получава от това, което не е преминало през глождещо съмнение... Този зъл брат - съмнението, но брат пречистващ, просветляващ". Той казва, че за да развие съзнателната душа, която търси духовното познание, раненият в душа и тяло съвременен човек трябва да има силата, смелостта да се пребори със собствените си страхове, съмнения и ирония към духовния свят.

Днес отново звучи от целия Космос духовната повеля "О, човеко себе си познай и ще познаеш Вселената". Този надпис е стоял пред древен храм в Делфи. Елините са притежавали мъдрост за духовния свят, която ние отново трябва да придобиваме. В мистерийните школи през всички столетия на древността се е получавало познание за духовния свят по пътя на тайно обучение от посветените на избрани личности.

Повече от един век насам - от края на деветнадесетото столетие човечеството има нови възможности да получава открито мъдрост чрез духовната наука Aнтропософия, основана от великия духовен предводител, съвременен учен, философ - д-р Рудолф Щайнер. Названието Антропософия произхожда от гръцките думи "антропос" - човек и "софия" - мъдрост. Всъщност означава познание за духовната същност на човека и на Космоса. Антропософията е път на познание, който води духовното в човека към духовното в Космоса. Това познание е подходящо за съвременния човек, защото се получава чрез трезвата мисъл, чрез Аза, в пълно съзнание, а не в транс. То е изложено в книги, достъпни за всеки, който пожелае да го изучава.

Но днешният човек се страхува да проникне зад завесата прикриваща Духовния свят пред несъвършените му сетива. Защо той се страхува?

Трите основни сили на душата на нашия съвременник - воля, чувства и мисли се възпрепятстват за познание на духовния свят.

Волята се смразява, сковава от страх да пристъпи в неизвестното, тъмното, непознатото, в бездънната пропаст отвъд видимия материален свят. Всичко скрито, до което не достигат сетивата събужда дълбок, атавистичен страх, който парализира волята в нейния порив към познание.

Днешният обикновен човек е напълно откъснат от пряко виждане на духовния свят в ясното си, дневно съзнание. Това затваряне на пряката връзка с духовните същества е станало в 1413 година, когато започва материалистичната епоха, за да се развие мисленето на човека, свободно от прякото ръководство на духовните йерархии. Така човекът можа да проучи в дълбочина земния, материален свят. И ние виждаме, че природните науки, техниката бележат най-големите си върхове през последните две столетия.

Но от 1899 година завърши тъмната Желязна епоха на отдалечаването ни от духовния свят. И започна Златният век в еволюцията на човечеството, времето, в което под ръководството на Архангел Михаил на ново ниво, с изграденото свободно мислене, хората ще придобият одухотворяване на интелигентността си. Архангел Михаил е водещият Дух на човечеството в нашата епоха.

Но мисълта на съвременния човек, най-активната сила на душата, се разяжда от колебание, съмнение, раздвоение - съществува ли духовен свят или не. Обикновеното сетивно мислене, свързано с материалния свят, е абстрактно, изсушено, пасивно и не достига до импулс да се познае това, което не се вижда, до което не достигат сетивата ни. Пречи пасивността в мисленето на днешния човек - приемащо наготово целия информационен поток, който ни залива от всички страни - вестници, интернет, телевизия, кино и пр. Пасивно приеманата информация пречи на проникновено разсъждение, търсещо духовната първопричина на нещата. Това препятствие пред мисълта за опознаване на духовната същност на човека и Вселената е дълбоко вкоренено във вековете и трудно се преодолява.

Чувствата се възпират от ирония, подигравка, незачитане на познанието за наличието на духовни същества и духовен свят. Съвременният образован, интелигентен човек счита, че това са отживелици от стари времена. Ето с какво сериозно препятствие трябва да се пребори човек в чувствата си, за да пристъпи към изучаване на духовната наука.

Тези общи, принципни въпроси за препятствията пред трите основни сили на душата - воля, мисли и чувства можем да отнесем към голяма част от днешните хора.

Сега ще се спрем на страховете и пречките при отделни групи от хора. Имам предвид конкретни личности от най-различни среди, групи и възрасти, мои близки, познати, приятели, роднини.

Мои приятели - правоверни, точно придържащи се към канона християни, които поради незнание, липса на информация - се страхуват да изучават духовната наука Антропософия, за да не престъпят религиозните правила или да не попаднат в някаква неизвестна секта. Но Антропософията не е секта и почива на най-дълбокото и истинно Християнство.

Християнската църква крие от християните два много важни факта.

В 553 година на Пети Вселенски Християнски църковен събор в Никея от църковния канон е премахнато познанието, че има карма /съдба/ и прераждане - за усъвършенстване на духа и душата на човека в много животи на Земята.

През 869 година на Осми Вселенски Християнски събор в Константинопол е бил премахнат постулатът за наличието на вечният Дух в триединството на човека и той остава само с тяло и душа, притежаваща известни духовни качества.

Това познание - за карма /съдба/, прераждане и духовна същност на индивида се е съдържало в древното Християнство преди шести век. Но християните нямат информация за това и се придържат само към вярата и каноните на официалната църква.

От огромната, заливаща света, активна и системна информация за философското и религиозно течение йога много хора са чували за прераждане и карма, но често това познание е изкривено или в неподходяща форма за западния човек. Вярващият християнин смята, че това духовно познание е в източните религии и не принадлежи към Християнството.

Аз имам две много близки приятелки, които си признават, че се страхуват да преминат тези религиозни ограничения, за да последват порива на душата си за истина, заложен във всеки човек. Те са в мъчително колебание дали да научат например какво става конкретно с душата на починалите след смъртта им и откъде се вселява духът и душата в човешкия ембрион, или да си останат при вярата, без познание. И все пак те се страхуват да прочетат духовна книга, или да слушат да им се говори за духовен свят от научна гледна точка. Моите приятелки казват: "Чувствам, че не мога да приема духовни познания, това не е за мен".

Имам доста познати материалисти, атеисти. Те имат твърди убеждения, че съществува само видимият, сетивно възприеман свят и не са отворени за никакво духовно знание. За тях вярата, че има Бог, духовни същества, живот след смъртта са суеверия, отживелици от миналите векове.

Една моя близка, високо образована интелектуалка, юристка е болна от рак и знае за близкия си край. Аз искам да й помогна, да я просветя какво я очаква след като премине в духовния свят. Но тя нито има вяра в Бога, нито иска да получи духовно познание, сякаш изпитва необясним ужас от него. "Моля те не ми говори, не искам да чуя нито една дума"! Много обичам моята близка, искам да има духовна опора, но съм безпомощна пред нейните страхове.

Двама мои познати не вярват в Бог, но вярват в извънземни същества, магии. Те охотно и лековерно се поддават на внушения на медиуми, "ясновидки", екстрасенси и пр. Моите познати не могат да обяснят противоречието.

Ето обяснение от д-р Рудолф Щайнер: "Всяка мъдрост, към която се стреми човешката душа - ако стремежът е искрен е отражение на космичната мъдрост... Едно укрепване чрез космическата сила, която човечеството си измолва днес, неопределено, насочващо погледа си към един Дух, в който се надява, но не иска да го познае, понеже Ариман пося в човешката душа неосъзнат от нея ужас навсякъде там, където днес се говори за дух."

Демоните, ариманичните и луциферични същества не са само фантастика, зли сили, съществуващи в легендите, митовете и древните писания. Те са невидими духове, напълно реални, които действат върху човешките души - днес, тук на Земята. Обсебвайки човека, те внасят в него злото, страховете, противодействието към духовното знание. Тяхната цел е да не допуснат импулсът на Архангел Михаил да действува за одухотворяване на човешката интелигентност, да не позволят до нас да достигне истинската космическа мъдрост. В иконите на Архангел Михаил, на които се вижда как той пробожда дракона с меч, символично е представена борбата му с ариманичните и луциферични същества. Абсолютно необходимо е всеки човек да бъде информиран за тези факти, за да знае как да се справя и да им противодейства при техните денонощни нападения и изкушения в собствените му мисли и душа.

Има известни хора на науката в цял свят, които признават наличието на неопределена универсална сила, Вселенски разум. Но те се опитват да достигнат до познание за духовния свят чрез все по-модерни и усъвършенствани апарати и техники, които са подходящи за изследване и изучаване само на материалния свят. Не може да се говори за невеществен, духовен свят с термини от рода на "силови полета", "полета на нихелация", "черни дупки" и пр. Не може да се изучават духовни светове и същества с модерни техники, подходящи за сетивния свят.

Защо велики учени като Айнщайн, Дарвин, Циолковски и др., след продължителен период от живота им на неверие, накрая стигат до вяра в Бога? Съвсем обосновано, с научен подход и аналитична мисъл достигат до извода, че човешкия разум с наличните научни методи, базирани на сетивата, макар и с най-съвременна апаратура не може да обхване необятното. Следователно остава вярата в Бога, основана на религиозните писания, създадени от пророците чрез откровения от духовните същества. Въпреки високата си интелигентност, логика, точна, научна мисъл тези гении на човечеството осъзнато стигат до вярата, но все още не и до духовното познание, духовната наука.

Познавам млади хора, наши близки, с академично образование, интелигентни, които не желаят да последват естественият импулс на душата си за духовно познание от страх да не се наруши личната им свобода. Те са си изградили свой вътрешен, душевен свят на идеи, които не искат да променят и считат, че ти ги караш да се откажат от техния удобен и уютен свят. Предлагаш им празно поле, за изграждане на нещо ново и те трябва да се откажат от нещо сигурно, което вече имат. Това е криво разбраната свобода. Човек е напълно свободен в мислите си. Духовното познание не нарушава свободата на личността, защото то се приема в пълно и ясно Аз-съзнание, доброволно - или се отхвърля.

Моят син, който винаги е живял в семейна среда, в която духовната наука присъства постоянно, не иска да отвори дори една книга за духовно познание даже тази, която съм написала аз. Той е объркан, търси обяснение на нещата, но иска алтернатива и счита, че въпреки уважението на моите идеи за духовното - те са само едната страна на нещата. Синът ми търси собствени доказателства, сам да разбере истината. Той е от онези интелектуалци, които трудно приемат нечия идея, искат да са уникални, различни от останалите, не позволяват да навлязат и се развиват в тях чужди идеи. Това е друг вид страх от духовно познание.

Разисквах проблемът за страха от духовно познание на днешния човек с много хора, мои близки, включително и с антропософи, за да разбера различни гледни точки. Благодарение на становищата на моя приятелка, на възрастта на моя син, с която часове наред дискутирахме за тези страхове, можах да проникна в разбиранията на този проблем на много млади хора от тяхното поколение. Моя близка приятелка, антропософ, с която надълго разисквахме тези важни проблеми, ми разкри своите наблюдения относно негативизма за придобиване на духовно знание от различен тип интелектуалци, с които се познава. Аз съм съгласна с нея, с благодарност ги приемам и отразявам тук.

Голяма част от моите студенти по медицина, а и мои колеги - лекари, искат да знаят много, отворени са за нови познания, но само в областта на природните науки и високите технологии. За тях човекът е нещо като много специална, сложна машина, която подлежи на изследване с все по-фина и прецизна техника. Те разсъждават, че стоят на твърда почва, като осъзнават само сетивно човека и природата. Страхуват се, че тезата за духовно устройство на човешкия организъм и на всеки орган е само фантазия, илюзия, свързана с религиозни вярвания.

Някои младежи, които познавам, си задават въпроси като: "Откъде съм дошъл", "Кой съм", "Какво ще стане с мен след смъртта ми?". Но всред огромния пазар на духовна информация трудно достигат до подходящата за европееца духовна литература и по-специално до Антропософията. Те попадат най-често до много по-разпространените източни философии - йога, тантризъм, будизъм, даоизъм и пр., които не съответстват на душевно-духовното устройство на западния човек.

Най-опасният път за търсене на духовно знание е този на притъпяване на сетивата и достигане на трансово състояние чрез опиати. За съжаление все повече млади хора от любопитство или поради някаква мода пристъпват към този ужасяващ порок, като си мислят, че така най-бързо ще надникнат да видят какво има зад прага на сетивата. Освен, че води до зависимост и увреждане на здравето, този път дава илюзорно, фантастично, неистинско познание и няма нищо общо с духовния свят.

Опасен е също така и пътят на познание чрез медиумизъм. Медиумът е със замъглено съзнание, в транс, не разполага със своя Аз. Зли духовни същества могат да го обсебят и да изразяват чрез него невярно познание за духовния свят.

Невежество, липса на информация за духовния свят е причина за много от нашите изпитания и страдания. Аз мога да кажа това от личен опит.

Преди двадесет и осем години съпругът ми почина от рак твърде млад. И двамата нямахме никакви познания за духовния свят. Аз не можех да го подготвя за живота на духа и душата му след смъртта. Той премина ужасяващи мъки, болки и страдания, вкопчвайки се до последната секунда и борейки се за единствения си живот на земята. Съпругът ми нямаше утехата, че изоставяйки почти разпадналото се тяло ще премине като индивидуалност в светлината на духовните същества. Аз страдах заедно с него и облекчавах, доколкото мога, болките му като лекар, но не бях духовно образована, за да дам на съпруга си тази увереност и духовна опора, от която той имаше много по-голяма необходимост. Едва след смъртта му потърсих духовна наука - Антропософия, за да се образовам.

Съвременният човек може да получи в антропософският път истинно духовно познание по два начина.

Единият начин е по пътя на съвременното посвещение, но без Учител. По този път се достига отвъд прага на сетивния свят с постепенно духовно развитие. Това става чрез продължително обучение от духовни книги, постоянни и системни духовни упражнения и практики /концентрация на мисленето, засилване на волята, медитация и др./, стремеж към морално-етично извисяване и придобиване на добродетели чрез самовъзпитание. След търпеливо, дълготрайно обучение постепенно се развиват духовни сетива /ясновиждане, ясночуване и пр./, с които човек може да възприема духовният свят пряко. Човек съзнателно прекрачва прага на духовния свят, в пълно съзнание, с разум, чувства и воля, със своята индивидуалност и по свое желание. Това е духовният път днес на малко хора, единици, които са достигнали това висше духовно развитие.

Другият път е подходящ за множеството съвременни хора. Това е пътят на духовно образование, ако хората са мотивирани, преодолеят страховете си и имат импулс да се обучават в духовна наука. В днешно време не е необходимо всеки човек да има развити ясновиждане, ясночуване и др. свръхсетива, за да получи духовно знание. Антропософията е изложена в много книги, доста от тях преведени на български. В тях се дават истинни познания, получени от духовния свят от великия посветен д-р Рудолф Щайнер чрез развити духовни сетива в резултат на пряко, екзактно наблюдение. Той е бил енциклопедичен учен, доктор по философия, който сваля на Земята и облича в човешки език духовната мъдрост. Всеки, който желае може да получи безопасно това духовно познание чрез мисълта си.

Но духовното познание изисква проникновено мислене. То трябва де се приема не с абстрактно мислене, а с цялата душа - обединените й три сили: образно живо мислене, сърдечно чувство и воля. Мисленето трябва да е съсредоточено, концентрирано, за да се проникне в духовното познание, защото то е трудно, космическата мъдрост не се приема лесно. Необходими са воля, усърдие, систематичност и постоянство - не само за прочитане, а също и за осмисляне, осъзнаване и разбиране на това познание. И най-важното - за практическо приложение на полученото духовно познание във всекидневния живот. Важна е и третата сила на душата - чувството, което участва в проникновеното познание. Духовното знание трябва да се преживява със сърдечно чувство. "Волята е действие в свобода, чувството - нейното преживяване, мисълта - нейното познание" казва д-р Рудолф Щайнер.

Най-важното събитие на нашата епоха е настъпилото Второ пришествие на Христос в етерна форма. За това не се говори от страна на официалната християнска догма.

Още в 1907 год. д-р Рудолф Щайнер изнесе в лекции и книги открито дотогава окултното познание за тази най-важна духовна реалност. От 1930 година насам Христос се приближи и обгръща с етерното си тяло цялата Земя. И Христос има лична връзка с всеки един от нас. Никога вече Христос няма да се яви на Земята във физическо тяло. Лъжедуховни учения обявяват /на различни места по земята/ човешки същества за новороден Христос. Те са под влияние на демонични сили, заблуждаващи човечеството с поява на Лъжехристос.

Ние все още нямаме сетива за етерно виждане. За сега само ясновидци могат да Го видят. Но в следващите 1500 години хората ще развият тези сетива и ще срещат и преживяват лично появата на Христос, както ап. Павел пред Дамаск. Той ще се явява най-често особено на страдащи хора, в тежко състояние, които се обърнат към него с молитва, силна вяра и опование. И Христос ще ги утеши, ще помогне, ще облекчи страданието им.

Някои хора /особено деца/ вече са виждали светлинният образ на Етерния Христос. Но всеки, който работи върху духовното си развитие и носи в сърцето си Христовият импулс за любов към хората може да очаква личната си среща с Христос. Още преди около сто години д-р РудолфЩайнер призова: "Хора, бъдете будни, не проспивайте тази най-важна, изключителна благодат на нашата щастлива епоха - Второто, Етерно пришествие на Христос".

Но даже днес голяма част от хората са много интелигентни, но духовно необразовани и спящи. Ето защо материализмът и атеизмът ще завлекат човечеството в унищожителни войни и катастрофи, предсказва д-р Рудолф Щайнер. Ние сме свидетели как това предсказание на духовния учен, надарен с ясновидство се изпълни. През двадесети век милиони хора загинаха в двете световни войни. Милиони човешки същества бяха жестоко измъчвани и умъртвявани от режимите на най-демоничните в световната история материалистични и атеистични идеологични системи - фашизъм и комунизъм. От глад умират стотици хиляди хора по света /най-вече деца/, докато парите вместо за храна отиват за все по-модерни и унищожителни оръжия.

А сега сме свидетели на най-страшната - терористична война по целия свят, без граници, без яснота къде се води. Унищожават се хиляди невинни хора. Защото човечеството не върви по истински духовен път, а е затънало в материалния свят, който дава добра почва за военно действие на лъжерелигиозни демонични групировки, чиято единствена цел е световна деспотична власт над хората. Жизнено важно е всеки човек, освен да е интелигентен, да е духовно образован!

Този вид познание чрез духовната наука не трябва да се приема със страх, защото:

"Не противоречи на християнската религия, а само я обогатява със скрита досега информация."

"Антропософската духовна наука не е тайна, не е секта, не нарушава свободата на човека, отразява истинно реалната духовна действителност и е достъпна за всеки, който пожелае да я изучава, тъй като има достатъчно книги."

"Чрез духовната наука не може да се премине прагът на духовния свят без продължителна подготовка и не съществува опасност за увреждане на психическото и физическо здраве на човека."

Съвременният човек има голямото предимство да научава древната космическа мъдрост открито. В древността се е получавала тайно, в мистерийни центрове и храмове от избрани ученици, които са преминавали дълъг път на ученичество с болка и тежки изпитания, ръководени от посветени учители."

Днес всеки, който се стреми към духовно образование може да го получи свободно, без Учител и едновременно да работи в съответна професия, да изпълнява всекидневните си житейски и семейни задължения.

Освен земно, човек е и духовно, космическо същество и колкото и да е втвърден материалист, дълбоко в душата си проумява духовното си естество. Ако иска да разбере своята истинска същност и тази на Космоса, съвременникът ни трябва да си задава въпроси. И въпреки голямата житейска ангажираност и материалистично обучение, които го отклоняват от задаване на въпроси - необходимо е той да търси отговори чрез научно познание. Всеки човек не може да не си е задавал въпросите: "Какво представляват сънят и смъртта?" Това интересува всяко човешко същество. Ще си позволя да дам кратки отговори на тези важни въпроси.

Един от основните космични ритми, свързани с човешката физиология, това е денонощният цикъл на дневно ясно съзнание и нощен сън. Човекът живее в два свята - през деня, когато е буден - на Земята, а нощем или когато спи - в Духовния свят.

Човекът е едно изключително сложно телесно-духовно същество. Ние виждаме само физическото тяло, но то е проникнато от три невидими, свръхсетивни тела - етерно /жизнено, оживотворяващо физическото тяло/, астрално /душа/ и духовно /Аз, човешката неразрушима индивидуалност, вечният Дух/.

По време на сън астралното тяло и Азът напускат физическото и етерно тяло и отиват в Духовния свят, като с тънка нишка са свързани с оживотвореното материално тяло, което остава в леглото. И тогава настъпва състояние на безсъзнателност - сън, защото ясното съзнание е свързано с душата и Духът/Азът/ на човека. При събуждане Духът и душата се връщат от Космоса обратно във физическото и етерно тяло.

Това вдишване и издишване на Вселената има отражение в денонощните жизнени функции на човека. В състояние на сън няма съзнателна и интелектуална дейност, но продължават жизнените процеси /дишане, кръвообращение, обмяна на веществата и пр./ Етерното тяло извършва градивни процеси, регенерация и растеж на тъкани, възстановяване на физическото тяло, увредено през деня от вредни фактори и болестни причинители.

Поради разрушителните процеси, дневното съзнание и бодърствуването водят в края на деня до изчерпване и умора. През нощта нахлуват животворни сили за възстановяване на човека, чрез активното етерно тяло. При сън, успоредно с регенерация на физическото и възстановяване на етерното тяло, намиращите се в Духовния свят астрално тяло и Аз също се засилват и укрепват под влияние на духовните същества от Висшите йерархии.

И така ритмично и посменно вървят процесите на разрушаване и възстановяване на телата, при ясно съзнание - разрушаване, при сън - регенерация. Но по време на живота разрушителните сили, свързани със съзнанието /с астралното тяло и Азът/ малко или повече преобладават над тези на регенерация. Това именно е процесът на стареене - физическото тяло малко по малко се руши, жизнените/етерни/ сили намаляват. Но душата и Духът на старини се засилват от натрупания богат житейски опит.

И така идва моментът на смъртта. Тогава освен душата /астралното тяло/ и Духът /Азът/, физическото тяло бива напуснато и от жизненото /етерно/ тяло и те отиват в Духовния свят. Остава само безжизненото, твърдо физическо тяло, без живот. Тъй като липсват висшите тела, които конструират и оживотворяват неживата материя на тялото, то започва да се разпада и веществата му се връщат в минералния, физически свят. Висшите тела продължават своят живот в невидимия Духовен свят.

Човек трябва да преодолее страхът, иронията и разяждащото го съмнение, предубежденията и предразсъдъците си, за да тръгне по пътя на духовното обучение. "Който се съмнява, подобен е на морските вълни, които се карат и разблъскват от ветровете" се казва в Библията.

Духовни знания личността може да постига само тук, по време на земния си живот. След смъртта си, в духовния свят човек не може да се обучава. Тогава там той живее безсъзнателно, полусънно, в тъмнина, докато дочака ново прераждане, за да научи за духовната си същност и тази на духовните светове. Тогава той ще бъде в пълно съзнание в Духовния свят.

Как ни помага духовното знание в практическия живот?

Искам да споделя от моят дълъг житейски и практически опит, че моето обучение в антропософската духовна наука ми спести много изпитания, болки и страдания. Но аз достигнах до нея, за да си обясня какво става с душата на съпруга ми след неговата страшна и мъченическа смърт, точно чрез много мъка и страдания. Бих искала да помогна на всеки, който жадува да достигне до духовна просвета, без да бъде причинена от страдания, поради невежество и липса на информация.

Духовното познание е така наложително, толкова необходимо, че трябва да се изучава от всеки човек още в гимназиалното образование.

В периода между 14 и 21 години знанието за същността на цялостното човешко същество, състоящо се от физическо, етерно тяло, душа /астрално тяло/ и Дух /Аз/ трябва да бъде основата за обучението и възпитанието на младежите.

Познанието за духовната същност на нещата е толкова важно, колкото и изучаване на природните науки. В този период от развитието на човека до голяма степен вече са изградени физическото, етерното и астрално тяло и се изгражда Азът. Това се изразява в нарастване на умствените сили, интелектът действува чрез логично мислене и създаване на собствени преценки. Мощните етерни сили в младежа се изявяват във фантазия и добра памет. Фантазията е могъща творческа сила, импулс за всички изкуства. Това е времето за изграждане на мирогледа на младежа чрез негова собствена преценка и воля. Той трябва да се насърчава също и в развитие и разбиране на изкуството. Младежът притежава мощни сили на душата - образно и едновременно логично мислене, топло, сърдечно чувство и стремителна воля, подходящи за проникновено духовно познание. Защото едностранната материалистична култура възпитава децата в голяма степен като консуматори на материални блага, като индивиди - пресметливи, студени и бездушни.

Днешният млад човек е уплашен, неуверен, има нужда от подкрепа и умело направляване към добродетели, към идеализъм. В душата на всеки младеж се ражда нова земна сила за любов, но тя трябва да се насочва като сила на общочовешка, духовна любов, а не да се принизява до инстинктите. Всичките силни и чисти висши тела на младия човек са готови без страх да приемат проникновено духовното познание, стига да има кой да им го даде. Затова най-напред трябва да бъдат обучени учителите за този вид образование в училищата.

Самото духовно обучение и духовна работа /чрез медитация, концентрация, духовни практики и упражнения/ засилват и укрепват всичките тела.

Силен Аз означава ярка и мощна индивидуалност със силна воля, решимост, устойчива на всички бури и изпитания в живота. Човек приема всичко, което му се случва за справедливо, след като научи законите на кармата Той узнава, че сам е предначертал своята съдба, още преди да се въплъти в тялото си за живот на Земята.

Пречистено и засилено астрално тяло се изявява в освобождаване от страхове от смърт и болести, уравновесени и хармонични чувства, любов към цялото творение, развиване на добродетели /състрадание, любов, търпение, смирение, благоговение, смелост и пр./.

Силно етерно тяло означава повишена жизнена сила, неизчерпаема енергия, добър тонус, засилена памет.

Физическото тяло, ръководено от силни висши тела става по-здраво, подмладено, енергично.

"Антропософската духовна наука трябва да се разглежда като нещо живо - тя дава на човека не просто една теория, или теоретични възгледи, тя му дава жизнена сила, благодарение на която той може да изпълни своите истински задачи", посочва д-р Рудолф Щайнер.

Днес хората, особено възрастните, са все по-депресирани, мрачни, огорчени от живота си. Те си казват: "Какво направих в този живот? Какво оставям след себе си?" От скука, за да убият времето, те гледат по телевизията сапунени сериали, с приятелите си говорят предимно за болести, готварски рецепти и незначителни битови неща. Старостта е период от живота, в който много добре може да се възприема духовното познание, стига човек да иска. Възрастният човек за сметка на по-слабите си физическо и жизнено /етерно/ тяло има богата душевност и стабилен, изграден Аз.

Аз съм вече един възрастен човек. Гледам и се грижа за моята сляпа стогодишна леля, която пристъпва само няколко крачки, с моя помощ. Но въпреки моят тежък, изпълнен с трудности живот, аз преживявам една радостна, оптимистична старост. Моите духовни занимания ми дават опорна точка, цел и духовна кауза в оставащите ми занапред дни или години земен живот. Духовното познание в течение на двадесет и осем години обучение в Антропософия ми донесе:

"Подмладяване, жизненост, духовна и физическа сила, добър тонус, енергичност, ентусиазъм, оптимизъм, радостно настроение."

"Опорна точка, цел и духовна кауза в живота."

"Възможности да се справям много по-добре в практическия живот, да преодолявам трудности и да помагам на много хора."

"Творческа активност, концентрация на мисълта, добра памет."

"Опознавайки кармичните връзки живея в духовна общност с прекрасни приятели, които обогатиха много живота ми."

"Все по-засилващо се чувство на любов, разбиране и търпимост към хората."

"Освобождаване от страховете за смърт и болести."

Ето какво е казал д-р Рудолф Щайнер през 1913 година при тържественото осветяване и полагане на основния камък в основите на Духовния Антропософски Център в Швейцария наречен "Гьотеанум":

"Да се опитаме в този миг дълбоко, дълбоко в душите си да усетим какво чувстват днес тези човешки души в страните на изток, север, запад, юг, които бихме могли да признаем за най-добрите и които не могат да се издигнат над това, което можем да изкажем с думите: неясен, неудовлетворителен копнеж и надежда по Духа. Огледайте се наоколо, мои мили сестри и братя, как този неопределен копнеж, тази неясна надежда към Духа витае в днешното човечество... Трябва да се запали в нас стремежа към познание на едно ново откровение, дадено на човечеството, за което жадува човешката душа, от което тя ще пие едва тогава обаче, когато без страх придобие вярата и доверието в това, което може да извести науката за Духа".

Днес, отново с пълна сила важат тези думи на д-р Рудолф Щайнер, този сърдечен зов към всички, които жадуват за духовно познание да пристъпят към него без колебание и страх.

Поетът - антропософ Михаил Кендеров отправя своето духовно послание със следното стихотворение:

Бог е край нас и навсякъде.
Ние гледаме в краката си
и нехаем,
дава ни знак с поличби,
на които азбуката не знаем.

Той е в душите ни -
огледала Божии,
но да го видим там
без обич и светлина
не можем.

"О, човече, себе си познай и ще познаеш Вселената"!
Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   27-01-13 12:15


Земята чрез Памела Крибе


Скъпи приятели,
аз съм гласът на Земята. Радостно ви приветствам. Преживяването на присъствието и откритостта ви сгряват сърцето ми. Аз жадувам да се съединя с вас. Ние сме замислени заедно да се развиваме и заедно да вървим по пътя към друг, нов свят.
Бих искала да се върнем в самото начало на нашата връзка и сътрудничество. Аз съм живо създание, съзнателно същество, получих ви – вас, на планетата в много древни времена. Приех пребиваването ви тук, на Земята, и исках да се уча и раста чрез присъствието ви. Вие не сте от Земята. Вие дойдохте от звездите. Носите със себе си новата и вдъхновяваща светлина за всички природни царства на Земята. Позволете ми да обясня.
Като планета, аз поглъщам светлината отвън. Светлината на Слънцето ме топли и помага да дам живот на планетата. Вдъхновявам се от силата на Слънцето и се нуждая от нея за създаването и поддържането на физическия живот на повърхността на моята кожа. Слънцето е звезда, а вие сте представители на Слънцето. В душите си носите звездната светлина и я донасяте на земята, раждайки се тук.
Какъв е смисълът на тази светлина, слизаща на Земята? Какъв е смисълът на идването ви тук? Вие сте тук, за да донесете на мен и на всички природни царства светлината на съзнанието. Вие сте тук, за да ни пробудите за вътрешен живот. Както физическото Слънце ми помага да създавам и поддържам физически живот на Земята, така вашата звездна светлина ми помага да се развивам на вътрешно ниво, да израствам в съзнанието си.
Като лесна илюстрация на този принцип помислете за това какво става, когато държите в ръката си цвете, гледайки го с трепет и възхищение. Виждате изисканата красота на цветето, усещате неговата чистота, удивлявате се на цвета и се възхищавате на аромата. Цветето като такова не осъзнава красотата си. То просто съществува само за себе си. Но благодарение на възхищението ви, на присъствието ви, на съзнанието ви, обхващащо цветето, вътре в него нещичко се пробужда. То започва да се чувства като нещо прекрасно и ценно. Харесва му вниманието ви и светлата искра на душата се пробужда в него.
Вие виждате, че растенията и цветята, на които отдавате своето съзнателно внимание, просто му се наслаждават и грижейки се за тях, те растат повече, имат по-голяма жизнена сила и развиват по-силни корени в земята. Вие сте творци. С мислите си, намеренията си и самосъзнанието си сте способни да добавяте жизнена сила и творческа енергия в живата природа на Земята. И това е, което природата жадува да получи от вас. И природните царства искат да израстват, да достигнат звездите, да се съединят със светлината и да я съберат в себе си.

Помислете за животните, които живеят в дома ви и около него, за домашните си животни. С много от тях имате особени връзки. Когато встъпвате в близки отношения с животните, вие получавате тяхната безусловна любов и преданост. В същото време и животните получават нещо от вас. Животните се влияят от присъствието ви и от човешкия тип съзнание. Присъствието ви разгаря искрата на съзнанието в техните същества и им помага да се развиват в посока на по-голямо самосъзнание.

Всичко във Вселената се развива и расте в посока на по-голямо самоосъзнаване. Приближава се към осъзнаване на собствената си божественост и собствената си неразрушима светлина и творческа сила. Всичко във Вселената се движи към състоянието на съзнание, в което се появява осъзнаването: „Аз съм част от Бога. Аз съм Творец на самия себе си”. Радостта от божествената творческа сила и отговорното отношение към нея са и целта на творението.

Вие сте творци и като души сте дошли на Земята да се учите съзнателно и отговорно да използвате творческата си сила. Като творци сте предназначени да внесете своя принос в моята еволюция и да вдъхновите царството на природата, което от своя страна ви предоставя много блага и услуги на материално и ефирно ниво. Днес, когато виждате сегашните условия на планетата, е трудно да си представите, че изначалното ви намерение е било сътрудничество между вас и нея.

Нещата не работят както е планирано и много от вас казват, че всичко е направено неправилно. Сега обаче ви моля да си спомните въодушевлението ви в момента, когато започнахме нашето съвместно приключение. Дори и да виждате наоколо как човечеството неразумно използва своята творческа сила и разрушава Земята, вашето любящо намерение е все още живо в сърцата ви. Човечеството се е отклонило от курса. Така да се каже е минало по заобиколния път.

В началото вие сте се спуснали на Земята от велик източник на Светлина, като деца-ангели. Били сте невинни и чисти. Но по пътя на вашето пътешествие сте се заблудили. Човечеството в един момент се отказало да си сътрудничи със силите на природата и вместо това им се е противопоставило. Тогава човечеството е изгубило корените си и връзката си с великото Цяло. От страх хората са се стремили да имат власт над другите и над природата, за да осигурят място за себе си на Земята. Може да се каже, че така е станало падението от Рая. Изначално сте възнамерявали да служите на живота на Земята, да я подхранвате и вдъхновявате с творческата си сила, но сега вие изпитвате точно противоположното. Сега виждате какво става, когато природата не се разглежда повече като жив партньор на творението.

Недостатъчното уважение към природата и планетата натъжава много от вас, които четете това. И в мен има печал за това, което става. Всички царства на природата, и животните, и растенията, и камъните са попили в себе си част от тъмнината и негативността, разпространявани от човечеството. Те по своему изпитват чувството на изоставеност – пукнатина в предишното чувство на всепроникващо единство.

Но в най-голямата дълбочина на сърцето си, аз изпитвам любов и състрадание към всички ви и ви моля и вие да почувствате съчувствие към самите себе си и към човечеството като цяло. Вие сте въвлечени в голям учебен процес. Във всеки един такъв процес грешките са неизбежни. Често влизате в задънени улици или обикаляте в омагьосан кръг, но това е част от започнатия от вас процес на обучение и израстване.

В този век на колективно съзнание човечеството се променя. Днес все повече и повече хора носят в сърцето си спомена за изначалните връзки между природата и човека. Те имат съзнание за истината и благославят взаимоотношенията, в които човечеството е предназначено да бъде с мен, планетата на вашия дом. Почувствайте отново колко дълбоко сте свързани с мен.

Толкова ви обичам. Вие сте моите ангели на светлината и моята вяра във вас е все още жива. Моля ви да ме признаете и да позволите на енергията ми отново да тече през вас. Аз съм жив партньор, вървящ редом с вас по пътя ви на въплъщения на Земята. Колкото повече лично се включвате към мен, толкова повече се заземявате, внасяте звездната светлина по-дълбоко в материалното царство. Позволете му да засияе и това ще донесе на Земята така необходимите в този момент промени. Включвайки се към мен от дълбочината на вашето сърце, вие проявявате своето Истинско Аз. Всеки човек има свой уникален принос в това велико приключение. Уникалният ви дар вдъхновява мен и другите хора, добавяйки в природата жизнена сила.

Какво е това „заземяване”?

Искам да кажа малко повече за значението на заземяването. Какво означава това – да бъдеш свързан със Земята, да си заземен? Да си заземен означава: да присъстваш в тялото си, да можеш да усещаш тялото си отвътре, да усещаш жизнения поток във всяка негова част, от темето до пръстите на краката. Проверете. Чувствате ли този поток? Можете ли просто да почувствате пръстите на краката си? Пръстите? Можете ли да почувствате живота в тях?

Да си заземен означава да закотвите звездната си светлина, светлината на душата си дълбоко в материята. Най-близката ви част от материалния свят, това е тялото ви. Клетките и молекулите на тялото ви са отворени да получават светлината ви, светлината на вашата душа. Вие сте слънце за вашето собствено тяло. Вашето съзнание прави тялото ви живо и го снабдява с лечебна и жизнена сила, жизнеспособност. Закотвянето на Душата в тялото ви дава сила да осъществите най-съкровените си желания. Осъзнайте творческата си сила. Колкото повече сте закотвени в тялото си, толкова повече вие действително сте въплътени на Земята и създавате исканите от вас промени в своя живот.

Когато сте заземени, чувствате тишина и яснота. Открити сте за влиянието на душата си и в същото време сте свързани със всичко, което става около вас във всекидневния живот. Да си заземен означава да построиш мост между космоса и Земята и да усещаш тази връзка.

Много от вас носят светлината на Душата си в горната част на тялото си, в областта на сърцето и главата. Трудно ви е да я спуснете към долната част – в стомаха и краката. Една от причините за тези трудности е страхът от своето величие. Боите се да сте сияещ ангел и звезда, която идва да промени този свят. Това е много стар страх и неговите корени се крият далеч зад пределите на този живот. В миналото много пъти сте се въплъщавали на Земята и често сте се чувствали нежелани. Вие сте в процес на лечение на тази болка.

Предлагам ви два метода да се заземите и да се почувствате наистина желани на Земята с вашето Величие, творческа сила и Божественост.

Заземяване чрез радост

Първият метод е чрез наслаждението. Вие в действителност обикновено не се наслаждавате. Да се наслаждавате от какво? От всичко, което можете да изпитате на Земята. Тялото ви може да ви даде много възможности за това, но много от вас смятат това за грях или се приема за низост във вашата култура. Наслаждавайте се на движението на тялото си, на слънцето по кожата, на храната и питиетата, на топлото съприкосновение с другите. Да сте способни на това означава да сте способни на истинско получаване. Защо това е толкова трудно за вас?

Много от вас чувстват, че нещо не е така както трябва да бъде, че по някакъв начин не живеете както трябва. Чувствате, че трябва нещо да достигнете и че е трудно да работите, за да получите признание и оценка. От гледна точка на природата, това е много глупава идея. Виждали ли сте някога диво животно, работещо като роб, за да постигне признание? Разбира се, че не. Животните просто съществуват и правата им са напълно гарантирани и не се нуждаят от постижения и съревнования. Животните са способни да изпитват удоволствие от храната, къпането, слънцето, сезоните и природните ритми, без да се презапасяват с каквото и да било.

Призовавам ви да получавате и чувствате себе си като божествени същности, такива, на които е позволено да бъдат просто такива, каквито са. Изпитвайте удоволствие от простичките неща, които тялото ви предлага. Струва ви се, че да получавате е лесно, но не е така. Необходима е дълбока любов към себе си, дълбоко осъзнаване и приемане на себе си, такива каквито сте. Осмелете се да достигнете такова ниво на любов към себе си. Изберете си един момент всеки ден, през който да се попитате „какво мога да сторя за себе си сега, за да си доставя действително удоволствие и удовлетворение? Какво чувствате в действителност? И тогава направете това. Направете това за себе си, защото се уважавате и защото сте тук, на Земята, за да получавате удоволствие.

Когато получавате истинско удоволствие, без чувство за вина и срам, вие действително сте заземени. Вие напълно присъствате в момента „сега” и всичко е наред – няма мисли за миналото и бъдещето. Да се наслаждаваш – това е да бъдеш тук и сега, напълно заземен.

Заземяване чрез творчество

Има още един начин за по-голяма връзка със Земята, за по-здраво заземяване. Това е пътят на творчеството. Това е нещото, за което сте предназначени. Всеки човек е надарен с естественото желание за самоизява, да се прояви с нещо в света. Това няма нищо общо със славата или успеха в обществото. По-скоро, това е свързано с намирането на такъв начин да изразите себе си, който да ви даде истинско удовлетворение. Това може да бъде възпитание на децата, което ви доставя дълбоко удовлетворение, или вдъхновяващо управление на компания. Възможно е да е грижа за животните, отговаряща на повелята на сърцето ви или естествено за вас артистично проявление. Всяка душа жадува да се изрази по един или друг начин. Вие изпитвате удоволствие в този момент, когато отговаряте на това желание. В момента, когато позволявате на естествената творческа сила да се разкрие, вие чувствате „да, това съм аз, именно това искам, за да протича моята енергия”.

В този момент душата ви се съединява със сърцето на Земята, със сърцето на реалността. Много е важно да определите за какво жадувате в живота си и да създадете пространство за творческия поток вътре в себе си. Тук вашата Божествена същност се докосва до Земята и намира материална форма.

Сега искам да ви убедя, че е необходимо малко повече да държите на себе си в това отношение. Много от вас потискат импулсите да правят каквото желае сърцето им. Толкова често мислите за това „как да се държите”, какво очакват от вас, за вашите задължения и отговорности. По този начин вие няма да намерите ключа за разкриване на творческата си сила. Творческата ви енергия идва към вас от вашия стомах, от червата. Тя не се интересува от вашите ограничаващи правила и отговорности. Трябва да се отървете от тях. Почувствайте фонтана от огън и страст, бликащ от стомаха ви и му позволете да тече свободно. Искрите на светлината ще намерят своя път от стомаха ви към сърцето и отвътре навън, и вие ще се проявите на Земята по свой собствен неповторим начин. Ще видите, че вашата творческа сила ще докосне другите хора, като ги радва и вдъхновява. Следването на своите страсти и желания оказва доста по-голямо позитивно влияние на света, отколкото виртуозното изпълнение на това, което ви говорят и принудата да следвате ограничаващи правила и структури.

Дойде времето на промените. Дойде времето на смелостта и риска, слушайки гласа на сърцето и действайки в съответствие с него във всички области на своя живот. Ако истински се облегнете на водещата роля на сърцето, ще потопите корените си дълбоко в земята и ще започнете да усещате, че животът наистина си струва.

Пълен кръг

Първият начин за заземяване беше в радостта и получаването. Това е течение навътре. Вторият път е път навън. Това е творчеството и отдаването. Творейки от сърцето, вие се отдавате на света. Получаването и отдаването, наслаждението и творчеството заедно съставляват пълния цикъл. Това е лечебен цикъл.

Колкото повече се осмелявате да се смятате за достоен да получавате и да се наслаждавате, толкова повече се оказвате включен към своето естествено вдъхновение, към енергията, която ви е предназначена да раделите с този свят. И колкото по-голям става този поток на вдъхновение и намира своята творческа изява в света, толкова повече вие ще изпитвате любов и радост по своя път. Потоците на даване и получаване, творчество и наслаждение, взаимно се усилват един друг.

Това е лечебен кръг на получаване и на даване и е полезен за мен, Земята. В този непрекъснат динамичен цикъл аз работя с вас. Моето желание е да поддържате и стимулирате Божествената си творческа енергия, уникалната си искра. Човешките същества, достатъчно силно развили в себе си удоволствието и творчеството, естествено ще влязат в друго ниво на връзка със Земята. Те съзнават величието си, Божествената си природа и именно по тази причина ще разберат, че имат и носят силата на Живота, която съединява всичко съществуващо. Усещането на своето собствено величие върви ръка за ръка с усещането за прашинка в космоса, с разбирането, че сте частичка от паяжината на живота, която ви поддържа. Уважаващият себе си човек естествено си сътрудничи с живото обкръжение, с другите хора, животни, растения, цялата природа. Осъзнаването на своето величие върви заедно с разбирането на своето място в голямото цяло и радостта от ролята, отредена в него.

Пътешествие по Новата Земя

В заключение искам да ви поканя да попътешествате с мен в бъдещето, по Новата Земя. Представете си, че тази еволюция, в която ние заедно участваме сега, се е придвижила на няколко крачки напред. Аз самата съм се придвижила напред в разширението на самосъзнанието си. Това ново осъзнаване се е пробудило в мен, предизвикано както от добри, така и от лоши времена. Станала съм по-съзнателно творческо същество. В моето сърце съществува страстно желание за реалност, в която човечеството и Земята са възстановили своите връзки и партньорство на Новата Земя, на която ние радостно си сътрудничим, и аз отново се вдъхновявам от вашата любов и грижовно внимание, като в същото време ви осигурявам всичко необходимо за живот на физическото тяло в съответствие с ритъма на природата.

Представете си тази жадувана нова Земя като съществуваща в настоящия момент. В сърцата ви тя вече живее като семенце, зародиш. Хайде съзнателно да се погрижим за това семенце и да го видим във въображението си как израства. Вижте се как живеете на тази Нова Земя. Кое е първото, което забелязвате? Хората живеят в хармония с природата. Технологиите се използват по-скоро за поддържане на природата, отколкото за манипулации с нея. Опитайте се да си намерите дом на тази Нова Земя. Ще почувствате, че принадлежите към някакво място или общество. Позволете на въображението си да ви води без никакви ограничения. Къде живеете на Новата Земя? Можете ли да си намерите естествено обкръжение, което е удобно за вас? Почувствайте климата, усетете лекотата и простотата на живота тук. Животът тук е чист и обикновен, такъв какъвто трябва да бъде.

А сега погледнете какво работите. Работа означава кое да е действие, което ви вдъхновява и ви дава чувство на удовлетворение. Какво правите? Вероятно живеете съвместно със съмишленици и правите именно това, което вдъхновява душата ви. Каква форма приема вашето творческо начало?

Когато видите или почувствате това, знайте, че наистина Душата ви говори с вас. Вие виждате това, което жадувате да правите точно сега, това, което можете да правите точно сега, ако само повярвате и се осмелите да бъдете това, което сте. Това е работата на вашето сърце.

Сега в този въображаем образ на Новата Земя почувствайте коя е вашата истинска радост. Позволете на вътрешното си видение да създаде за вас ситуация, в която вие действително сте доволни от себе си и получавате от Земята това, което ви предлага. Позволете на образа спонтанно да се появи в ума ви. Кое е това, което ви кара да почувствате: „Всичко е добре, аз съм доволен”.

Почувствайте потока на получаването и отдаването на това място, в тази нова реалност. И го задръжте, когато се върнете в настоящето.

Земята се намира в стадий на преход. И колкото повече хора си спомнят за това, което ги вдъхновява, че са дошли да дадат и да получат, толкова по-бързо Новата Земя ще стане реалност. Именно вие пораждате тази реалност. Благодаря ви за това и се радвам на присъствието ви.Източник: http://indigota.com/index.php?PHPSESSID=c1f79797c230c764f95c28726b7ec823&topic=3856.0#ixzz2JAZ47Q6j

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   04-02-13 10:50

Господ открил на свети Франциск божественото присъствие в „брата-слънце” и „сестрата луна” и го наградил за предаността със стигматите на разпънатия Христос. Молитвата на свети Франциск е известна по цял свят и се чете от хора принадлежащи към всяка религия:Господи,направи ме оръдие на своя покой,където има ненавист, дай ми да сея любов,където има обида, да сея прошка,където има съмнение, да сея вяра,където има отчаяние, да сея надежда,където има тъмнина, да сея светлина,където има скръб, да сея радост.О, Божествени Владико,направи така, че да не търся утешение, а да утешавам;да не търся разбиране, а да разбирам;да не търся любов, а да любя.Защото отдавайки, ние получаваме,прощавайки, сами получаваме прошка иумирайки, се раждаме за вечния Живот


Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   06-02-13 13:23

31.01.2013 г.ЕЛОХИМ ХАХАРЕЦЗАЛОГЪТКогато се говори за Съзнание, или по-точно за Поле на Съзнанието, трябва да се разбира изключително всеобхватната, вездесъщата Сила на Сътворението. В този смисъл някои автори говорят за Космическо съзнание, за Висш Разум. Като Сила тя съдържа в себе си два основни компонента: енергия и информация. Впрочем, тя затова е Сила, защото обединява тези две мощни проявления на Съзиданието: енергия и информация.

Искам да знаете, че когато става въпрос за вашето човешко съзнание, трябва да разбирате проявление на Космическото Съзнание в неговите най-ниски вибрации. Неговото формиране започва от най-ниското ниво на съграждане, за да стигне до нивото на Космическа градивна Сила.

Независимо от това, че сте индивиди със свой собствен живот, вие имате връзка с Космическото съзнание. Нивата на осъществяване на тази връзка са различни и качеството на нейната същинска проява зависи най-вече от човешкият ум, от неговата просветеност и волеизява. Ако тази връзка не е осъзната, тя не е пълноценно изживяна и напълно губи своята стойност. Целта на вашия земен живот, а тя определя неговият смисъл и съдържание, е да развивате вашето съзнание, за да може то да постигне нови опитности и знание, които са незаменими за усъвършенстването и еволюцията на Сътворението. Така чрез развитието на своето съзнание вие допълвате творческата активност на Великото Съзнание, на Създателя, и ставате съучастници в изпълнението на Неговия Промисъл за развитието и усъвършенстването на Живота. Вие не можете да бъдете всичко това, ако напълно осъзнато не изграждате и поддържате връзка със своя Създател.

В предходни лекции Ние сме говорили по тези въпроси, но сега се налага това да ви бъде припомнено. Целта е да събудим у вас интереса към градивната връзка на човешкото съзнание със Великото Съзнание.

Градивна връзка на човешкото съзнание с Великото Съзнание е необходима, за да може човечеството да възприеме Истината за Сътворението и произтичащите от това възможности за развитие и еволюция на Живота. Тази връзка определя бъдещето на човечеството.

Няма по-градивна връзка на човешкото съзнание с Великото Съзнание от искрената безпрекословна вяра в Божествения произход на Сътворението. И веднага искам да обясня, че тук не става въпрос за сляпата вяра, която превръща човека в безпомощно и невежо същество. Аз говоря за тази вяра, която произлиза от потребността на човешката душа да прояви Божественото у себе си. В тази посока са следващите напътствени слова.

Тогава когато човек се старае да опознае себе си и света, и използва за тази цел добродетелта като отправна точка на всички свои търсения, той несъмнено ще постигне положителен резултат, защото ще достигне до познанието, което идва от Божието Слово.

А какво казва Божието Слово? „Помни Създателя си!”, „Това е живот вечен да познаем Тебе единаго, истинаго Бога и Христос, Когото си изпратил.”, „Обичай ближния си като себе си.” И какво разбираме от казаното до тук? Най-напред се препоръчва на човека да не забравя своята духовна същност (помни Създателя си), след това му се обяснява в какво се състои смисъла на неговия живот: във вечния стремеж към съвършенство (да познаем Тебе единаго) и след това идва заръката човек да обича ближния си като себе си, което изисква пълна всеотдайност, т.е. тук е необходимо да се прояви Любовта.

Според заръката на Христос, проявата на Любов би трябвало да е вложена в създаването на нова култура в човешките взаимоотношения. Но след като човек приема ближния си като себе си - с Любов, е необходимо да осъзнае, че той възприема Божественото в човешката духовна същност, това още означава, че той помни и възприема Създателя си – Великото Съзнание. Това трябва да се разбира от Заръката на Христос, защото истинската Божествена Любов винаги носи просветление за душата.

За какво говоря в случая? За будната човешка мисъл, за ума, който търси, разсъждава и анализира, за да открие скритите послания в Божието Слово и да ги приеме като знанието, което ще направлява неговия стремеж към съвършенство. „Бъдете съвършени както е съвършен Отец ваш”, съветва Христос и тези думи би трябвало да послужат като изходна позиция за организиране и създаване на градивна връзка между човешкото и Великото съзнание. Какво остава за човека след като знае това?

Да осъзнае, че чрез Божието Слово е получил най-необходимото напътствие, за да може да развива своята духовна същност.

Да си даде сметка, че неговата духовна същност може да получи своето Божествено проявление най-вече чрез последователната и неотклонна просветителска работа на ума.

Да разбере, че човешкият ум ще може да работи пълноценно за своето просветление, ако стъпи върху здравата нравствена основа, която Бог е въвел в Света чрез Правилата на Сътворението.

Да приеме със всичкия си ум, сърце и душа, че първият и последен закон на Сътворението е Законът за проявената Божия Любов.

Като следствие от казаното до тук трябва да допълня, че когато се говори и пише за вяра в Бога, е добре да знаете, че истинската вяра доказва най-добре своята сила чрез проявените дела в името на Любовта към Бога. Проявлението на вярата, изживяването на нейната сила, не е в участието ви в най-различни ритуали, молитвени сеанси и всякакви обичаи свързани уж с вярата ви в Бога. Вярата не е някакво абстрактно чувство или усещане за духовна принадлежност. Вярата е истинното реално приложение на дела изпълнени с Любов към Бога. Когато съзнанието на човека е изпълнено с истинна вяра, то и делата му ще бъдат осмислени с живата проява на Любов към Бога. Истинната вяра е неотделима от Любовта. Аз я наричам жива вяра, защото съществува най-вече в проявените доборедетелни дела на благородното човешко съзнание. Така трябва да се разбира искрената, безпрекословна вяра.

Сега вече всеки ще си отговори как човек може да създаде градивна връзка на своето съзнание с Великото Съзнание. А това е залогът за нравственото преобразяване на човечеството.


Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   11-02-13 14:00

"Казвам на българите да не се страхуват, защото те представляват черният дроб на човечеството. Изчезнат ли българите, с тях ще изчезне и черният дроб. Изчезне ли черният дроб и жлъчката, и храносмилането не може да се извършва. Всеки народ изпълнява специална работа в общия Божествен организъм."

"Черният дроб е необходим, но като се увеличи много, настъпват нещастията, и малък като стане, ще бъде лошо. Черният дроб трябва да функционира, за да образува жлъчката. Следователно, ако българите изчезнат от света, ще има запичане, а от това и големи страдания. Благодарете, че сте българи и не се безпокойте какво ще стане с вас."
Ето тези слова са повод за гордост.Преди време се чудех,защо изпитвам болка в сърцето когато чувах реплики от рода на ние българите сме еди си какви...и следваха куп неприятни неща по наш адрес като нация и народ.Днес историята се пренаписва и поводите за гордост се множат
Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   13-02-13 12:55

http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=1144

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   13-02-13 13:12

http://openom.eu/bg/wp-content/uploads/2012/03/kere_bg_ezoterik.pdf

Отговори на това съобщение
 Re: Духовна тема
Автор: donni 
Дата:   11-03-13 19:20

10.03.2013 г.МАЙКА БОГОРОДИЦАИДЕЯТА ЖИВОТУчителите от Всемирното Бяло Братство имат една основна заръка към всички вас, деца мои. Тази заръка е известна на човечеството вече две хилядолетия, и въпреки това няма отговор от ваша страна. Вече години наред основното послание към цялото човечество се съдържа в едно изречение: ”Възлюби ближния си като себе си”. От тук тръгва всичко, което се нарича обновление на духа. Вашето съзнание има своя представа за ближния, или може би по-правилно е да кажа, има съвсем неправилна представа за ближния. Хайде да поразсъждаваме, кой човек е вашият ближен, на кого вие сте способни да кажете топла дума? Трябва ли човекът да е ваш кръвен родственик, за да го приемете като ближен? Но дори и тогава при вас има изключително силни раздори! Хората продължават да търсят своя ближен, разминавайки се всеки ден с него. Проблема е в това, че вие нямате усещането за духовната връзка между вас. А може би със същата валидност можем да говорим за неумението да приемете човека до вас, като ваш ближен. На какво се дължи това неумение? Най-вече на представата, че другият, който да е той, е различен от вас и носи свои потребности и свои изисквания към живота!? Може би защото знаете, че другият човек иска да има точно толкова, колкото и вие, и това имане за него е цел. Цел до толкова, че заради нея, той е готов да пренебрегне дори и здравето си само и само да достигне до желаното.

Деца мои, всички вие имате еднакви потребности: въздух, вода, храна, топлина. От тук нататък тръгват вашите желания свързани с лукс, комфорт и богатство. Тревожното е, че когато се говори за богатство вие изобщо не допускате в ума си мисълта за духовно богатство. А духовното богатство е най-стойностната инвестиция във вашия живот. Това е заветната цел на Учителите от Бялото Братство, които искат ви научат да събирате всеки ден, частица по частица от Божието знание, за да създавате свое духовно богатство. Така както златото има първостепенна стойност във вашето съзнание като най-ценния метал, който си заслужава да притежавате, така и Любовта в Духовния и в Божествения свят има своята най-голяма стойност – трижди по-голяма от тази на златото. Бедата е в това, че вие свързвате себе си само и единствено с физическия свят, без да допуснете дори за час в ежедневието си, влиянието и на другите два свята: Духовния и Божествения. А вие паралелно присъствате и в трите свята, защото сте колкото физическо тяло, толкова и духовно и Божествено. Самите вие, стигнахте до това убеждение по пътя на ваши научни изследвания. Защо тогава толкова малко от вас са склонни да възприемат тази истина? Като я пренебрегвате, вие пренебрегвате най-важното нещо: духовната сила на Сътворението, която създава и формира обектите и явленията във физическия свят. Ако вие започнете да възприемате себе си като духовни същества, създадени и изградени като съзнателни разумни същности, ще допуснете истината за духовната връзка между вас като основополагаща истина за изграждането на взаимоотношенията в обществото ви. В основата на вашите тела, в основата на всичко сътворено, дълбоко вътре в същността на Идеята „Живот”, стои Духът. Духът като зародиш, като импулс, като кълн на Живота.

Идеята „Живот” е еманация на Божията Мисъл и носи в себе си енергията на творческата активност, а тя излъчва от себе си Силата на Съзиданието. Творческата активност има различни степени на проявление и това създава различието в проявлението на Духа. Различието, създава разнообразието на видовете и формите. Ето защо дори и във вашия относително самостоятелен живот има различия, които обаче не са недостатък, а определят вашата уникалност. Точно това вие трябва да разберете и да приемете, другия до вас като уникалното проявление на духовната творческа Сила. Другият до вас е вашият ближен, първо като проявена Божия частица, и второ като явление произтичащо от прякото взаимодействие на Великото творческо начало с непрекъснато еволюиращата духовна същност на човешкото същество.

Аз се досещам, че вие не можете да приемете ближния си с Любов, защото все още – хилядолетия след като ви е предадено знанието за менталния произход на Сътворението, не сте потърсили в себе си тази истина. Няма как да разберете ближния си, няма как да опознаете света, няма как да възприемете Живота, ако не тръгнете от себе си. Защото вие сте Дух, съзидателна Сила, творческа изява и на двете, и като резултат от тази изява – уникално развиваща се Идея на Живота. По този начин вие се приобщавате към Божията Идея като се превръщате в нейно смислено съдържание. Всеки от вас е богато организирана духовна същност, съчетала в себе си всички качества на Разумните градивни Сили в Природата. Съзиданието е процес на нестихваща активност, създадена и направлявана от Божията Любов и Мъдрост. Вие, чрез вашия уникален живот, придавате смисъла и съдържанието на този процес. Без пъстротата на вашите чувства и без съдържанието на вашите мисли той губи своята стойност. За да има развитие, за да се постига мъдрост в Живота и надграждане на стойностите, които определят това развитие, е необходимо вие с разбиране да се приобщите към Идеята „Живот”. Това означава да приемете като свой начин на живот, творческия подход във всяко ваше начинание, и да търсите този подход не само у себе си, но и във вашия ближен. Като ви говоря за творчески подход, Аз ви подтиквам към стремеж от ваша страна за находчивост, оригиналност, трудолюбие, благоразумие и всичко това съпроводено с доброжелателност, а още по-добре с чиста, неподправена любов. Божията Любов в своя първичен вид присъства във всяка човешка душа и търси възможности, за да се прояви. Липсата на вяра в собствения ви Божествен произход ви пречи да осъзнаете този факт. Но нека не тръгвам сега в тази посока на разсъждения. Ще бъде много добре, ако всичко, което ви казах тук и сега ви послужи за размисъл, и още повече за промяна в отношението ви към себе си и към вашия ближен.

Светлина и любов за всяка човешка душа!


Отговори на това съобщение
 Всички форуми  |  Всички теми  |  Дървовиден изглед   << По-нова тема |  |  | По-стара тема >> 


 
За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Материалите в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.
Copyright © 2021 www.zadoma.com. Всички права запазени.

Станете почитател на ЗаДома във Facebook